qla Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Ostatnimi czasy zauważyłem, że mój singiel ma luz na tylnym kole. Zacząłem drązyć temat - ten niewielki luz występuję tylko wtedy gdy rower stoi na ziemi, gdy podniose tylne koło, luz nie występuje. Zacząłem ściągac zebatke (bębenek zwykły pod 8 rzedową kasetę) i wyczuwam minimalny luz na bębenku (w sensie góra-dół). Pytanie, jak ten luz skasować? Ew. czy się nim przejmowac?;]
rzezniol Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Podaj model piasty ... bo niby jak mamy stwierdzić co i jak w przeciwnym wypadku polecam telefon do wróża Macieja. Pozdro
qla Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 Piasta to gipiemme...ale jaki model, nie mam pojęcia;]
rzezniol Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Raczej łożyska maszynowe ... przynajmniej seria Roccia tak ma. Dziwnym się wydaje natomiast to że jak rower stoi to luz jest a jak go dźwigniesz to luzu nie ma. Luz na bębenku ... na bębenkach łożyskowanych maszynowo raczej nie występuje, w tańszych rozwiązaniach na samych kulkach minimalne luzy sie zdarzają bo trudniej się go kasuje. Tak czy siak wydaje się ze trzeba będzie rozebrać. Pozdro
twojastara Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 pewnie podnosisz rower "za kolo" - w takim wypadku luzu raczej nie wyczujesz;) z nieduzym mozna jezdzic - tak jak kolega wspomnial, duza czesc prostych piast jest produkowana z luzem "fabrycznym" ze tak sie wyraze... jesli jest tam lozysko cardridge'owe - wymien, jesli masz kulki - rozkrec beben i skasuj luz dystansikiem powodzenia
adriansocho Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 Ja bym nie przesądzał o tych łożyskach. Piasty tej firmy kojarzą mi się raczej ze sprzętem supermarketowym (ale może się mylę). Być może wystarczy wszystko dokręcić i będzie dobrze? W Shimanowskich czasami się obluzowywała śruba łącząca bębenek z korpusem piasty, objawy były takie, jak przy luzie na łożyskach....
qla Napisano 15 Listopada 2012 Autor Napisano 15 Listopada 2012 pewnie podnosisz rower "za kolo" - w takim wypadku luzu raczej nie wyczujesz;) No raczej nie:) W ogóle, kto podnosi rower za koło, żeby zobaczyc, czy koło ma luz?;] dziś zobacze co mi sie uda zmajstrowac z kołem...;]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.