Darek14 Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakie są przewagi modelu Compact Air EXP 10 http://sherpa.pl/plecak-compact-air-exp-10 nad Race EXP Air http://deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=76&artnr=32029&title=Race%20EXP%20Air CZytam opisy tych plecaków i nie bardzo rozumiem dlaczego Compact -mimo mniejszej pojemności- jest droższy. Chodzi mi o plecak na całodzienne wycieczki. Bukłaka na razie (może się to zmieni) nie planuję kupować i używać.
mariusz231 Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Bylo juz takich tematow kilka, najlepiej zobrazuja Ci to, fimy na youtube oraz http://www.forumrowerowe.org/topic/107882-plecak-deuter-compact-air-exp-10/ Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
Darek14 Napisano 8 Listopada 2012 Autor Napisano 8 Listopada 2012 Było na forum porównanie tych dwóch plecaków? Filmik oczywiście jest mi znany.
mariusz231 Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Porownania strikte nie bylo, ale jest watek w ktorym posiadacze sie wypowiadaja. Trzeba poszukac lub w dziale testow poszukac. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
DominikM Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Bierz Race EXP Air - w mniejszy po wpakowaniu bukłaka prawie nic się nie zmieści, a to zawsze coś się zabierze - kurtka, dętka, pompka, aparat, puszka albo dwie izotonika .
Lothar75 Napisano 9 Listopada 2012 Napisano 9 Listopada 2012 Używam Race EXP Air i szczerze go polecam. Pisałem już kilka razy na tym forum o wadach i zaletach z perspektywy codziennego użytkowania to się teraz nie będę powtarzał. Zwrócę uwagę na kilka zalet które przytłaczają jakiekolwiek (o ile są jakieś) wady. Plecak jest bardzo lekki i dzięki świetnemu systemowi nośnemu bynajmniej ja go na plecach nie czuję (nawet po całodziennej ponad 100 kilometrowej wycieczce). Da się w niego zapakować naprawdę sporo rzeczy. Jeżdżę ponad 45km codziennie do pracy i czasami musze zabrać sporo rzeczy aby uzupełniać zapasy, lub dowozić rzeczy na zmianę. Jest super wykonany. Dla mnie jakość materiału i sposób uszycia to mistrzostwo. Nawet po ślizgu na asfalcie (a jechałem bokiem) plecak się nie poprzecierał. Może miałem poprostu farta, ale gdy się zbierałem z gleby to pomyślałem, że plecak będzie do wyrzucenia. Jednak po oględzinach okazało się że jest jak nowy a lekko przytarła się jedynie sprzączka z tworzywa. To chyba tyle. Jak pasuje Ci cena, dostępne kolory i pojemność to bierz i się nie zastanawiaj. P.S. No i wygląda na to, że mimo wszystko chyba powtórzyłem to co już na forum o tym plecaku pisałem .
Darek14 Napisano 9 Listopada 2012 Autor Napisano 9 Listopada 2012 Dzięki za odpowiedzi. Chyba zdecyduję się na Race, tym bardziej, że Compact występuje tylko w kolorze czerwonym, który nie należy do moich ulubionych.
ElDiablo Napisano 9 Listopada 2012 Napisano 9 Listopada 2012 hmm, zgadzam się z przedmówcami - większy i ...tańszy. Więcej miejsca w końcu docenisz - dłuższa wycieczka, a i mniej portfel zranisz... Pełną gębą wash and go...
dymcio111 Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 A ja się zastanawiam czy nie pozbyć się Race'a którego niedawno kupiłem, a kupić Compact'a lub Camelback Mule hmm... Troche większe kieszenie by się przydały nawet na rowerowe drobiazgi, a w Race tylna kieszonka troche mała... nie wiem co robić Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
dymcio111 Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 zamówiłem po zastanowieniach Deuter Compact Exp Air 10+2L dzwoniłem do sklepu Sherpa.pl i był jeszcze na stanie jak zamawiałem a już po moim zakupie brak dostępności dałem 272,55 PLN Teraz będę miał plecaki Deuter Trans Alpine 25L, Deuter Race Exp Air 12+3L i Deuter Compact Exp Air 10+2L Może napiszę recenzje kiedy. co do Race'a się zastanowie czy dam go mamie albo braciom lub go odsprzedam używałem go miesiąc / dwa tylko.
Darek14 Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Napisano 31 Grudnia 2012 Plecaka jeszcze nie kupiłem, ale wiosna zbliża się wielkimi krokami hehe i trzeba będzie zakup sfinalizowć. Oprócz Deutera Race EXP Air zastanawiam się jeszcze nad Camelbakiem M.U.L.E. NV, który równiez posiada siatkę na plecach. Czy ktoś jest w stanie doradzić co będzie lepszym wyborem? Sprawa bukłaka jest -przynajmniej w tym momencie- nieistotna. Różnica w cenie również.
dymcio111 Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 Kolega ma Deutera Race Exp Air i Camelbaka Mule NV, pierw miał Deutera ale chyba mu brakowało przegródek i oddał dla żony go, teraz sam używa Camelbaka. Oglądałem go oczywiście i kieszenie ma super w porównaniu do Race'a, są bardziej przemyślane, system nośny mu odpowiada. Ja z kolei podpatrzyłem tego Deutera Race od niego i tak się zdecydowałem bo nie miałem wiecej kasy na inny, a bukłak już miałem w domu. Powiem ci, że po bodajże 2 miesiącach stwierdziłem, że brakuje jednak mi też tych kieszonek m.in na zestaw awaryjny, a i w środku siatkowa to też mała kieszonka, jak i ta na zewnątrz. Szelki dla mnie przy większym upchaniu plecaka uwierały w ramiona a miał być dla mnie na wypady ~100km, raz pojechałem 126km i miałem nie miłe odczucia. W sherpa.pl akurat była promocja na Compacta jak wyżej pisałem, to kupiłem, ale jeszcze nie miałem okazji używać. Porównanie mam takie między tymi trzema plecakami: Compact vs MULE to taka sama półka (chyba bardziej dla deutera) z tym że MULE ma bukłak. A Race to jakby klasa niżej. Różnice między Compact vs Mule, to troche inny system nośny, MULE ma dodatkową kieszonkę z miękkim materiałem na elektronikę, oba mają troche inne rozmieszczenie kieszeni, dedykowane na pompkę bardziej mi pasowało w MULE na zewnętrznej kieszeni niż w Compact w środku dużej. Dosyć dawno oglądałem to za dużo nie pamiętam już Oba mają osobną kieszeń na bukłak no i te fajne spore ilości kieszonek i przegródek.
Darek14 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Napisano 1 Stycznia 2013 Dziękuję za odpowiedź. Oceniając na podstawie zdjęć odnoszę wrażenie, że w przy Deuterze będą mniej pocić się plecy, Poza tym jak się spojrzy na stronę Sherpy z plecakami z poprzedniego sezonu http://sherpa.pl/race-exp-airi i najnowszą ofertę Deutera http://deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=76&artnr=32133&title=Race%20EXP%20Air to widać, że system nośny w plecaku Race Exp Air nieco się zmienił.
Darek14 Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Napisano 4 Kwietnia 2013 Plecaka jeszcze nie kupiłem, bo zimą i tak jeździłem krótsze trasy. W zasadzie już zdecydowany byłem na Deutera, ale zobaczyłem, że Dakine w modelu AMP 12 litrów również zastosowało system nośny z siatką. Dodatkowo ma fajne kieszonki wewnątrz. I teraz mam dylemat na co się zdecydować. Czy ktoś ma może taki plecak? http://eu.dakine.com...er-mens/amp-12l Ewentualna wyższa cena niż Deutera nie stanowi problemu.
Mod Team Pixon Napisano 4 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 4 Kwietnia 2013 siwy84 ma na pewno Dakine być może że nawet ten model.
Darek14 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 Ostatecznie kupiłem Dakine AMP 12 litrów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.