Skocz do zawartości

[Plecak Deuter], tylko który?

Darek14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakie są przewagi modelu Compact Air EXP 10

http://sherpa.pl/plecak-compact-air-exp-10

nad Race EXP Air

http://deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=76&artnr=32029&title=Race%20EXP%20Air

CZytam opisy tych plecaków i nie bardzo rozumiem dlaczego Compact -mimo mniejszej pojemności- jest droższy.

Chodzi mi o plecak na całodzienne wycieczki. Bukłaka na razie (może się to zmieni) nie planuję kupować i używać.

Napisano

Porownania strikte nie bylo, ale jest watek w ktorym posiadacze sie wypowiadaja. Trzeba poszukac :P lub w dziale testow poszukac.

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Bierz Race EXP Air - w mniejszy po wpakowaniu bukłaka prawie nic się nie zmieści, a to zawsze coś się zabierze - kurtka, dętka, pompka, aparat, puszka albo dwie izotonika ;).

Napisano

Używam Race EXP Air i szczerze go polecam. Pisałem już kilka razy na tym forum o wadach i zaletach z perspektywy codziennego użytkowania to się teraz nie będę powtarzał. Zwrócę uwagę na kilka zalet które przytłaczają jakiekolwiek (o ile są jakieś) wady.

Plecak jest bardzo lekki i dzięki świetnemu systemowi nośnemu bynajmniej ja go na plecach nie czuję (nawet po całodziennej ponad 100 kilometrowej wycieczce).

Da się w niego zapakować naprawdę sporo rzeczy. Jeżdżę ponad 45km codziennie do pracy i czasami musze zabrać sporo rzeczy aby uzupełniać zapasy, lub dowozić rzeczy na zmianę.

Jest super wykonany. Dla mnie jakość materiału i sposób uszycia to mistrzostwo. Nawet po ślizgu na asfalcie (a jechałem bokiem) plecak się nie poprzecierał. Może miałem poprostu farta, ale gdy się zbierałem z gleby to pomyślałem, że plecak będzie do wyrzucenia. Jednak po oględzinach okazało się że jest jak nowy a lekko przytarła się jedynie sprzączka z tworzywa. To chyba tyle.

Jak pasuje Ci cena, dostępne kolory i pojemność to bierz i się nie zastanawiaj.

P.S. No i wygląda na to, że mimo wszystko chyba powtórzyłem to co już na forum o tym plecaku pisałem :thumbsup:.

Napisano

hmm, zgadzam się z przedmówcami - większy i ...tańszy. Więcej miejsca w końcu docenisz - dłuższa wycieczka, a i mniej portfel zranisz... ;)

Pełną gębą wash and go...

Napisano

A ja się zastanawiam czy nie pozbyć się Race'a którego niedawno kupiłem, a kupić Compact'a lub Camelback Mule hmm...

Troche większe kieszenie by się przydały nawet na rowerowe drobiazgi, a w Race tylna kieszonka troche mała...

nie wiem co robić :P

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

zamówiłem po zastanowieniach Deuter Compact Exp Air 10+2L :D dzwoniłem do sklepu Sherpa.pl i był jeszcze na stanie jak zamawiałem :) a już po moim zakupie brak dostępności :P dałem 272,55 PLN

Teraz będę miał plecaki Deuter Trans Alpine 25L, Deuter Race Exp Air 12+3L i Deuter Compact Exp Air 10+2L :D Może napiszę recenzje kiedy.

co do Race'a się zastanowie czy dam go mamie albo braciom lub go odsprzedam używałem go miesiąc / dwa tylko.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Plecaka jeszcze nie kupiłem, ale wiosna zbliża się wielkimi krokami hehe i trzeba będzie zakup sfinalizowć. Oprócz Deutera Race EXP Air zastanawiam się jeszcze nad Camelbakiem M.U.L.E. NV, który równiez posiada siatkę na plecach. Czy ktoś jest w stanie doradzić co będzie lepszym wyborem? Sprawa bukłaka jest -przynajmniej w tym momencie- nieistotna. Różnica w cenie również.

Napisano

Kolega ma Deutera Race Exp Air i Camelbaka Mule NV, pierw miał Deutera ale chyba mu brakowało przegródek i oddał dla żony go, teraz sam używa Camelbaka. Oglądałem go oczywiście i kieszenie ma super w porównaniu do Race'a, są bardziej przemyślane, system nośny mu odpowiada.

Ja z kolei podpatrzyłem tego Deutera Race od niego i tak się zdecydowałem bo nie miałem wiecej kasy na inny, a bukłak już miałem w domu.

Powiem ci, że po bodajże 2 miesiącach stwierdziłem, że brakuje jednak mi też tych kieszonek m.in na zestaw awaryjny, a i w środku siatkowa to też mała kieszonka, jak i ta na zewnątrz. Szelki dla mnie przy większym upchaniu plecaka uwierały w ramiona :icon_confused: a miał być dla mnie na wypady ~100km, raz pojechałem 126km i miałem nie miłe odczucia.

W sherpa.pl akurat była promocja na Compacta jak wyżej pisałem, to kupiłem, ale jeszcze nie miałem okazji używać.

Porównanie mam takie między tymi trzema plecakami:

Compact vs MULE to taka sama półka (chyba bardziej dla deutera) z tym że MULE ma bukłak. A Race to jakby klasa niżej.

Różnice między Compact vs Mule, to troche inny system nośny, MULE ma dodatkową kieszonkę z miękkim materiałem na elektronikę, oba mają troche inne rozmieszczenie kieszeni, dedykowane na pompkę bardziej mi pasowało w MULE na zewnętrznej kieszeni niż w Compact w środku dużej.

Dosyć dawno oglądałem to za dużo nie pamiętam już :) Oba mają osobną kieszeń na bukłak no i te fajne spore ilości kieszonek i przegródek.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Oceniając na podstawie zdjęć odnoszę wrażenie, że w przy Deuterze będą mniej pocić się plecy, Poza tym jak się spojrzy na stronę Sherpy

z plecakami z poprzedniego sezonu

http://sherpa.pl/race-exp-airi

i najnowszą ofertę Deutera

http://deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=76&artnr=32133&title=Race%20EXP%20Air

to widać, że system nośny w plecaku Race Exp Air nieco się zmienił.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Plecaka jeszcze nie kupiłem, bo zimą i tak jeździłem krótsze trasy.

W zasadzie już zdecydowany byłem na Deutera, ale zobaczyłem, że Dakine w modelu AMP 12 litrów również zastosowało system nośny z siatką. Dodatkowo ma fajne kieszonki wewnątrz.

I teraz mam dylemat na co się zdecydować.

Czy ktoś ma może taki plecak?

http://eu.dakine.com...er-mens/amp-12l

Ewentualna wyższa cena niż Deutera nie stanowi problemu.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...