rafaldrift Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Witam. Mam mały problem, który moim zdaniem tkwi w przednim kole ponieważ z niego wydobywa się ten dzwięk Dzwięk jest porównywalny np do wbitej pineski w oponę lub kawałek kamyka, który podczas obracania kola uderza o asfalt. Dzwięk występuje przeważnie wtedy, gdy rower przechylę minimalnie na bok choć nawet gdy jest prosto to te dzwięki też czasami występują. Na pewno nie jest to wina piasty, ponieważ kilka dni temu kupiłem nową ( Novatec ), sprawdzałem obręcz lecz nic w niej nie ma, koło było centrowane oraz naciągane szprychy ( jakieś 4 dni temu ) i wymieniłem opony, więc mi juz ręce opadają. (części nie były wymieniane z tego powodu) Dodam jeszcze, że dzwięk występuje gdy przekroczę prędkość 20 km/h i występuje tylko pod obciążeniem. Może ktoś miał podobny problem a może to nie koło ? Proszę o pomoc i z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Jakie masz hamulce? Mi właśnie w podobny sposób po przekroczeniu 30km/h coś cykało i jak się okazało tarcza ocierała minimalnie o klocki. Wystarczyła kalibracja hamulców i problem zniknął. Jeszcze jedna ważna rzecz.Sprawdź czy aby na pewno z przodu dochodzą te dziwne dźwięki.Może problem tkwi gdzie indziej a Tobie się wydaje,że słychać je z przedniego koła. pozdrawiam R/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 a ja bym jednak o tej piaście pomyślał, nowe rzeczy też potrafią mieć jakąś wadę produkcyjną. No chyba że ten dźwięk występował zanim ją zmieniłeś. Sporo tam powymieniałeś może umieścisz jakoś w czasie kiedy ten dźwięk zaczął występować (przed / po wymianie czego ) p.s- faktycznie tarcza hamulcowa pasuje tu najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaldrift Napisano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Problem występował również zanim zmieniłem piastę. Być może to właśnie hamulce, ponieważ piastę wymieniłem z powodu krzywego mocowania na tarczę, ale wydaje mi się że byłby to bardziej metaliczny dzwięk ? tarcza nadal lekko ociera w jednym miejscu. Na początku myślałem, że to magnes ociera o ten czujnik, ponieważ przypomina to też dzwięk ocierania plastik o plastik, ale zdjąłem czujnik i problem jest nadal ten sam Jakie masz hamulce? Mi właśnie w podobny sposób po przekroczeniu 30km/h coś cykało i jak się okazało tarcza ocierała minimalnie o klocki. Wystarczyła kalibracja hamulców i problem zniknął. Jeszcze jedna ważna rzecz.Sprawdź czy aby na pewno z przodu dochodzą te dziwne dźwięki.Może problem tkwi gdzie indziej a Tobie się wydaje,że słychać je z przedniego koła. pozdrawiam R/ hamulce to Forumla RX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Regulacja hamulca to maksymalnie kilka minut, co Ci szkodzi sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaldrift Napisano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 2i regulaminu regulowałem już hamulec lecz przy dokręcaniu adapter lekko schodzi na jedną stronę dlatego też idealnie nie potrafię tego zrobić i zostawiłem tak jak jest, lecz widzę, że trzeba się jeszcze pobawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 hamulce to Forumla RX Wysłałem do Ciebie prywatną wiadomość.Zerknij. Co do dźwięku,który słyszysz to pamiętaj,że może być to bardzo złudne.Cykania,stukania itp możesz fałszywie odbierać po przez rezonans jaki powodują elementy metalowe. pozdr. R/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterek321 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 myśle że to hamulce na 100%, bo mam te hamulce i jak ostro wczodze w zakręt to skrzypią okropnie, ale tylko przy skręcaniu, mi ta przypadłość nie bardzo przeszkadza, ale czasami wkurza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Trzymasz klamkę wciśniętą przy dokręcaniu śrub mocujących zacisk? Jeśli nie, spróbuj tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaldrift Napisano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 2i regulaminu Robię tak i też na inne sposoby , ale w hamulach Formula odstęp między klockami a tarczą jest praktycznie zerowy. Dodam, że z tyłu nie mam tego problemu, robię na zasadzie zaciśniętej klamki i wszystko ładnie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Słuchajcie a jak to nie jest wina hamulców,to może amor nie jest na tyle sztywny i przy obciążeniu powoduje minimalne tarcia i stąd te dźwięki.Gdzieś był bardzo podobny temat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaldrift Napisano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Kolega też posiada hamulce Formula i też mu ociera, nawet bardziej niż mi i tego problemu nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterek321 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 musisz bardzo dokładnie przeanalizować i przysłuchać się skąd konkretnie wydobywa się ten dźwięk i wtedy coś myśleć a hamulce masz nowe? Jak miałem je nowe to zanim się wytarły to strasznie trzeszczały(ewidentnie było słychać że to klocki o tarcze ), ale tylko przód z tyłem nie było problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaldrift Napisano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 2i regulaminu Hamulce mają jakieś 5 miesięcy. Pobawię się przez weekend z tym jeszcze i powiem co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 A co tu hamulec winny? Owszem może być zle ustawiony i trzeba poprawić ale jeśli widelec jest miękki to jaki tam hamulec by nie był to by ocierało tak samo. Jeśli hamulec jest prawidłowo ustawiony i widelec nie pływa to czy stary czy nowy nic nie ma prawa ocierać i skrzypieć, niezależnie od marki hamulca. Brak umiejętności prawidłowego ustawienia ewentualnie brak sztywności widelca proszę nie zwalać na taki czy inny hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaldrift Napisano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 moim zdaniem amortyzator nie ma z tym nic wspólnego, dodam że amortyzator to Rock Shox Recon Gold TK 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heb89 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 A może to wina samej tarczy? jak jest lekko krzywa to przy większej prędkości zaczyna drgać i wtedy tańczy pomiędzy klockami. Miałem tak kiedyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSG90 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 U mnie to występuje w tylnym kole myślę że w jakiś sposób do środka obręczy trafił kamyczek i gdy przy poruszaniu się siła dośrodkowa go rzuca po obręczy , mówię tu o swoim kole , nie mam pojęcia jak wyjąc to z środka obręczy ;d puki co jeżdzę i nic się nie dzieje tylko czasami wkurza ten dźwięk szczególnie po rozpędzeniu do 30km i po przestaniu pedałowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaldrift Napisano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Dziś nagrałem ten dzwięk. To o co mi chodzi to takie ' tyk, tyk ,tyk ' http://www2.zippyshare.com/v/92186940/file.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 10 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Wiesz... to może być z kilku powodów ale miałem identyczne tykanie przy zle ustawionym Hamulcu. Właśnie to było dziwne że nie szuranie tylko takie tyk tyk ale jeśli próbujesz regulować a dzwięk nie znika to raczej nie to. A może to jednak robota tej piasty. Ostatnio właśnie słyszałem o przypadku że ktoś oddawał taką do reklamacji z powodu jakiś tam dzwięków. Może też "ćwierkać" któraś szprycha, też się zdarza, nawet na nowych kołach. A masz może magnesik od licznika na kole? Może jest za blisko czujnika? Wiesz tak gdybam ale ciężko pomóc jak się czegoś nie widzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaldrift Napisano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 wczoraj dokręciłem lekko hamulec gdyż srubki były minimalnie poluzowane po czym podjechałem na stacje napompować opony i problemu jakby nie było, od czasu do czasu tylko występuje ten dzwięk więc to jednak chyba hamulec. Dzięki wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterek321 Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 a wszyscy się tak głowili nad tym a to tylko śrubki ale dobrze że już nie masz problemu, mówiłem że to hamulec pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.