Skocz do zawartości

[Bębenek] Luz na bębenku

qla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnimi czasy zauważyłem, że mój singiel ma luz na tylnym kole. Zacząłem drązyć temat - ten niewielki luz występuję tylko wtedy gdy rower stoi na ziemi, gdy podniose tylne koło, luz nie występuje.

Zacząłem ściągac zebatke (bębenek zwykły pod 8 rzedową kasetę) i wyczuwam minimalny luz na bębenku (w sensie góra-dół). Pytanie, jak ten luz skasować? Ew. czy się nim przejmowac?;]

Napisano

Raczej łożyska maszynowe ... przynajmniej seria Roccia tak ma.

Dziwnym się wydaje natomiast to że jak rower stoi to luz jest a jak go dźwigniesz to luzu nie ma.

Luz na bębenku ... na bębenkach łożyskowanych maszynowo raczej nie występuje, w tańszych rozwiązaniach na samych kulkach minimalne luzy sie zdarzają bo trudniej się go kasuje.

Tak czy siak wydaje się ze trzeba będzie rozebrać.

Pozdro

Napisano

pewnie podnosisz rower "za kolo" - w takim wypadku luzu raczej nie wyczujesz;)

z nieduzym mozna jezdzic - tak jak kolega wspomnial, duza czesc prostych piast jest produkowana z luzem "fabrycznym" ze tak sie wyraze...

jesli jest tam lozysko cardridge'owe - wymien, jesli masz kulki - rozkrec beben i skasuj luz dystansikiem

powodzenia

Napisano

Ja bym nie przesądzał o tych łożyskach. Piasty tej firmy kojarzą mi się raczej ze sprzętem supermarketowym (ale może się mylę). Być może wystarczy wszystko dokręcić i będzie dobrze? W Shimanowskich czasami się obluzowywała śruba łącząca bębenek z korpusem piasty, objawy były takie, jak przy luzie na łożyskach....

Napisano
pewnie podnosisz rower "za kolo" - w takim wypadku luzu raczej nie wyczujesz;)

No raczej nie:) W ogóle, kto podnosi rower za koło, żeby zobaczyc, czy koło ma luz?;]

dziś zobacze co mi sie uda zmajstrowac z kołem...;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...