malheureux Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Witam. Chciałabym, abyście polecili mi jakiś smar do piast. Mam piastę Zoom na konusach i muszę ją od czasu do czasu smarować. Zawsze tata mi ją smarował jakimś smarem, nie wiem jakim, a teraz chciałabym kupić coś specjalnego żeby dłużej "trzymało". Co możecie polecić? Zależy mi na dłuższej żywotności i stosunkowo niewielkiej cenie.
adas651 Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Potrzebujesz smaru stałego do łożysk spokojnie dostaniesz w sklepie z narzędziami albo w markecie budowlanym cena za 100g nie powinna byc wyższa niż 4zł
seraph Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Smar Litowy ŁT43 do łożysk i mechanizmów kosztuje 10 zł za 1 kg (taka pucha) Można też grafitowym delikatnie droższym za taką puchę - podobno nie odwęgla stali. Ja używam pierwszego i kręcą się bardzo ładnie i koła i suport i stery.
cyrax84pl Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 malheureux polecić mogę smar Finish Line Teflon Grease - syntetyczny smar dedykowany do łożysk, niestety nie spełnia warunku niewielkiej ceny (według dystrybutora 32,90zł/tubka 100gram). Tak jak kolega adas561 napisał szukaj smaru stałego do łożysk. Wszelakie sklepy motoryzacyjne/markety budowlane/sklepy narzędziowe będą miały coś takiego na stanie. W rowerowym też muszą mieć - jak nie mają zmień rowerowy Od siebie mogę odradzić grafitowy gdyż mam z nim kiepskie doświadczenia (smar przy wyższych temperaturach się strasznie rozrzedzał ale mogła to być przyczyna nienajlepszej jakości). Poza tym smar grafitowy podobno ma wpływ na szybsze wyrabianie się/ścieranie bieżni i konusów. Pozdrawiam
rzezniol Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Smar grafitowy zdecydowanie nie nadaje się do smarowania łożysk ... Smarem grafitowym smarujemy resory piórowe, otwarte przekładnie ... Do łożysk w rowerze najlepiej kupić smar litowy zazwyczaj występuje w kolorach od zielonego do niebieskiego ... Jednak smary litowe występują w różnych lepkościach ze tak powiem "różnie się smarują". Ja tam całe życie używałem i nadal używam ŁT-43 teraz przestawiam się na Mobila HXP 222 moim zdaniem jest zwyczajnie lepszy . Pozdro
malheureux Napisano 9 Listopada 2012 Autor Napisano 9 Listopada 2012 W castoramie albo w nomi dostane ten stały? A ten ŁT-43 też? Dzięki chłopaki za pomoc
jasskulainen Napisano 9 Listopada 2012 Napisano 9 Listopada 2012 http://images.okazje.info.pl/p/motoryzacja/6610/leda-smar-lozyskowy-lt-43.jpg takie cos wszedzie dostaniesz to ze u ciebie 'krotko trzyma' wynika raczej z mizernego uszczelnienia twojej piasty
Pwmichu Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Mi w Sport-proficie we Wrocku polecili ten: http://ctbike.pl/motorex-bike-white-grease-smar-staly-bialy-100g.html i spisuje się znakomicie, ale tak jak pisano wcześniej jest na bazie litu i pewnie podobnego rodzimej produkcji można mieć w tej cenie 5 kg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.