artex232 Napisano 10 Listopada 2012 Napisano 10 Listopada 2012 Witam. Mam problem z tylnym kołem arriv. Dziś kupiłem koło pod wolnobieg i tarczę, gdy zamontowałem ją w rowerze okazało się że od strony mocowania tarczy koło jest zbyt blisko ramy. Przerwa wynosi ok.6mm, z drugiej strony jest aż 1.5cm wolnego miejsca. Dość że wygląda to nieestetycznie to na dodatek, gdy koło się wycentruje będzie ocierało o ramę. Proszę o jakąś podpowiedź czym może to być spowodowane oraz co można zrobić aby ,,wyzerować,, koło i było symetrycznie względem ramy.
paweloko Napisano 10 Listopada 2012 Napisano 10 Listopada 2012 Koło jest prawdopodobnie źle zaplecione, i nic z tym nie zrobisz. Może być również za dużo nakrętek na ośce. Może możesz zrobić jakieś zdjęcia tego.
artex232 Napisano 10 Listopada 2012 Autor Napisano 10 Listopada 2012 Koło jest prawdopodobnie źle zaplecione, i nic z tym nie zrobisz. Może być również za dużo nakrętek na ośce. Może możesz zrobić jakieś zdjęcia tego. Nakrętek to tam praktycznie nie ma, a koło było kupione jako nowe. Ale spróbuje zrobić zdjęcia jak to wygląda. Ps: Nawet nie można v-brake-ów ustawić, musiałem zdjąć klocki :/, teraz mam tylko przedni hamulec.
Gość pw524 Napisano 10 Listopada 2012 Napisano 10 Listopada 2012 Prawdopodobnie tak jak kolega pisze zły zaplot. Jak by było za dużo nakrętek to by nie weszło w widełki. Gdzie to kupowałeś??
adriansocho Napisano 10 Listopada 2012 Napisano 10 Listopada 2012 Ja poproszę o fotki lub rysunek schematyczny, bo nie mogę sobie tego wyobrazić. Powierzchnia mocowania tarczy na piaście powinna być w dokładnie określonej odległości (nie pamiętam, ale chyba 10,5 mm) od mocowania tarczy na ramie, więc może coś jest nie tak? A z drugiej strony piasty, te 1,5 cm znaczy, że tyle wystają nakrętki i konusy z wolnobiegu?
artex232 Napisano 10 Listopada 2012 Autor Napisano 10 Listopada 2012 Kupiłem w rowerowym, za 100 zł. Może to nie majątek, ale za taką cenę koło chyba powinno być dobrze zaplecione. Z fotkami mam problem bo mają za duży rozmiar i nie mogę wstawić, jeżeli to żaden problem mogę wysłać na e-maila. Z opisu to wygląda tak: mamy widełki od rury podsiodłowej między nimi jest koło, i tam z jednej strony przerwa od koła do widelca z lewej strony wynosi ledwie 6mm, zaś z prawej aż 1.5cm. Kupiłem w rowerowym, za 100 zł. Może to nie majątek, ale za taką cenę koło chyba powinno być dobrze zaplecione. Z fotkami mam problem bo mają za duży rozmiar i nie mogę wstawić, jeżeli to żaden problem mogę wysłać na e-maila. Z opisu to wygląda tak: mamy widełki od rury podsiodłowej między nimi jest koło, i tam z jednej strony przerwa od koła do widelca z lewej strony wynosi ledwie 6mm, zaś z prawej aż 1.5cm. Chyba że ten link działa to tu są zdj. https://plus.google.com/110827877926532678589/posts?banner=pwa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.