Skocz do zawartości

[Amortyzator] Przód Do 1500 zł

BaumaX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Niedawno nabyłem rame Dartmoor Hornet 2012 16" potrzebuje fachowej dorady na temat amortyzatora. Zalecenia producenta są następujace Skok 100mm-150mm. Rama bedzie wykorzystywana w FR lekkim. Miałem na oku pare amortzatorów:

* RST Storm AIR TA 160mm oś 20mm. Dowiedziałem sie ze to niewypał RST (Roz###### Sobie Twarz) Niewiem czy to jest Prawda:D ???

* Rock Shox Reba. Niektórzy na forum pisali ze to do dirtu. ???

Bardzo spodobał mie się

*Marzocchi 55. problem z tłumikiem TST micro i podobno nie lubi oleju. ???

*Rock Shox Domain typu RC ,302,318 lub Pike .Niewiem co to warta.

Moje pytania są następujące:

* Gdybym założył amorka pow 150 mm np 200 mm to podobno rama niewytrzyma ??? słyszałem takie pogłosy. Czy jest to prawda ???

*Jaki amorek poroponujecie do tej ramy ???

*Poprosze o opinie na temat ww amortyzatorów

urzytkowników posiadaczy bądź ludzi kumatych na te tematy.

Dziękuje za odpowiedzi !!!

Pozdrawiam !

Na poczatek , zależy co rozumiesz przez lekki fr, czyli odpowiedz sobie na pytanie gdzie będziesz jeździł , czy jakieś poważniejsze trasy , jakieś hopki, dropy itp. jak często jeździsz. Czy będziesz używal roweru rownież do jazdy " po bułki do sklepu"

1. Nie ma sensu zakładać amortyzatora 200 mm jak piszesz do lekkiego fr w mojej skromnej opini oczywiście , więcej nie znaczy lepiej .Przy takim amorze wyjda ci cuda z kątami ramy i wtedy nie wiem do czego by był taki sprzęt stworzony, a żeby rama pękła musialbyś mieć niezłego pecha albo mocno się namęczyc przy tym ; Nie chce bynajmniej cie obrazić czy też zebyś mnie źle zrozumiał ale popracuj najpierw nad techniką, dowiedz sie jaki styl jazdy preferujesz i na jaki pozwala ci otoczenie a dopiero sam dojdziesz do tego jakiego sprzętu ci potrzeba. Pojeździj jak masz taką możliwość trasy, te które będziesz potem sam katował na rowerach znajomych , dopasuj ustawianie pod siebie zobaczysz jak ci sie jeździ , pokombinuj trochę nad stylem jazdy itp. I Wtedy będziesz miał większą wiedzą niż jakbyś przeczytał encyklopedię :D

2. Co do 55 to zależy od rocznika jak i partii, jeden będzie sie psuł drugi nie. Zależy czy też używany czy nówkę. Jak używany to wtedy w jakim stanie itp. jak ktoś o niego dbał i co z nim wyczyniał.

Domain jak już chcesz włozyć to raczej wolałbym 318 , na początek daje radę ( czyli nie znaczy ,że to g.. jak większość osób rozumuję to sformułowanie) dosyć wytrzymaly i nie trzeba go piescić za bardzo , cena przystępna rownież. Pike konkretnie jaki model używany czy też nowy.

Napisałem baaardzo ogólnie , jako że jest wiele czynników przemawiających co do zakupu amora do 1500zł jak napisaleś. Chyba ze ktoś ma kasę od tak , to wtedy kupujesz który podoba ci się bardziej :) a resztę masz w d...

Nie sugeruję że to musi byc rock shox. Pieniędzmi też nie szastam na lewo i prawo. Chce dokonać dobrego zakupu abym był z tego produktu zadowolony. Od amorka oczekuje aby mi troszke posłuzył i był bezawaryjny. Jestem nastawiony na kupno nowego amorka. To na dobry początek z przygodą Fr jaki zaproponowałbyś. na moją rame amorek gdybyś miał do dyspozycji kwote do 1500 PLN.

Chyba Twój post porusza bardzo dużo spraw.

1. Co to jest FR? Jeśli nie skaczesz z garaży, a lubisz sobie pośmigać z górki, to wcale duży wideł nie jest Ci potrzebny.

2. Nie patrz na widelce do XC, typu Reba, bo jak coś schrzanisz, typu będzie niedolot na double'u, to poleci Ci korona amora albo górne golenie tuż pod koroną.

3. Jak wsadzisz większy widelec, to akcje typu spadanie z garażu będą fajniejsze, ale rower będzie skręcał jak czołg. Totalna kaszana, co z tego, że jest skok, jak ledwo się da na tym omijać drzewa w lesie. Ja miałem sztywnego dabomba i do niego idealnie pasował starszy Marzok Junior T o skoku 130 mm. Wydaje mi się, że do tej ramy takie 150-160 mm skoku (RS Lyrik) będzie tak akurat. Więcej nie ma sensu, bo i tak nic nie wyszło sztywna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...