Skocz do zawartości

[kask] Giro lub Uvex+okulary

tomekz1991

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

potrzebuję kask do zwykłej rekreacyjnej jazdy. Mam bon z intersportu i chciałbym go wykorzystać, zatem który z poniższych modeli jest godny polecenia:

http://www.intersezon.com/pl/product/66684/kask-giro-indicator-gi2023899

http://www.intersezon.com/pl/product/51660/kask-giro-venti

http://www.intersezon.com/pl/product/66694/kask-uvex-flash-s414412+okulary

czy pierwszy i drugi różnią się tylko kolorem? Co sądzicie o trzecim?

Napisano

Na Giro raczej ludzie nie narzekają. Ja gdy szukałem kasku to przymierzałem właśnie Indicatora - super leżał. Ostatecznie go nie kupiłem bo kolor mi nie odpowiadał, ale za to kupiłem UVEX Xenova i to było to.

Piszę o tym moim UVEX'ie bo podobny kształtem do tego Flash'a. System regulacji i zamknięcia takie same. Mogę więc powiedzieć, że w Uvexie super to działa.

A tak nawiasem mówiąc i tak polecam przejść się do najbliższego sklepu i przymierzyć kilka sztuk. Ja miałem swoje typy i przymiarki prawie wszystkie pewniaki wykluczyły - o UVEX'ie nawet nie myślałem.

Jeżdżę w kasku Xenova od marca i nie żałuję wydanej kasy.

Pozdro.

P.S. Kiepski teraz okres na zakupy rowerowe, bo w sklepach stacjonarnych w tym asortymencie śladowe ilości sensownego towaru.

Napisano

Okulary gratis, to niewątpliwy plus dla kasków uvexa. Bo okulary to nie tylko lans, ale i ochrona oczu przed wiatrem, dość silnym o tej porze roku. Oraz latem przed wszelkiego rodzaju latającym robactwem. Zdarzyło mi się kilka razy, że jakiś robal zaliczył czołówkę z soczewką moich okularów.

Więc okulary jak najbardziej tak, jednak ten uvex, którego podałeś w linku wygląda dość "dziecinnie". Przynajmniej ja mam takie wrażenie.

Swego czasu również chciałem kupić kask Giro. Wypatrzyłem sobie konkretny model (ok. 220 PLN). Po obejrzeniu go w Intersporcie i porównaniu z innymi, kupiłem kask uvex'a - Xenova GT, oczywiście z okularami gratis ;), który wydawał mi się dużo wygodniejszy.

Wewnątrz kasku, ten plastikowy pasek ("opaska"), który zaciska się pokrętłem z tyłu by dopasować (docisnąć) kask do głowy, mój uvex ma wyłożony odpinaną gąbką. Tamten Giro tego nie miał, co mnie dziwi, bo ma to nawet kask z Lidla.

Dodatkowo, ma taką "owijkę" zapinaną na rzep na pasku pod brodą. Nie miał tego również tamten Giro, i nie widzę tego w podanych przez Ciebie kaskach Giro.

Ostatecznego wyboru i tak należy dokonać przymierzając konkretny model. Tak jak napisał Lothar75, lepiej chyba się wstrzymać z zakupem (o ile możesz) do przyszłego sezonu. Będziesz miał wtedy z pewnością większy wybór ;) i większy problem :P.

Napisano

Kupując kask najważniejsze żeby dobrze leżał. Wkońcu kupuje się go raz na dłuższy czas.

Kupując przez net nie ma szans żeby bez uprzedniej przymiarki trafić w przysłowiową 10. No szansa jest jak w totku pewnie.

Podczas poszukiwań wypatrzyłem w necie kilka modeli i przymierzałem je w sklepie. Okazało się że te które mi najbardziej pasowały pod wzgledem estetyki i w których myślałem że będę super wyglądał wogóle nie dogadywały się z moją głową. Przymierzałem np. kilka modeli Speca - wszystkie małe i ciasne, jak w obwodzie ok. to znowu za płytkie - dramat. Od pierwszej przymiarki spasował mi Giro Indicator, ale tu kolor był kiepski.

Co do okularów za free to też dostałem je w promocji do Xenovy i założyłem je w sumie tylko raz, już w domu po zakupie. Fajne, lekkie, ale za wąskie. Tak więc oddałem koleżance która była wniebowzięta. Z okularami tak samo jak z kaskiem - też ciężko trafić na właściwe. Ale to temat na inną dyskusję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...