Skocz do zawartości

[kaseta]BB SHIMANO

wim[JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar wymienić kasete, lecz po drodze natkoneł sie na mała niewiadomą. Chodzi o napis na nakrętce która przkręca kasete. Widnieje na niej napis BB SHIMANO. Na kasecie którą chce kupić jest napisane CC SHIMANO spotkałem sie także z napisem CL SHIMANO. O co z tym napisem chodzi. Niewiem czy ma to znaczenie ale kaseta to MF-TZ07 (The Original BIKE Components : o)

Właśnie do mnie dotarło że jak będe wymieniać kasete to wolnobiego będzie odrazu w komplecie.

Wolnobieg i kaseta to dwie różne rzeczy.

Wolnobieg ma wbudowany system z zapadkami i się nakręca go na piastę z gwintem. Jest montowany w starszych rowerach albo rowerach z niższych klas.

Kaseta to są same zębatki które się nakłada na bębenek w piaście. I to właśnie w tym bębenku są zapadki.

Ty masz wolnobieg a ta nakrętka służy do rozkręcenia wolnobiegu. Po rozkręceniu wysypie sie mnóstwo małych kuleczek :) i nie radziłbym ci tego odkręcać jeśli nie masz cierpliwości bo później tego nie złożysz :D

Ok zgadzam sie z Tobą ale jak już masz założoną Kasete na wolnobieg to później trzeba to przykręcić na piaste tylniego koła. I rozchodzi mi sie właśnie o gwint wolnobiegu czy będzie pasować do gwintu piasty. Czy też może ten gwint jest znormalizowany.

P.S. Dalej niewiem o co chodzi z tymi literama na nakrętce do wolnobiegu. BB Shimano CC Shimano O_o

o co z Tym chodzi

Co do gwintu to będzie pasować na pewno. Jeżeli masz piastę pod wolnobieg to każdy wolnobieg będzie pasować.

Z tymi oznaczeniami na nakrętkach to są różne. Z tego co patrzyłem na allegro to i zdarzają się oprócz wymienionych wyżej jeszcze "DA"(np. TUTAJ. Myślę że to nie ma żadnego znaczenia i nie jest jak napisał jo_jacek bo wszystkie te nakrętki stosowane są tylko w wolnobiegach :) . Ta nakrętka skręca dwie części wolnobiegu między którymi są łożyska i zapadki.

(...)ale jak już masz założoną Kasete na wolnobieg

Kasety sie nie zakłada na wolnobieg. Wolnobieg to całość która jest np. w tej aukcji powyżej.

Kaseta to jest inne, nowsze rozwiązanie, wymaga innej piasty (np. TAKIEJ

i włąśnie na ten czarny bębenek widoczny na zdjęciu zakłada się kasetę. A wolnobieg nakręca się na gwint w piaście (np. TAKIEJ )

Myślę, że zrozumiałeś chociaż trochę z tego co napisałem :P . Dużo osób nazywa wolnobiegi kasetami chociaż są to dwie różne rzeczy na pierwszy rzut oka wyglądające tak samo ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...