Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Poszukuję obręczy która jest oferowana jednocześnie w rozmiarze 29 oraz w klasycznym 26 (ew 27,5)

Jesteście w stanie coś polecić? Nie chciałbym żeby kosztowało miliony...miejsce na vki mile widziane jesli mozliwe...

pozdrawiam

xmekpx

Napisano

Do XC... Dokładnie do hybrydy 29er RetroMTB... Rower bardziej do parku i na zlot niż do tyrania.

A pod Vki się nie da? Generalnie nie mają kosztować miliona... powiedzmy 250-300zł sztuka to max.... choć będzie boleć...:)

Zastanawiam się jak z szeroką oponą (2.2-2,1) poradzi sobie trekingowa obręcz... A jak Wy to widzicie?

pozdrawiam

xMekpx

Napisano

Ważna jest szerokość, zwykle obręcze trekingowe można swobodnie wykorzystać, ale czasami pod treking stosowano jakiś wąski kaliber wewnętrzny, prawie szosowy i przy oponie 37 to nie przeszkadzało, w mtb opona może już się za bardzo kiełbasić na boki, ale sam jeździłem lata na wąskim maviku speedcity z przodu i nie było sensacji.

Proponuję sprawdzić : wygląd retro, jakby się trafiła srebrna to jeszcze lepiej: Rigda Zac 2000 ( czasem Weinman Zac 2000) stara wersja jest pod zwykłe hamulce i 28 /26 cena koło 70 zł

Lekka jak Crest to ona nie jest (pewnie bliżej 600g na 28") ale w wersji 36 otworów i wysokim kołnierzu nie było problemów w górach. Cresty w porównaniu idą jak burza,a ale wciąż jest strach ile jeszcze wytrzymają, u mnie 10 maratonów i jedno dociąganie - szykuje się następne. Koło na Zacu nigdy nie poprawiane, od około 2005, ale nie ma gigantycznego przebiegu ( jak na 6-7lat trochę wyścigów i zimy)

Napisano

Dzisiaj miałem nudny wykład z algebry i sobie to przemyślałem... Chyba będę szukać obręczy do trekinga. Wagę nadrobię lekkimi szprychami, alu nyplami, detką i oponą.

Jaka waszym zdaniem mu być min szerokość tej obręczy żeby te 2,0-2,2 się zmieściło i nie zrobił się balon?

pozdrawiam

xMekpx

Napisano

Ja bym nie przesadzał z obawami.

Mam obręcze typowo xc, mavic slr, dt 4,2 z szerokością wewnętrzną 17mm i "extremalną" mavic d 321, która służy do ostrzejszej eksploatacji z oponami do 2,5cala. Po założeniu tej samej gumki 2,4 nie byłem w stanie dostrzec różnicy w ułożeniu i kształcie opony.

Napisano

Witam.

Powiem szczerze że gdy obejrzałem szerokości trekingów i zwykłych 29tek to większość jest bardzo podobna.

Poważnie biorę pod uwagę DT 540 czy jakoś tak. Trekingowa obręcz więc jest pod Vki a profilem jest bardzo podobna do Mavica 517 którego mam w zapasie w domu.

Ew obie pójdą do malowania żeby miały ten sam odcień.

pozdrawiam

xMekpx

• Mod Team
Napisano

Możesz jeszcze popatrzec na budżetowe i nie takie najgorsze SUNy

w wersji i 26 i 29, a dodatkowo z 2 modele w wersji 27,5 (ja za swoją 650b płaciłem rok temu około 100zł, słownie sto złotych hehe). Pisz do 7Anny albo popatrz na CRC. A jak ma byc srebrne przepoleruj jak Wiewiór (temat "romet itd.. na tym forum, około 3-4 strony). (tylko nie podniecaj się ich EQ21 - wąziutkie to to niemiłosiernie).

A z klasyków pełną gębą i we wszystkich 3 rozmiarach dostaniesz jeszcze Velocity - najbliżej Anglia i net, tu ceny koło 300zł za sztukę jak sam prosiłeś, ale nawet 27,5 pod V-ki robią.

Ja tylko nie rozumiem tej zgodności 26 i 29 - budujesz 69erowca? Czy chcesz miec dwa rowery na takich samych kołach?

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

A ja sie nie zgodzę z tymi co niezauważają...

Mam dwie te same opony - Ardent 2.4 EXO - na dwóch róznych obreczach - WTB LaserDisc Trail - szer wewnętrzna 21mm, oraz Velocity P35 - szer wewnętzrna 30mm - i różnica jest widoczna gołym okiem bez bawienia sie w milimetry na suwmiarce.

Dodam jeszcze ze Grabarz ma oponę o podobnym rozmiarze - Gato 2.3 - i na jego Equalizerze ten papuć wygląda dość biednie. A wewnętrznie ta obręcz ma jakieś 19mm jak pamiętam...

Szacunek...

I.

Napisano

jak wezmiesz dwie srebrne / satynowe to masz wybor od groma; bardzo szerokie sa module 4 (profil podobny jak w 26er-owej m231);

dosc szerokie sa zac2000/ i zac19; fajne ale ciezsze tez alesa columbia i podobne; wszystkie 28ki waza w granicach 520g, wlasciwie sa uniwersalne disc/v i wygladaja troche lepiej niz czarne szlifowane z boku;

Napisano

Ja polecam NoTubes Crest, sam mam na nich złożony rower 29er. Wcześniej jeździłem na 26 również NoTubes Crest. Najlepsze koła jakie miałem w życiu, nie moge im nic zarzucić. Z tego co słyszałem to również wyszły 27,5

Napisano

Ja polecam NoTubes Crest, sam mam na nich złożony rower 29er. Wcześniej jeździłem na 26 również NoTubes Crest. Najlepsze koła jakie miałem w życiu, nie moge im nic zarzucić. Z tego co słyszałem to również wyszły 27,5

hmmm... zdjęcie wyżej?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...