Skocz do zawartości

[rowery OK/SS] Ciekawe, piękne, brzydkie, niezwykłe, zewsząd. Cz.2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

A mnie się podoba. :) Z wytrzymałością i centrowaniem na pewno stosunkowo kiepsko, ale jako ciekawostka - czemu nie? :) I doceniam oryginalność. Poza tym OK jest, moim zdaniem, rowerem w którym można sobie pozwolić na takie eksperymenty i ekstrawagancję. :)

Na logikę to wytrzymałość identyczna jak przy normalnym kole, może poza szprychami w miejscu zgięć. Centrowanie też prościzna. Piekłem jest ustalenie równomiernego naciągu. Z drugiej jedna strony to siły naciągu rozchodzą się na kilka szprych, więc i koło sztywniejsze i mocniejsze, a w razie awarii pozostałe szprychy trzymają kształt. Gdyby jeszcze tylko była możliwość zespojenia tych sprych po wycentrowaniu to wogóle mogły by być nieze parametry dla takiego koła.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Masz zla logike. Poszperaj sobie po necie i poczytaj o zaplataniu kol i odnosnie 'udziwnionych' zaplotow a sie przekonasz czemu tak niewiele osob decyduje sie na takie zaploty.

W pekinie nad basenem olimpijskim wybrano właśnie tego typu konstrukcję, bo wada jednego elementu przenosi siły na wszystkie sasiednie i dach się trzyma dalej. Właśnie dlatego pisałem, że szkoda, iż nie można zespoić szprych w miejscach łączeń.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...