tomekz1991 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Witam, potrzebuję kask do zwykłej rekreacyjnej jazdy. Mam bon z intersportu i chciałbym go wykorzystać, zatem który z poniższych modeli jest godny polecenia: http://www.intersezon.com/pl/product/66684/kask-giro-indicator-gi2023899 http://www.intersezon.com/pl/product/51660/kask-giro-venti http://www.intersezon.com/pl/product/66694/kask-uvex-flash-s414412+okulary czy pierwszy i drugi różnią się tylko kolorem? Co sądzicie o trzecim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lothar75 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Na Giro raczej ludzie nie narzekają. Ja gdy szukałem kasku to przymierzałem właśnie Indicatora - super leżał. Ostatecznie go nie kupiłem bo kolor mi nie odpowiadał, ale za to kupiłem UVEX Xenova i to było to. Piszę o tym moim UVEX'ie bo podobny kształtem do tego Flash'a. System regulacji i zamknięcia takie same. Mogę więc powiedzieć, że w Uvexie super to działa. A tak nawiasem mówiąc i tak polecam przejść się do najbliższego sklepu i przymierzyć kilka sztuk. Ja miałem swoje typy i przymiarki prawie wszystkie pewniaki wykluczyły - o UVEX'ie nawet nie myślałem. Jeżdżę w kasku Xenova od marca i nie żałuję wydanej kasy. Pozdro. P.S. Kiepski teraz okres na zakupy rowerowe, bo w sklepach stacjonarnych w tym asortymencie śladowe ilości sensownego towaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BananaMuffin Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Okulary gratis, to niewątpliwy plus dla kasków uvexa. Bo okulary to nie tylko lans, ale i ochrona oczu przed wiatrem, dość silnym o tej porze roku. Oraz latem przed wszelkiego rodzaju latającym robactwem. Zdarzyło mi się kilka razy, że jakiś robal zaliczył czołówkę z soczewką moich okularów. Więc okulary jak najbardziej tak, jednak ten uvex, którego podałeś w linku wygląda dość "dziecinnie". Przynajmniej ja mam takie wrażenie. Swego czasu również chciałem kupić kask Giro. Wypatrzyłem sobie konkretny model (ok. 220 PLN). Po obejrzeniu go w Intersporcie i porównaniu z innymi, kupiłem kask uvex'a - Xenova GT, oczywiście z okularami gratis , który wydawał mi się dużo wygodniejszy. Wewnątrz kasku, ten plastikowy pasek ("opaska"), który zaciska się pokrętłem z tyłu by dopasować (docisnąć) kask do głowy, mój uvex ma wyłożony odpinaną gąbką. Tamten Giro tego nie miał, co mnie dziwi, bo ma to nawet kask z Lidla. Dodatkowo, ma taką "owijkę" zapinaną na rzep na pasku pod brodą. Nie miał tego również tamten Giro, i nie widzę tego w podanych przez Ciebie kaskach Giro. Ostatecznego wyboru i tak należy dokonać przymierzając konkretny model. Tak jak napisał Lothar75, lepiej chyba się wstrzymać z zakupem (o ile możesz) do przyszłego sezonu. Będziesz miał wtedy z pewnością większy wybór i większy problem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lothar75 Napisano 16 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Kupując kask najważniejsze żeby dobrze leżał. Wkońcu kupuje się go raz na dłuższy czas. Kupując przez net nie ma szans żeby bez uprzedniej przymiarki trafić w przysłowiową 10. No szansa jest jak w totku pewnie. Podczas poszukiwań wypatrzyłem w necie kilka modeli i przymierzałem je w sklepie. Okazało się że te które mi najbardziej pasowały pod wzgledem estetyki i w których myślałem że będę super wyglądał wogóle nie dogadywały się z moją głową. Przymierzałem np. kilka modeli Speca - wszystkie małe i ciasne, jak w obwodzie ok. to znowu za płytkie - dramat. Od pierwszej przymiarki spasował mi Giro Indicator, ale tu kolor był kiepski. Co do okularów za free to też dostałem je w promocji do Xenovy i założyłem je w sumie tylko raz, już w domu po zakupie. Fajne, lekkie, ale za wąskie. Tak więc oddałem koleżance która była wniebowzięta. Z okularami tak samo jak z kaskiem - też ciężko trafić na właściwe. Ale to temat na inną dyskusję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.