damian1320 Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 witam nie wiem czy dobry dział wybrałem ale przejdę do tematu. Od jakiegoś czasu mam problem z latającym tylnym kołem. Wymieniłem ośkę i miski na nowe skręciłem konusy i było dobrze, po jakimś czasie znów latało i dokręciłem. Od czego tak się może dziać i jak mogę temu zapobiec.
szybkilopez Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 A masz przeciwnakrętki za konusami? Po ich dokręceniu niepowinno się tak luzować. To są takie cienkie nakrętki za konusami i one blokują luzowanie się konusów.
damian1320 Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 tak mam je dosyć mocno skręcone
szybkilopez Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Po wymianie misek i nasmarowaniu po pewnym czasie trzeba dokręcić bo się ułożyły i jest luz. A jak nie pomaga dokręcanie to zabezpiecz gwint http://allegro.pl/loctite-243-klej-do-zabezpieczania-gwintow-10ml-i2770151853.html czymś takim i nie będzie się odkręcać.
damian1320 Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 Właśnie teraz dokręcałem konus, sprawdzałem i nakrętka kontrująca jest mocno dokręcona i myślę że to wina słabych wianków i misek, myślę że to chyba przez to że do szkoły i ze szkoły mam pod górkę. Wpadłem na taki pomysł żeby zamiast misek wbić łożyska i dopasować jakiś pręt i nie wiem czy to zda egzamin???
robertos102 Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 ....Wpadłem na taki pomysł żeby zamiast misek wbić łożyska i dopasować jakiś pręt i nie wiem czy to zda egzamin??? Nie zda na pewno,siłowe rozwiązanie nie rozwiąże Ci problemu. Konusy też wymieniałeś? U mnie przednia piasta Shimano luzowała się co jakiś czas.Okazało się,że do piasty dostała się woda.Po wymianie łożysk oraz konusów problem zniknął. pozdrawiam R/
damian1320 Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 Nie zda na pewno,siłowe rozwiązanie nie rozwiąże Ci problemu. R/ w tym nic siłowego by nie było wymieniłem cały komplet ośka (nie wiem czy jest ona równa) konusy wianki i miski. Rozebrałem dziś i zauważyłem że miska jest troszkę wyrobiona czy to może być przez wjeżdżanie rowerem pod górę.
robertos102 Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Jaka to jest piasta? Jeżeli jest to piasta Shimano,to na ogół one mają stosunkowo wytrzymałe miski. Piasta nie dostała luzów od wjeżdżania pod górę.Jeżeli w piaście jest luz,to wtedy dostają się do piasty zanieczyszczenia i one mogą spowodować jej uszkodzenia. Na pewno miałeś wszystko właściwie poskręcane? pozdr. R/
kroczu Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 ...i myślę że to wina słabych wianków i misek Ale to jak, wkładasz same kulki, czy całe wianki, bo w piastach z którymi się spotkałem ( nie pamiętam jak tam było w rometach czy wigrach ) to się same kulki wkłada? I zarówno przy założeniu że same kulki, jak i być może wianki, może kwestia rozmiaru, jest jak oryginalne?
damian1320 Napisano 13 Listopada 2012 Autor Napisano 13 Listopada 2012 Jaka to jest piasta? Jeżeli jest to piasta Shimano,to na ogół one mają stosunkowo wytrzymałe miski. Piasta nie dostała luzów od wjeżdżania pod górę.Jeżeli w piaście jest luz,to wtedy dostają się do piasty zanieczyszczenia i one mogą spowodować jej uszkodzenia. Na pewno miałeś wszystko właściwie poskręcane? pozdr. R/ nie wiem jakiej firmy jest piasta a poskręcane dobrze to było ale ośka być może była krzywa Ale to jak, wkładasz same kulki, czy całe wianki, bo w piastach z którymi się spotkałem ( nie pamiętam jak tam było w rometach czy wigrach ) to się same kulki wkłada? I zarówno przy założeniu że same kulki, jak i być może wianki, może kwestia rozmiaru, jest jak oryginalne? Włożyłem takie wianki jakie dano mi w sklepie z miskami Coś przypominam sobie że od strony wolnobiegu to był wianek a z drugiej strony same kulki
LUKASZ1980 Napisano 17 Listopada 2012 Napisano 17 Listopada 2012 Wykręć oś,połóż na równej powierzchni,sprawdź czy się równo toczy.Jeśli nie to wymiana.Powinno pomóc na krótką metę. Jeśli będzie się to dalej powtarzać to wymiana koła.Poczytaj http://endurorider.pl/2009/06/kasety-wstep/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.