wim[JFK] Napisano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Witam. Mam zamiar wymienić kasete, lecz po drodze natkoneł sie na mała niewiadomą. Chodzi o napis na nakrętce która przkręca kasete. Widnieje na niej napis BB SHIMANO. Na kasecie którą chce kupić jest napisane CC SHIMANO spotkałem sie także z napisem CL SHIMANO. O co z tym napisem chodzi. Niewiem czy ma to znaczenie ale kaseta to MF-TZ07 (The Original BIKE Components : o) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 A MF-TZ07 to nie jest przypadkiem wolnobieg ...... co masz i co ty chcesz kupić??? Kasete czy wolnobieg???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wim[JFK] Napisano 13 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Tak to jest wolnobieg, i chce wymienić na wolnobieg. Właśnie do mnie dotarło że jak będe wymieniać kasete to wolnobiego będzie odrazu w komplecie. Zastanawiam sie tylko czy gwint w wolnobiegu będzie pasować do gwintu na piaście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butcher Napisano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Właśnie do mnie dotarło że jak będe wymieniać kasete to wolnobiego będzie odrazu w komplecie. Wolnobieg i kaseta to dwie różne rzeczy. Wolnobieg ma wbudowany system z zapadkami i się nakręca go na piastę z gwintem. Jest montowany w starszych rowerach albo rowerach z niższych klas. Kaseta to są same zębatki które się nakłada na bębenek w piaście. I to właśnie w tym bębenku są zapadki. Ty masz wolnobieg a ta nakrętka służy do rozkręcenia wolnobiegu. Po rozkręceniu wysypie sie mnóstwo małych kuleczek i nie radziłbym ci tego odkręcać jeśli nie masz cierpliwości bo później tego nie złożysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wim[JFK] Napisano 13 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Ok zgadzam sie z Tobą ale jak już masz założoną Kasete na wolnobieg to później trzeba to przykręcić na piaste tylniego koła. I rozchodzi mi sie właśnie o gwint wolnobiegu czy będzie pasować do gwintu piasty. Czy też może ten gwint jest znormalizowany. P.S. Dalej niewiem o co chodzi z tymi literama na nakrętce do wolnobiegu. BB Shimano CC Shimano O_o o co z Tym chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Myśle (ale nie jestem pewien) że CL bedzie na nakretce od center lock, CC na nakretce na kasete, a BB to o wolnobieg - to sa tylko moje domyślenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butcher Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Co do gwintu to będzie pasować na pewno. Jeżeli masz piastę pod wolnobieg to każdy wolnobieg będzie pasować. Z tymi oznaczeniami na nakrętkach to są różne. Z tego co patrzyłem na allegro to i zdarzają się oprócz wymienionych wyżej jeszcze "DA"(np. TUTAJ. Myślę że to nie ma żadnego znaczenia i nie jest jak napisał jo_jacek bo wszystkie te nakrętki stosowane są tylko w wolnobiegach . Ta nakrętka skręca dwie części wolnobiegu między którymi są łożyska i zapadki. (...)ale jak już masz założoną Kasete na wolnobieg Kasety sie nie zakłada na wolnobieg. Wolnobieg to całość która jest np. w tej aukcji powyżej. Kaseta to jest inne, nowsze rozwiązanie, wymaga innej piasty (np. TAKIEJ i włąśnie na ten czarny bębenek widoczny na zdjęciu zakłada się kasetę. A wolnobieg nakręca się na gwint w piaście (np. TAKIEJ ) Myślę, że zrozumiałeś chociaż trochę z tego co napisałem . Dużo osób nazywa wolnobiegi kasetami chociaż są to dwie różne rzeczy na pierwszy rzut oka wyglądające tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wim[JFK] Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 No to teraz mam już jasność. Dzięki za wytłumaczenie. : o) P.S. Spytałem w sklepie rowerowym i powiedziano mi że te literki (CC Shimnamo) oznaczają wpis katalogowy pod którym można znaleźć wolnobieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Skróty literowe w Shimano oznaczają różną rozpiętość przełożeń (11-28, 12-30 itp). Pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.