grzegosz Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 dramat z kokpitem. za dużo podkładek, do tego mostek zadarty w górę...zanim zmienisz sztycę,pomyśl nad dłuższym mostkiem, to też wyciągnie pozycję. Aczkolwiek moim zdaniem to raczej większa rama tylko by Ci pomogła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 TSB1923 spróbuj odwrócić mostek na ujemny kąt i to co radził grzegosz pomyśl nad redukcją ilości podkładek. btw: napnij łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TSB1923 Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ciężko mi naciągnąć łańcuch i ustawić dobrze koła, zrobiłem ok. 61km na rolce i już by mi rozciągnął się łańcuch ? ( tak czułem, że za słabo naciągnięty ) Rozmiar ramy 55 przy wzroście ok.180 więc chyba jest dobrze, poza tym tak też rozmiar radził mi chłopak z Wrostro, a już miałem brać 53 bo był w promocji. Więc chyba jest dobrze z rozmiarem. Wiem, że podkładki są chu.. ale już zależało mi na czasie i zrobieniu tego roweru z czasem przytnę rurę sterową o jakieś 2,5-3cm i wymienię mostek. Dzięki Wam za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 siodełko jest straszne , moze i wygodne ale brzydkie widziałbym tu risera białego plus czarne oury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ciężko mi naciągnąć łańcuch i ustawić dobrze koła, zrobiłem ok. 61km na rolce i już by mi rozciągnął się łańcuch ? ( tak czułem, że za słabo naciągnięty ) łańuch na pewno się nie rozciągnął. Jeżeli masz problem w naciągnięciu łańcucha w pojedynkę poproś kogoś do pomocy aby przytrzymał Ci koło i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TSB1923 Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Nie mam za bardzo kogo poprosić, naciągnąłem teraz - ale koło nie ma idealnego odstępu między rurami z lewej jakby z 1-2mm mniej niż po prawej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OskarKabat Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Jak nie możesz sobie poradzić z napięciem, to kup napinacze. Jak koło ustawiasz równolegle do ramy, równo w hakach i miedzy oponą a rurami masz różnice w odległości to jest śle zaplecione koło. Musisz oddać je do przeciągnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Leadery są długie, a przez tak wysoko zamontowany mostek, robi się złudzenie małej zwartej ramy. Co do ustawień mostka i sztycy, to radziłbym Ci pokombinować, jak Ci wygodniej, ale nie sugerować się jazdą na rolkach, tylko ostateczne ustawienie dać dopiero wtedy jak trochę pojeździsz na ulicy. Tak wysoko zamontowana kierownica to wygoda, ale jak wyjdziesz na dwór to opór powietrza w górnym chwycie będzie wielki i dużo ciężej będzie się jeździć. To samo tyczy się przełożenia. Jak zmienisz blat na 50 zębów i wyjdziesz na miasto na wiosnę, to się zdziwisz jak będzie "twardo". 50/16 to ratio 3,125 nie polecam tak wysokiego. I sztycę dałbym czarną. Dla mnie sztyca i mostek zawsze muszą być w tym samym kolorze, wtedy jest równowaga i rower ładnie wygląda. Tak samo kolor siodła powinien się zgadzać z owijką lub gripami. Zdarzają się rowery które nie stosują się do tej "zasady" i dobrze wyglądają, ale to wyjątki potwierdzające regułę. Siodło oczywiście do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TSB1923 Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Przysłali mi przez pomyłkę sztycę czarną tylko kolor był strasznie blady i chu... wyglądałoby. Miałem 2 opcje biała sztyca czarne siedzenie lub czarna sztyca białe siedzenie. Mostek/wysokość chcę właśnie ustawić jak pojeżdżę na ulicy, wtedy zacznę skracać długość rury sterowej widelca. Siedzenie jest tymczasowe, przed chwilą ustawiłem chyba idealnie to tylne koło, jednak łańcuch jak się kręci to jest luźny. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, no i koło chyba już ósemkuje :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 nowy łancuch potrafi się w moment wyciągnąc dosc sporo, pózniej szybko rozciąganie ustaje, zwalnia, ale czy aż tak, sam nie wiem... aaa to moja kobza na nowych oponkach wygląda - haha- olśniewająco, niestety zdjęcie mam, jakie mam: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TaZ Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 @TSB1923 Jest parę elementów, do poprawy, ale masz bardzo fajną podstawę do budowy świetnego ostrego. Natomiast do "pierwszego ostrego" polecam jednak hamulec (co prawdopodobnie jest niemożliwe ze względu na ramę :/). @Adaasko - fajne zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TSB1923 Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 @TSB1923 Jest parę elementów, do poprawy, ale masz bardzo fajną podstawę do budowy świetnego ostrego. Natomiast do "pierwszego ostrego" polecam jednak hamulec (co prawdopodobnie jest niemożliwe ze względu na ramę :/). Dzięki, hamulec mam, jest możliwość zamontowania go na widelcu, muszę tylko dokupić klamkę, linkę i pancerzyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Łańcuch się rozciąga od oporowania, skidowania, mocnego przyśpieszania lub napierania pod mega górę. Na samych rolkach nie ma szans się tak szybko rozciągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel4freak Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 @Adaasko widzę że też jesteś za byczkiem a nie barankiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 mariano - ja uważam że samo te pierwsze ułożenie, "wytluczenie" oliwy gęstej fabrycznej ze srodka - sporo wyciąga łancuch paweł4freak - w tej ramie, przy tej glowce baran by akurat byl ok - ale i tak rame będe zmienial na mniejszą, wtedy ta kiera będzie w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel4freak Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 nie lubię rowerów z ";barankami", "byczek" jakoś bardziej mi zawsze pasuje btw. ciąłeś ją prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 tak jest, ciąłem same końcówki, i to na dwa razy haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 nowy łancuch potrafi się w moment wyciągnąc dosc sporo, pózniej szybko rozciąganie ustaje, zwalnia, ale czy aż tak, sam nie wiem... aaa to moja kobza na nowych oponkach wygląda - haha- olśniewająco, niestety zdjęcie mam, jakie mam: co to za łańcuch w pomarańczowym kondomiku zawinięty na barierce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmanpl Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 axa- http://sklep-milou.home.pl/pl/p/Lancuch-AXA-Clinch-85-pomaranczowy/1068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 tak jest, Axa, jest mocny, pancerny, ma bardzo dobrze osłoniętą kłodkę i... i na tym się wygoda kończy, mało precyzyjny zamek, kłodka której nie mozna zatrzasnąć, zawsze trzeba tachać kluczyk, średnio wygodny, raczej nie polecam, chyba ze rower stoi dłuzej. Bo jest naprawde pancerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nor Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 był tu może kiedyś poruszany temat zapięć? Istnieje jakiś topic o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TaZ Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jeśli trafia w temat, to ten: http://www.forumrowerowe.org/topic/127328-pedaly-mniejsze-czy-sporawe/ Jeśli nie, to możesz założyć nowy, a tak na przyszłość, to pytaj się o takie sprawy tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/124856-budowa-ostrego-kola-rady-i-porady-cz-2/ pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
travisb Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 był tu może kiedyś poruszany temat zapięć? Istnieje jakiś topic o tym? Szukajka Ci się popsuła? No to pomogę --> http://www.forumrowerowe.org/topic/63201-zabezpieczenie-u-lock-czy-lancuch/page__hl__u-lock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nor Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Szukajka Ci się popsuła? No to pomogę --> http://www.forumrowe...age__hl__u-lock Pytalem gdyz akurat zostal poruszony temat zapiecia adaska i chcialem wykorzystac sytuacje. Uzytkownicy z dluzszym stazem na pewno pamietaja takie fakty i oczekiwalem tylko odpowiedzi tak/nie, zapominajac o wyszukiwarce . dzieki za linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TaZ Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Hahaha, a ja o pedałach zatrzaskowych Sorry, ostatnio kupuję spd i mi się z "zapięciami" skojarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.