CrikTik Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, mam szybkie pytanie, który amor będzie lepszy do jazdy po lesie: Rock shox dart 2 http://allegro.pl/am...2776018739.html czy Manitou http://allegro.pl/am...2766732329.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytlas Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Ja na Twoim miejscu oby dwa amortyzatory bym odpuścił. Rock Shox widać że był używany z innym przeznaczeniem, niż został wyprodukowany. Bardzo prawdopodobne że amortyzator może szybko złapać jakieś luzy. Manitou to kupowania kota w worku(na dodatek jest tylko pod tarcze). Na twoim miejscu poszukał bym Suntour XCR, myślę że w tej kwocie cenowej będzie najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Dorzuć 30 zł i kup lepiej XCR 2011 http://allegro.pl/a-xcr-lo-olej-sprezyna-kup-i-poczuj-moc-dwa-kolor-i2774214139.html Ma grubsze golenie - sztywniejszy. Mocowanie tarczy pod PM i jest nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 i za rok go będziesz sprzedawać, no chyba że jestes ciężki lub masz blisko serwis i dostęp do uszczelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Taa a używany nie wiadomo jak RS czy Manitou będzie bezawaryjny cyc malina ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Akurat Dart 2 chodzi gorzej niż wspomniany wyżej XCR 2011. A Manitou nie ryzykowałbym, ponieważ stary model i nawet nie wiadomo jaki to model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Axel to staaary wideł z średnim uszczelnieniem a Dart jest pokroju XRCa wiec lepiej kupić własnie jego bo jest nowocześniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrikTik Napisano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Sprawa wygląda tak- mój obecny rower ma taki "pseudo-amortyzator" który na dodatek się zacina, ja potrzebuję tani ale w miarę dobry amorek do jazdy po lesie, a dla tego chcę używkę bo można zdobyć lepszy model za niższą kasę (z kupowaniem używek zawsze wiążę się ryzyko, ale to leży w mojej naturze no i liczę na szczęście ) poza tym ten rower ma mi posłużyć jeszcze tylko przez parę miesięcy gdyż przymierzam się do kupna nowego, dla tego nie chcę pakować w niego zbyt wiele kasy, no i jak będzie lepszej klasy amorek to będę mógł więcej zawołać za rower przy sprzedaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Ile ważysz ? Mam mańka tanio jak chcesz pisz na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Jeżeli rower ma służyć kilka miesięcy ... do tego zimowych... to przytrzymaj te 200 zeta i kup lepszy następny rower. Zrozumiałbym szukanie następcy tego co masz jak byłby maj a perspektywa na nowy rower to sierpień wrzesień ... teraz mamy listopad i nawet najtwardsi bajkerzy ograniczają liczbę przejechanych km ... Nie wiem ile jeżdzisz mi np miesięczne przebiegi w zimie zamykają się na poziomie 300 - 350 km w stosunku do 600 - 800 km w sezonie .. i jakbym miał w perspektywie nowy rower to w starym robiłbym naprawy tylko i wyłącznie bezwzględnie potrzebne. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrikTik Napisano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Jeżeli rower ma służyć kilka miesięcy ... do tego zimowych... to przytrzymaj te 200 zeta i kup lepszy następny rower. Zrozumiałbym szukanie następcy tego co masz jak byłby maj a perspektywa na nowy rower to sierpień wrzesień ... teraz mamy listopad i nawet najtwardsi bajkerzy ograniczają liczbę przejechanych km ... Po zimie będzie wiosna ... Wymiana tego amora to jest sprawa priorytetowa bo już mi psuje nerwy od jakiegoś czasu. Tak jak piszesz perspektywa na rower to sierpień, wrzesień bo muszę na niego uzbierać kasę, a mam chęć na jakiegoś względnego fulla więc z odkładaniem jeszcze trochę zejdzie. Do tego czasu chcę jeździć w miarę normalnych warunkach a nie jak traktorem. Kolega od Manitu napisał mi tak: zero luzów i wycieków, drobne rysy tylko na dolnych lagach - bez wpływu na pracę. nie był ostatnio serwisowany, sądzę, że można by go przesmarować - nieużywany ok 1 roku. jeździła córka - rower złożony był na ramie Cube. spokojna damska jazda w terenie i mieście. Ale już mu nie wierzę bo w aukcji pisał, że amor jest od kolegi, a teraz że córka jeździła, więc ten odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Kilka miesięcy to dla mnie 3 - 4 czyli nowy rower na początek nowego sezonu ... sierpień 2013 to prawie rok i 3/4 sezonu a to zmienia sprawę Poszukaj XCR`a ... po niecałym jednym sezonie jak go będziesz dobrze eksploatował łatwiej go będzie sprzedać. XCR dość popularny i do tego sprzedasz go jeszcze z gwarancją co też ułatwia handel Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrikTik Napisano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Zamknęli mi aukcje do tego Darta, a nie zdążyłem wziąć namiaru, ale mam tu drugiego: http://allegro.pl/ro...2784284523.html, i mam jeszcze takiego XCR-a: http://allegro.pl/xc...2785376880.html, albo nowy- jeszcze nie wiem, ale ciekawy jestem czy one się pode mną nie zapadną, gdyż ważę ok 90kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Weź lepiej nowego XCRa. Używany sprzęt tej klasy będzie wyeksploatowany i na 90% będzie miał luzy większy lub mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Ja polecam Manitou Axela, bardzo fajny widelec, ma rewelacyjnie dobrane tłumienie olejowe FFD (chociaż nie jest regulowane). Na pewno płynniej działa niż Dart (ten model należy sobie w ogóle odpuścić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrikTik Napisano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Nastąpiła mała zmiana koncepcji i ostatecznie zdecydowałem sie na F1RST AIR 100 mm, mam nadzieję że nie zrobiłem błędu i że naprawdę jest w tak dobrym stanie jak kolega go tam opisał. Zobaczymy, na razie czekam na amorek. Pozdro all .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 15 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Jeżeli wszystko jest jak w opisie to najlepszy wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 15 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 First Air dobry amorek a w tej cenie wręcz rewelacyjny. Tylko jak będziesz robił serwis to uważaj jak będziesz odkręcał tłumik ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.