robertrobert1 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Ps nic nie podwijam, nic sie nie brudzi, hasam w krótkich spodniach Nawet zimą? Twardziel...!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiasty Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Na szczęście nie ma potrzeby ładować się w carbonowe ramki za kupę hajsu. Jak pokazuje Adaasko można złożyć ultralekki rower bez inwestowania chorej ilości pieniędzy. Niestety nie da się tego zrobić na klasycznych stalowych ramach, potrzeba przejść na nowsze standardy - widelec 1 i 1/8 carbonowy (używane można tanio kupić), ramka alu (maksymalnie wylajtowana, najlepiej szosowa z jakimś patentem na haki i odrobinę za mała), itd. Dużo można zaoszczędzić na kokpicie, bo carbonowe kierki i mostki można znaleźć w bardzo przyzwoitych cenach. Największego balastu upatruję w korbach (oczywiście pomijając koła) - niestety niezależnie od standardu (czy kwadrat, czy zewnętrzne miski) korby wraz z suportem muszą ważyć te swoje 600g co najmniej. Obręcze też można dać jakieś klasyczne niskie kapslowane zamiast wysokiego współczesnego stożka - ze 100g dałoby się uciąć. Piasty z niskimi kołnierzami też będą ważyły mniej niż te z wysokimi. Ciekawi mnie natomiast kwestia szprych - czy dając cieniowane, drogie szprychy renomowanych producentów i alu nyple zamiast mosiężnych da się zaoszczędzić jakoś przyzwoicie na wadze? Sztycę, kierę i sterówkę można przyciąć tak, żeby nie było zbędnego materiału. Owijka będzie lżejsza niż gripy, na siodle też da się sporo zaoszczędzić ale tutaj traci się z każdym gramem komfort IMO. Jakieś jeszcze patenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek19 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Jak z oponami koła te 2 kg to i tak dobry wynik, pojedyncze gramy na wszystkim pewnie można urwać, oszczędność każdego grama jednak przekłada się logarytmicznie na cenę, 6,23 pozazdrościć, mniej niż 2/3 mojego roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 @Adaasko Nieeeee! Twój rowerek jest bardzo ładny. Mówiłem o tym mega brzydkim mostku z Fatbike. Rama w nim ujdzie ale za tą cenę jedynie czym imponuje to waga, ale i tak to jest mega dużo kasy. Kurde chciałbym mieć taki bike za tyle kasy, ale to nie możliwe. Ufff, dzięki:P co do Fabajka czy jak to tam - w ogolie do mnie wizualnie nie przemawia - większość częsci solo jest fajnych - ale w kupie - nietrzyma się kupy. Nawet zimą? Twardziel...!!! no zimą w krótkich to nie - ale jeszcze jeżdze w krótkich, i jeszcze pewnie bede jeździł.. Na szczęście nie ma potrzeby ładować się w carbonowe ramki za kupę hajsu. Jak pokazuje Adaasko można złożyć ultralekki rower bez inwestowania chorej ilości pieniędzy. Niestety nie da się tego zrobić na klasycznych stalowych ramach, potrzeba przejść na nowsze standardy - widelec 1 i 1/8 carbonowy (używane można tanio kupić), ramka alu (maksymalnie wylajtowana, najlepiej szosowa z jakimś patentem na haki i odrobinę za mała), itd. Dużo można zaoszczędzić na kokpicie, bo carbonowe kierki i mostki można znaleźć w bardzo przyzwoitych cenach. Największego balastu upatruję w korbach (oczywiście pomijając koła) - niestety niezależnie od standardu (czy kwadrat, czy zewnętrzne miski) korby wraz z suportem muszą ważyć te swoje 600g co najmniej. Obręcze też można dać jakieś klasyczne niskie kapslowane zamiast wysokiego współczesnego stożka - ze 100g dałoby się uciąć. Piasty z niskimi kołnierzami też będą ważyły mniej niż te z wysokimi. Ciekawi mnie natomiast kwestia szprych - czy dając cieniowane, drogie szprychy renomowanych producentów i alu nyple zamiast mosiężnych da się zaoszczędzić jakoś przyzwoicie na wadze? Sztycę, kierę i sterówkę można przyciąć tak, żeby nie było zbędnego materiału. Owijka będzie lżejsza niż gripy, na siodle też da się sporo zaoszczędzić ale tutaj traci się z każdym gramem komfort IMO. Jakieś jeszcze patenty? Sztyca jest dośc krótka - dobrze że starczyło, bo wczesniejsze ramy były wyższe - a sterówka teraz już też Co do lajtowania - fakt faktem - wymusza to raczej nowoczesność - rama z widelcem waży u mnie - 1640gram - ciężko, bardzo ciężko o stalową klasyczną ramę w podobnym rozmiarze o takiej wadze. Tak jak mówisz, korba jest tu dosc kowadłowata - jednocześnie korba to baardzo drogi komponent - a ta dostałem z blate - zwyczajnie za friko - więc siedzi tu jak u siebie Koła to tez nie jest rewelacja wagowa - ale - jak próbuje poszukać czegoś lżejszego w rozsądnych pieniądzach - nie bardzo - a zaczelo się od tego że kupiłem kompletny przód - za 150zł - jest OPEN PRO, jest naprawde lekka piasta (proto BOPLighta - z alu osią) cieniowane szprychy, alu nyple. do tego chciałem miec komplet, kupe czasu zajeło znalezienie mi dawcy obręczy - za 100zl kupiłem kompletne przednie koło z ktorego piasta oddalem za 40zl - więc za 60zł mialem open pro na tył - piaste kupiłem również za 60zł uzywaną - ona również jedną z najcięższych częsci - pełna stalowa oś, wysokie kołnierze - no ale niestety - prawidła lowbudgetu - trafiła się i siędzi. szprychy z tyłu to natomiast SAPIMY RACE - czyli takie lajtowo cieniowane 2,0-1,8-2,0 - nie jestem najlżejszy więc tutaj nie tanczyłem, tyl bardziej że koło z tylu ma co robić. docelowo wrzucił bym na tył piastę MACKA - bardzo lekkie, a na przód calkowicie inne koło, najchętniej jakiś węglowy kosmos z szytką - ale to wszystko juz wybiega mocno poza ramy LOW BUDGET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trailsrze Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Witam szefów ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 fajny co to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedrasek Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Życzę powodzenia bez wiązania nóg do pedałów. Chyba że już zaczynam ślepnąć a te są jakieś wpinane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trailsrze Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Frameset FRW Są to pedały look . Pozdrawiam, Nikt normalny nie przywiązuje sobie nóg do pedałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 cos wiecej? waga opis? lepsze zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 10 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Kurcze. Letkie to może być Adaasko, możesz się czuć zagrożony W moim rowerze kontrowersje w wielu wzbudzały 24 szprychy na tyle, tu widzę 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trailsrze Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Fotki dam lepsze niedługo.. Waga to nie wiem dokładnie bo zmieniałem ostatnio oś w piaście na alu, ale przed ta modyfikacją 7,16 kg. Jest jescze wiele tamatów które mogłyby wpłynać na obniżenie wagi. Bardzo ciężką rzeczą w tym rowerze jest np Łańcuch bo po skróceniu wazy 550 g Jest mega szeroki w związku z czym jego podatność na rozciąganie jest zerowa. Łańcuch taki ze względu na szosową rame z pionowymi hakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Łeee, spodziewałem się przynajmniej kilograma niżej Wiadomo. Nigdy nie jest tak żeby nie dało się zejść jeszcze z wagi. Nie widać za dużo na zdjęciu, ale podejrzewałem że tam jest karbon na karbonie i że masa jest dużo niższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 haha, jeszcze chwilke jestem na topie rower wydaje się super, zdały by się lepsze fociaqui. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek22 Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 mostek srednio pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaW Napisano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 nie ostre, bo kolana nie pozwalają, no ale.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresowiak Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 no właśnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/15189-planet-x/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hedggehogg Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 chyba umarlo to forum , co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresowiak Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Co to za siodło i korba (super record?) chyba umarlo to forum , co? a może cały hajp na ostre koła kończy się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krusto Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 siodlo wyglada na concor'a supercorse a korby przypominaja mi campagnolo strady, tak sie mnie wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hedggehogg Napisano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 concor i ofmega competizione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Aktualnie poruszam się takim czymś, w poprzedniej wisience pękła rama :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.