Skocz do zawartości

[tylne koło arriv]Zbyt blisko ramy

artex232

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z tylnym kołem arriv. Dziś kupiłem koło pod wolnobieg i tarczę, gdy zamontowałem ją w rowerze okazało się że od strony mocowania tarczy koło jest zbyt blisko ramy. Przerwa wynosi ok.6mm, z drugiej strony jest aż 1.5cm wolnego miejsca. Dość że wygląda to nieestetycznie to na dodatek, gdy koło się wycentruje będzie ocierało o ramę. Proszę o jakąś podpowiedź czym może to być spowodowane oraz co można zrobić aby ,,wyzerować,, koło i było symetrycznie względem ramy.

Koło jest prawdopodobnie źle zaplecione, i nic z tym nie zrobisz. Może być również za dużo nakrętek na ośce. Może możesz zrobić jakieś zdjęcia tego.

Nakrętek to tam praktycznie nie ma, a koło było kupione jako nowe. Ale spróbuje zrobić zdjęcia jak to wygląda.

Ps: Nawet nie można v-brake-ów ustawić, musiałem zdjąć klocki :/, teraz mam tylko przedni hamulec.

Ja poproszę o fotki lub rysunek schematyczny, bo nie mogę sobie tego wyobrazić. Powierzchnia mocowania tarczy na piaście powinna być w dokładnie określonej odległości (nie pamiętam, ale chyba 10,5 mm) od mocowania tarczy na ramie, więc może coś jest nie tak? A z drugiej strony piasty, te 1,5 cm znaczy, że tyle wystają nakrętki i konusy z wolnobiegu?

Kupiłem w rowerowym, za 100 zł. Może to nie majątek, ale za taką cenę koło chyba powinno być dobrze zaplecione.

Z fotkami mam problem bo mają za duży rozmiar i nie mogę wstawić, jeżeli to żaden problem mogę wysłać na e-maila.

Z opisu to wygląda tak: mamy widełki od rury podsiodłowej między nimi jest koło, i tam z jednej strony przerwa od koła do widelca z lewej strony wynosi ledwie 6mm, zaś z prawej aż 1.5cm.

Kupiłem w rowerowym, za 100 zł. Może to nie majątek, ale za taką cenę koło chyba powinno być dobrze zaplecione.

Z fotkami mam problem bo mają za duży rozmiar i nie mogę wstawić, jeżeli to żaden problem mogę wysłać na e-maila.

Z opisu to wygląda tak: mamy widełki od rury podsiodłowej między nimi jest koło, i tam z jednej strony przerwa od koła do widelca z lewej strony wynosi ledwie 6mm, zaś z prawej aż 1.5cm.

Chyba że ten link działa to tu są zdj.

https://plus.google.com/110827877926532678589/posts?banner=pwa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...