Skocz do zawartości

[Dętka] Czy te zawory presta są rozbieralne? [foto]

8850

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem posiadaczem dwóch zaworów presta w rowerze IPrzód i tył). Czy te zaworki są rozbieralne? Chciałbym wlać płynu do samowulkanizacji dętek firmy slim stąd muszę wcześniej wykręcić zaworki.

img0746ez.jpg

Uploaded with ImageShack.us

img0745h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Mod Team
Napisano

Ten na górze to nie za bardzo widać, z kiepskiego kąta zrobiłeś zdjęcie, ale zwykle wentylki z wykręcanym rdzeniem mają tak jakby spłaszczone boki (tylko wykręcanego rdzenia), żeby można było złapać kluczem, powinieneś zauważyć.

Ten na dole na pewno nie jest wykręcany.

Napisano

Przyjrzałem się, rzeczywiście ten wentyl u góry wydaje się wykręcalny, jest spłaszczenie o którym piszesz.

Rozumiem że chyba się to spłaszczenie i wykręca się ten dzyndzel z pręcikiem a poniżej pręcika w kominku wentla jest jakiś minitloczek.

Napisano

Jeśli chodzi o dętki z zaworami Presta, to z tego co mi wiadomo tylko Continental i Tufo stosują inserty wykręcane.Większość producentów dętek stosuje zwykłe zawory Presta nierozbieralne do których trudno napuścić uszczelniacz.

• Mod Team
Napisano

Ten na górze to nie za bardzo widać, z kiepskiego kąta zrobiłeś zdjęcie, ale zwykle wentylki z wykręcanym rdzeniem mają tak jakby spłaszczone boki (tylko wykręcanego rdzenia), żeby można było złapać kluczem, powinieneś zauważyć.

Potwierdzam, jeśli na tym małym gwincie poniżej odkręcanej końcówki są 2 wypłaszczenia ( jak tu na foto ) to zwykle znak że masz rozkręcalny wentyl, cała reszta wg. mojej wiedzy jest nie do rozebrania w nieinwazyjny sposób, może są też rozbieralne wentylki bez tych wypłaszczeń ale jakoś jeszcze mi się nie trafiły.

Napisano

Na mój rozum - rozbieralne ale tylko raz :-)

Rozbieralne Presty (z wykręcalnym wkładem) nie są całe okrągłe, tylko mają na gwincie takie charakterystyczne "przepłaszczenie" do złapania kombinerkami

• Mod Team
Napisano

Nierozbieralne presty też da się rozłożyć, końcówka odkręcanego dzyndzla jest zaklepana, jak złapiesz to odpowiednio mocno kombinerkami i zaczniesz odkręcać to końcówka nagwintuje na nowo to miejsce i odkręcisz "dzyndzel" (albo urwiesz :D ), reszta zaworku wpadnie do środka dętki, zawsze można sobie przygotować małe nacięcie przez które to wymienisz a potem zakleisz łatką ale to chyba trochę mija się z celem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...