Skocz do zawartości

[ekshibicjonizm] Pokaż swojego sprzęta... Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Rama szosowa gazelle. Dużo dylematów mam ze wszystkim, tak jak i z kierownicą, to jest 3ttt grand prix z mostkiem 3ttt francesco moser, na chwilę obecną wygląda ok, co będzie dalej pomyślę. zmiana kokpitu zajmuje 30 sekund nie zaszkodzi mieć drugi. :) dzięki za opinię

...3ttt gran prix + mostek 3ttt f.moser - jak dla mnie super zestaw, szkoda go wymieniać :)

Ten kokpit wygląda stylowo:

http://www.artinfo.c...ston-promo1.jpg

a tak poważnie to mimo że nigdy nie miałem korby na punkcie kolarstwa to jako chłopiec widziałem rowery typu wyścig pokoju, chyba po prostu mam kanoon normalnego roweru szosowego jako bazę przed oczami... Estetyczną bazę.

To do czego prowadzą pseudo torowe wariacje ląduje później w takim miszmaszu jak poniżej

http://www.pedalroom...or3-10236_1.jpg

piękna rama, w a rower jak kozica z atolu Bikini po mutacji.

Klasyczna torowa kierownica z pogłębionym "U" i spadem w dół i słabym chwytem górnym-bocznym dobrze wygląda tylko w kadrach kiedy chłopisko o Nrdowskich obwodach uda wkręca język w szprychy jadąc na kreskę jak Donkiszot na wiatraki...

Dlatego moje odtorowienie Gazeli to nie jest ujma dla roweru, ogólnie patrzę i widzę, to piszę, a tor nie tor nie jest kryterium oceny roweru OK, A Gazela wygląda jak kopia mojego Supera, z chyba 1986. Chociaż detali nie widać.

Pierwszy kokpit mi trochę nie pasuje wybacz ;p

Pseudo torowa wariacja, ta którą pokazałeś jeszcze jakoś nie bardzo razi w oczy. Są i tacy którzy do ram z mielca wsadzają karbonowe widelce siodelka brooksa noski, hamulce campagnolo veloce i taką kierę KIEROWNICA TOROWA Baranek Ostre Koło Kurierka Tor (3118991311) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i tak. to jest wariacja

To nie jest i nigdy nie będzie rower torowy, nigdy nie bylo takiego zamierzenia. Ma przede wszystkim jeździć, być estetyczny i cieszyć oko właściciela.

Jestem wysoki więc duży drop mi nie przeszkadza, tutaj zwykła BLB drop http://www.pristinef...04/P1020701.jpg ,która tak jak i cały rower mimo niepochelbnych opini nt blb prezentuje się przyzwoicie.

gazela kupiona okazyjnie w słabym stanie, polakierowana, jak na szosową ramę bardzo agresywna geometria i jakoś nie sprawia mi różnicy polożenie haków, detali więcej tutaj - Zdjęcia- Pokazywarka.pl

A jeszcze do przedmówcy, nie widzę przeszkód żeby mieć nawet 20 kokpitów

to by było tyle jeśli chodzi o off top minimalny, zamelduję się jak skończę całość.

Co do błękitu: Mostek + bezsensowna kier. !!! psuje zdrowe proporcje, tylko ten kokpit psuje ( oczywiście moją) optykę :)

Gazela w zbliżeniach nie ma nic do Rometów !!! Ta geo tylnego trójkąta natomiast identyczna. U mnie trzeba spuszczać powietrze żeby wyjąć koło. Tylko możliwe, że masz przód pod lepszym kątem u mnie wyprzedzenie jest spore mimo niskiego widelca Colnago, tzn może nie spore, tylko szosowe, a nie ulubione torowe. W dużej ramie wolę mieć bardziej stromą główkę isporo myślałem o kupienu supera torowego, ale w końcu machnałem ręką... Mój Super z resztą jeździł tylko na torze, wczoraj właśnie " wkręcałem" się siłowo w hak przerzutki zalany oryginalnym lakierem. Nie ma śladu po przerzutce przedniej, a właściciel był wielkim torowcem. (gabaryty i wyniki)

ładny lakier,na oko. Jesteś zadowolony ? Kto Ci malował - w jakich kosztach-warto polecić?

Co do estetyki ... nie złożyłem nigdy niczego co by zbliżyło mnie do poziomu samozadowolenia, jedyny zamknięty projekt to to:

http://cdn.velospace.org/files/qertyjhgfvdf35tyg.jpg

Dziwaczny " ściśnięty rower, ale dograny na miarę do potrzeb, jazda w terenie zupełnie nie do porównania z MTB ale tak niesamowita, nie da się z niczym porównać, chwyt pewniejszy niż w klasycznym przełaju, siodło nieco niżej niż zwykle, ( Jeżdżę na ramach o rozmiarach dobieranych płynnie od 55 do 63 cm :) Krótkość i chwyt przy mostku umożliwia taki balans ciałem żeby ładowanie się w przeszkody nie robiło katapulty, i najważniejsze chociaż rozstaw osi zwykłego Jaguara to na szosie przy oddalonym chwycie poprawna reakcja i można spokojnie nabijać km...

Dodatkowo komponenty gotowe na Ulockową rzeczywistość, jedynie widelec szyty na miarę od Rychtarskiego ma swoją wartość.

No i choć rower niby brzydki, ale jak ktoś widzi mnie na korzeniach, to przestaje kręcić nosem...

Na miasto między samochody rozbita "63 cm" ze stromą główką była nie do pobicia... ale do Jaguara można się przyzwyczaić

Rower z lady podlinkowany ma właśnie ten "NRDowsi" paskudny kokpit ( w moich oczach oczywiście, no w mich oczach powiem więcej: dla szpanerów) który paskudzi klasyczne ramy, i ma sesns jedynie w napieraniu sportowym, dokładnie do ułożenia sylwetki, i wyciskania co do Wata mocy, bezsensu na co dzień szczególnie dla wysokich, nawt na torze 95 procent treningu robię w górnym chwycie bocznym, z pozycją ergo, ( amatorskiego geriotreningu)

DSC_0869.jpgDSC_0871.jpg

Witam w końcu udało się jako tako doprowadzić go powoli do stanu w jakim chciałbym go widzieć więc wrzucam to co jest na dzień dzisiejszy :)

Zostaje rama do piaskowania i pomalowania na brytyjską zieleń no i polerowanie elementów wszelkich które da się wypolerować ale tym się zajmę jak wszystko rozkręcę żeby ramę dać do piaskowania a do tego jeszcze trochę czasu bo na razie i tak nie ma pogody żeby sobie ją pomalować . .

Rower jak widać może nie ma jakichś turbo unikatowych części, jestem ciekawy waszego zdania :)

A i to moje pierwsze ostre i bardzo przyjemnie mi się przy nim grzebało

ostatnia rzecz, jaką bym tu robił to malowanie ramy.

Powiem więcej: odkryłbym ją ściągając tego kondona z górnej rury.

Wypolerowałbym też mostek :)

Fajny korbiszon

No właśnie mostek chciałem wypolerować ale chyba jest anodowany bo nie dało rady :/

a kondonek z rury zakrywa miejsce po uciętych prowadnic od linek i wyszlifowane wżery od rdzy bo już zaczęła ją trochę łapać tam od góry więc na razie zostanie ;)

A kolor fajny ale jest strasznie poobijana chociaż na zdjęciu tego nie widać . .

...zawsze się przyjemnie grzebie, pytanie jak się jeździ ..? :)

ten niebieski kolor ramy bardzo fajny, nie szkoda malować ..?

Jeździ się całkiem wygodnie bo ustawiałem pod siebie wszystko a nie żeby wyglądało :) Trochę wyżej siodło bym jeszcze mógł dać ale sztyca mi się skończyła a nie chce przesadzać z wyciąganiem ponad maxa . . Ale nie mam też za sobą za dużo wojaży na nim bo pogoda nie dopisuje a nie chce go na ten śnieg wyciągać więc jak się zacznie robić ładnie to będę mógł stwierdzić po dłuższej przejażdżce jak się spisuje ;)

Fajnie wygląda. Z tym siodłem na byka też nawet przypadł mi do gustu. Nie mam pojęcia jak by było bez.

Zamiast kombinowania z innym kolorem może lepiej dobrać u lakiernika podobny odcień, nabić w spray (albo puszkę jeśli będziesz malował pistoletem) i położyć nowy lakier a w miejsce oryginalnych naklejek dać swój nick np? ;)

Fajnie wygląda. Z tym siodłem na byka też nawet przypadł mi do gustu. Nie mam pojęcia jak by było bez.

Zamiast kombinowania z innym kolorem może lepiej dobrać u lakiernika podobny odcień, nabić w spray (albo puszkę jeśli będziesz malował pistoletem) i położyć nowy lakier a w miejsce oryginalnych naklejek dać swój nick np? ;)

W sumie jest to jakaś myśl żeby pomalować go na podobny i takie naklejki dać tylko czy to wystarczy mieć wydrukowane na zwykłym papierze naklejkowym czy trzeba to zrobić jakoś na pro żeby się ładnie i długo trzymało ?

A siodło na pewno pójdzie do wymiany bo ciśnie mnie w prostatę co psuje komfort no i razi mnie ta różnica kolorów. . Myślałem o brooksopodobnym albo tym Concorze którego ktoś z forum wystawił na allegro ;)

Dzięki za opinię o moim ostrzaku. Co do kół, to kiedyś pewnie wjadą typowo torowe obręcze, niskie i leciutkie, bo w chwili obecnej jest to dosyć ciężki rower.

Drugi kokpit to tylko z riserem, bez sensu jest mieć dwa baranki ;)

btw. to ile waży twój rower?

ja mojego ostatnio ważyłem i wyszło nieźle całkiem, 8 z groszem...

@@route, Fajny rower. Sam teraz składam sobie coś podobnego na niemal identycznej ramie. Zabezpieczałeś to jakoś przed rdzą? Dobrze wygląda taki poobdrapywany ale fajnie by było jakby już dalej nie rdzewiał. Sam teraz stoję przed pytaniem czy zostawić ramę jak jest, przemalować czy jakoś zabezpieczyć lakierem bezbarwnym(robił ktoś tak i może potwierdzić że działa?). 

@@route, Fajny rower. Sam teraz składam sobie coś podobnego na niemal identycznej ramie. Zabezpieczałeś to jakoś przed rdzą? Dobrze wygląda taki poobdrapywany ale fajnie by było jakby już dalej nie rdzewiał. Sam teraz stoję przed pytaniem czy zostawić ramę jak jest, przemalować czy jakoś zabezpieczyć lakierem bezbarwnym(robił ktoś tak i może potwierdzić że działa?). 

Mam podobnego bajka, na pomarańczowej ramię Jaguara, z oryginalnym lakierem, stał jakieś 30 lat w piwnicy, trochę się poobijał.

Miejsca zardzewiałe przeleciałem fosolem, rdza po tym robi się lekko czarna, całkiem fajnie to wygląda wtedy.

Potem możesz wszystko przemyć dokładnie jakimś alko i pokryć lakierem, albo fluorem, czy fosforem, już nie pamiętam.

Ktoś mi o tym na forum mówił, a propos zabezpieczania środka ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...