adriansocho Napisano 10 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Używane Reby stoją coraz taniej, i na znanym portalu aukcyjnym pojawia się coraz więcej totalnie zajechanych Reb - zdarta powłoka tlenkowa na górnych goleniach. Kiedyś widziałem aukcję, gdzie nikt nie chciał kupić takowej Reby za 200 PLN. Nic dziwnego, nowy zespół korony, sterówki i goleni górnych kosztuje sporo. Ale pomyślałem sobie, że skoro golenie górne o średnicy 32 stały się standardem, to mniej lub bardziej przypadkiem może istnieć takowy widelec (Dart, XCR, RST) z tych tańszych, który będzie a) miał górne stalowe golenie był do kupienia sporo taniej niż Reba. Coby tanim kosztem sobie skompletować takowy widelec. Otrzymamy coś, co będzie ważyło tyle co Tora, ale będzie sporo tańsze. Ktoś ogarniał temat? Jestem świadom rozbieżności w średnicy wewnętrznej goleni stalowych i aluminiowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Dart ma 28mm XCR ma 30 ... ale z tory można by było przytłoczyć powinno pasować z recona tez i bebechy też powinne pasować. W zasadzie z każdego widelca który ma taki sam rozstaw goleni i średnice. problem by sie pojawił jeżlei korki by miały inny gwint ale racej wszędzie jest to samo. Ale tylko zmieniając golenie praca bedzie inna jak nie zupełnie inna niz na rebe przystało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Puklus, zaciekawiłeś mnie z tą pracą - czyżby te lepsze amorki miały jakąś specjalną powłokę? Można to rozpoznać po kolorze goleni? Myślisz że Pike zalicza się do tych lepszych? Pytam, bo mnie też może czekać wymiana goleni górnych, a nie myślałem żeby zwracać uwagę na coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Puklus-mój XCR stary bo stary, ale ma golenie 32mm... więc coś mieszasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auditore Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Niemożliwe, nawet nowe XCR'y mają górne golenie o średnicy 30mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Dokładnie starsze XCRy miały golenie 28mm, a teraz mają 30mm. W lepszych amorkach golenie są pokryty na złoto (teflon czy cokolwiek innego), ma to zmniejszyć tarcie i zapobiegać rdzewieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekMJ Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 ma to zmniejszyć tarcie i zapobiegać rdzewieniu. Wybacz ale coś mi się zdaje, że w tych lepszych amorkach to golenie jednak nie są stalowe (na pewno nie ważyły by wtedy 1500-1800g), więc rdzewieć nie ma co. Z tego co wiem to golenie są anodowane, a dopiero na tym znajduje się warstwa teflonowa. A anodowanie jest możliwe tylko przy amelinium Wybaczcie za offtop ale musiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Ale nawet aluminium się utlenia po czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Golenie "zlote", czyli alu sa wymienne ze srebrnymi czyli stal, zakladajac iz piszemy wciaz o tej samej grupie srednic 32mm. Nie sa wymienne korki ze wzgledu na inna grubosc scianek goleni - stal mniejsza, alu wieksza, roznica cos okolo 2mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Aluminium utlenia się wyłącznie powierzchniowo. Nawet bez anody nie będzie korodowało wgłąb. Ale anoda to także ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi. A z tym teflonem bym uważał, żadnych wzmianek o PTFE na stronie Rock Shoxa nie widzę. @PiotrekMJ Anodowanie jest możliwe także w przypadku innych metali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 nawet aluminium się utlenia po czasie. Po czasie to nie konkretne określenie, po czasie utlenia sie żelazo, alu utlenia sie tak szybko, ze przetarcie papierem ściernym i lutowanie po 5sec jest nie możliwe z racji tlenków na powierzchni odowanie jest możliwe tylko przy amelinium Nie znam sie aż tak na metalurgi ale wiem ze stal się oxyduje w jakiś tajemniczy sposób tytan można sobie anodować i co ciekawsze jest to o wiele wiele łatwiejsze niż aluminium, na tyle łatwe ze spokojnie można to robić w domu. O innych metalach nie wiele mi wiadomo bo niewiele więcej metali się stosuje w takim przemyśle. Chyba trochę zeszło sie nam z tematu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Aluminium utlenia się wyłącznie powierzchniowo. Nawet bez anody nie będzie korodowało wgłąb. Ale anoda to także ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi. A z tym teflonem bym uważał, żadnych wzmianek o PTFE na stronie Rock Shoxa nie widzę. @PiotrekMJ Anodowanie jest możliwe także w przypadku innych metali. Jezeli chcesz sie dowiedziec dokladnie o rodzaj powloki to napisz do RSa, , badz do firmy Teclin, ktora robi dla nich rury. http://www.teclin.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Golenie "zlote", czyli alu sa wymienne ze srebrnymi czyli stal, zakladajac iz piszemy wciaz o tej samej grupie srednic 32mm. Nie sa wymienne korki ze wzgledu na inna grubosc scianek goleni - stal mniejsza, alu wieksza, roznica cos okolo 2mm. I tłoki/popychacze wewnątrz z tego samego powodu... w sumie to chyba ogranicza użycie tego pomysłu, bo po co widelec Reba z goleniami ORAZ tłumieniem z np. Tory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 będziesz miał dolne lagi z napisem Reba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.