Skocz do zawartości

[Ciekawe ostrokołowe aukcje] allegro i ebay oraz sklepy internetowe III

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie. Chociaż, gdyby był to był mój rozmiar i miałbym wolne 899zł, to wziąłbym go i zostawił tak jaki jest, bo aż szkoda na ostrzaka przerabiać. Z resztą ostre też ma przyzwoite, w normalnej cenie - bez okazji, ale też bez zdzierstwa, co w przypadku OK z alle rzadko się zdarza.

http://allegro.pl/show_item.php?item=2929270842

zastanawiam sie nad pierwszym rowerem tego typu :-) chcialbym na pewno dac zwykla prosta kierownice np 60cm, zalozyc na przod hamulec i na tyl dac wolnobieg. Rower mialby sluzyc do miasta na dojazdy do pracy oraz ewentualnych treningow na szosie.

zastanawiam sie czy do treningow szosowych (pod katem maratonow mtb) taki rower sie nadaje? oraz jaki bylby koszt przerobienia tylnej piasty na wolnobieg? za bardzo sie obawiam na razie ostrego kola chociaz kto wie.

neci mnie bardzo waga 7,5 kg ;-)

co sadzicie?

Koszt zrobienia singla sprowadza się do 20 zł za wolnobieg. Piasta ma gwint, więc normalnie się go nakręca i tyle. No i dochodzi oczywiście koszt hamulców z klamkami ale to można załatwić za śmieszne pieniądze.

Czy taki rower nadaje się do treningów? Pewnie tak, chociaż zależy jak chcesz trenować. Jeżeli jeździsz w mtb to taka jazda po szosie jest czymś zupełnie innym. Możesz sobie ćwiczyć długie dystanse, wspinanie się pod wzniesienia, rozkręcanie nóg jak najszybciej przy zjazdach i inne ciekawe rzeczy ale nie poćwiczysz techniki potrzebnej w lesie.

Za to serdecznie zalecam choćby spróbowanie fixa i ćwiczenie techniki obracania korbami. Jeżeli do tej pory nie jeździłeś w spd czy innych noskach to na fixie jest to konieczne, inaczej się zabijesz. Fakt, że rower sam kręci korbami podczas ruchu pozwala poczuć, kiedy korby są w martwym punkcie i jak wtedy zachowują się nogi. SPD czy noski umożliwiają ćwiczenie ciągnięcia korbami do góry, zamiast tylko naciskania na pedała.

Z mojego doświadczenia wynika, że po pół roku na fixie moja wydolność znacznie wzrosła. Nigdy jeszcze nie jeździłem tak szybko, z taką dynamiką i techniką. Nigdy też moje nogi nie umięśniły się tak szybko jak podczas ostatnich miesięcy dzień w dzień na ostrym.

z spd jeżdżę "od zawsze" i dużo więc to nie problem, do maratonów mtb szykuję się już którąś zimę z kolei więc ogarniam co nieco ;-) Do tego Krossa dokupiłbym strapy do ostrego. Właśnie też myślę że skoro jeżdżę po mieście na co dzień to ostre koło też by dało coś pod kątem treningów pod mtb (szczególnie w martwych punktach na 12 i 6)

Jeśli piasta da się rozkręcić, to rozumiem że dokupuję wolnobieg z jednej strony a z drugiej strony zostawiam sobie ostre i mam do wyboru zaleznie od kierunku koła?

Myślałem żeby właśnie tak zrobić.

Hamulce szosowe myślę żeby założyć na przód tylko, np taki http://allegro.pl/hamulec-tektro-r720-czarny-tyl-ostre-kolo-fv-i2979410172.html

Kierownicę trochę pojeżdżę i podejmę decyzję czy coś zmieniać chociaż te rogi wyglądają dziwnie ;-)

pytanie o rower, i treningi, to oczywiście że na takim rowerze nie da się trenować techniki zjazdów czy w terenie, ale treningi do mtb na rowerze to dobre 80% szosy, więc oponki szosowe będą ok :-) Założyłem kiedyś do mojej zimówki mtb opony 1" slick, to zupełnie inna bajka super ;-)

Czytałem trochę testów tego Krossa, wyszedł tylko rozmiar 19" więc wydaje się ok dla mnie (mtb mam 19"). Geometria jest trochę inna niż typowy rower szosowy/na tor, raczej bardziej wylajtowany więc wydaje się tym lepszy ;-) Zależy mi też na niskiej wadze, jednak komfort jazdy lekkim rowerem ok 8kg daje dużą frajdę. A ten Kross ma trochę karbonu, sztycę, kierownicę, może całkiem fajnie jeździć.

Dzięki za opinie.

Myślę, że za ten hajs można złożyć fajniejszy secik, na pewno fajniej wyglądający.

No i frajda z własnowyszperanych części jest :D

no właśnie ja do konca nie jestem przekonany, widelec karbonowy to kilka stówek, tak samo sztyca, kiera, wydaje mi się że za ten secik 1500zł to dokładnie tyle ile ten sprzęt jest warty. Na Allegro jest spory wybór rowerów nad którymi myślę, ale każdy z nich ma coś nie tak, albo waga ponad 10kg, albo kiera z hamulcami typu baranek gdy ja chcę kierę prostą dać (z przyzwyczajenia) itp.

czy nie mam racji?

Jeśli chodzi o wagę i same części, to jest dobrze.

Ale uwierz mi, że jak się wkręcisz w ostre koło i ogarniesz inne rowerki, "składaki", to od razu będziesz żałował, że kupiłeś set.

U mnie było mniej więcej podobnie.

Złożyłem rower nie zwracając zbytnio uwagi na części, nie był to złom (ze średniej półki), ale nic nie trzymało się kupy, jednym słowem był OHYDNY!

Potem ogarnąłem parę fajnych stronek, takich jak fixedgallery i stwierdziłem, że muszę zrobić coś porządniejszego, na własną rękę.

Druga strona medalu, to to, że swój rower składam już jakieś pół roku, szukając okazji, przynajmniej nie wydam jakiejś kosmicznej sumy.

Więc obierając tą drogę, licz się z tym, że nie sklecisz roweru paroma kliknięciami myszy jak na allegro :P

Ale ja Cię tylko ostrzegam, zrobisz jak chcesz ;)

Też mam hamulec tylko z przodu i przesiadłem się z MTB na ostre i różnica ogromna. Ciągłe pedałowanie nie przeszkadza, nie męczysz sie za bardzo, a nogi cały czas pracują. Jak byłem na szkoleniu MTB (przez bardzo krótki czas) facet kazał cały czas pedałować i nie przeszkadzac więc ostre do treningu będzie idealne :P

Mimo że rower waży równo 11kg, nie mam nosków (jeszcze), do baranka nie jestem przekonany i założyłem byczka, i jeździ mi się bardzo przyjemnie. Przełożenie 3,0 na miasto dla mnie jest idealne. Moim zdaniem prosta długo kiera na szosę się nie będzie sprawdzać, weź byczka, rogów głownie się używa przy "szybkim" ruszaniu, a potem ja chcesz ot ręce możesz położyć normalnie jak na prostej kierownicy ;P

IMO jak masz zaplecze finansowe to radze składać samemu rower bo masz wtedy wszytko tak jak ty chcesz, a nie narzucone z góry od kogoś :P

Ta osca jest wystawiona któryś raz z kolei.

To jest masakra:

http://allegro.pl/nowa-rama-single-speed-fixed-gear-roz-s-full-carb-i3008168566.html

Masa 900 gram ze zintegrowaną sztycą?! :blink:

Rama niby typowo torowa, bo nie ma otworu na hamulec. Ciekawe jak wygląda geometria.

Coś takiego widzę pierwszy raz w życiu i wierzyć mi się nie chce że to tyle waży.

marian, czemu nie...ramy szosowe potrafią ważyć już sporo mniej, a w przypadku tej:

-waga pewnie podana dla najmniejszego rozmiaru

-bez nasadki sztycy

-brak wszelkich przelotek, haków itp.

-rurki mają bardzo małą średnicę, dzięki czemu rama waży mało, ale pewnie o sztywności można zapomnieć (wystarczy spojrzeć na mufę i łączenia rur z główką i porównać do topowych ram carbonowych)

także waga może być prawdopodobna, jednak jakość może dać wiele do życzenia.

Druga to jeszcze lepszy rodzynek:

ROMET SUPER RAMA TOROWA 57,5 CM COLUMBUS STER EDCO (3020883315) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

W tym kolorze widzę supera chyba dopiero po raz trzeci.

I skumajcie jakie naklejki miał :D

8460667755_fcf0d85892_b.jpg

Prawdopodobnie z klubu kolarskiego LANG ROVER.

Oba te romety wyglądają na ten sam wypust.

Wszystko jak w tych najczęściej spotykanych superach, ale mufki główki ramy z frezami, tak jak w moim.

Wyprzedzam komentarz następnego "speca" który powie że każdy romet był inny. Wiem że było ich wiele, wielu mixów pewnie nawet jeszcze nie widziałem. Fascynują mnie sprinterskie romety supery i każdego rozkminiam, co i jak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...