Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do tematu sztycy w mojej ramie.

Wreszcie odpisał mi jej poprzedni właściciel.

Powiedział, że jest na 100% 27,2mm, ale nie pamięta nawet jaką sztycę do niej wkładał, czy 26,8, czy 27,0, czy też 27,2...

Pewnie skręcił 26,8 na chama, tak jak ktoś wcześniej wspominał i się rurka lekko zwęziła.

Nie będę już nic szorował, jak znajdę czas, to pojadę do znajomego, on coś wymyśli.

Może wystarczy rozepchnąć ją jakimś kołkiem odpowiedniej średnicy.

Pozdrawiam.

Raczej chodzi o prasę do sterów. ;)

ja nigdy tego nie używałem, natomiast bardzo dobrze sprawdzało się u mnie wbijanie młotkiem przez deskę. A jak chcesz mieć bardziej pro, a mimo wszystko nie wydawać zbyt wiele kasy, to kupujesz gwintowany pręt, do tego nakrętki i podkładki o średnicy większej niż miski sterów.

Raczej chodzi o prasę do sterów. ;)

ja nigdy tego nie używałem, natomiast bardzo dobrze sprawdzało się u mnie wbijanie młotkiem przez deskę. A jak chcesz mieć bardziej pro, a mimo wszystko nie wydawać zbyt wiele kasy, to kupujesz gwintowany pręt, do tego nakrętki i podkładki o średnicy większej niż miski sterów.

Za pierwszym razem jak nabijałem stery, użyłem ścisku stolarskiego i dwóch kawałków sklejki. Poszło gładko. A za drugim razem nie miałem pod ręką ścisku, więc użyłem młotka i deski i też poszło gładko :-)

A co do misek to raczej trudno pomylić, ale jak masz wątpliwości to rzuć zdjęcie to się ustali która jest która.

Kupiłem ostatnio obręcz Mavic cxp12, 571x19, bez rantu hamującego.

Chciałbym na w razie czego wsadzić hamulec na przód.

Czy coś złego może się stać, jeżeli wstawię hamulec pod tą obręcz, poza tym że będzie się rysować/ścierać?

Mam odpowiedni widelec.

Pytałem bardziej o to, czy można hamować na obręczy bez rantu, a nie czy hamulec na koło wejdzie.

Mogę też wstawić hamulec tylko na tył.

Z tyłu mam cxp 33, z rantem, a poza tym górna rurka posiada kanalik do linki hamulcowej, więc nie będzie tak szpeciło roweru.

Co uważacie za lepsze rozwiązanie?

Przód bez rantu, czy tył?

Witam,

dzisiaj zacząłem składać OK. Mam problem tego typu, że między dolną miską steru a widelcem(Leader 806a) jest jakiś 1mm "szpary", od góry mostka a gwiazdką steru też jest jakiś 1mm luzu. Jak podnoszę ramę to czuć lekki luz (widelec,mostek,podkładki,kierownica). Czy powinienem się tym przejmować ?

Bieżnia sterów nie leży idealnie na widelcu, z jednej strony dotyka wielca ale po drugiej jest 1mm szpara. Może skrzywiłem bieżnię jak ją nabijałem ? Co mamz robić z tym wszystkim, dołożyć jakieś podkłaki 1mm? O ile takie są.

no to jak bieżnia nie leży idealnie, to jak Ci te stery mają dobrze chodzić... Popraw bieżnię, spróbuj ją nabić równo... No i wiesz jak się skręca stery ahead? Składasz wszystko, rura sterowa musi się kończyć poniżej linii mostka/podkładki nad mostkiem. Jak nie-dołóż podkładkę, żeby tak było/skróć sterówkę. Skręcasz top cap tak, żeby nie było luzu, ale żeby stery chodziły bez oporu. Dopiero wtedy skręcasz mostek.

A czym mam teraz poprawić stery, żadnej rury nie mam, próbowałem cieżarkami z siłki ale nie dochodzą do bieżni :)

Nie wiem czy dam radę ściąć 1-2mm z rury sterowej, jeśli będzie to konieczne. Ale napiszę za jakiś czas jak mi idzie.

Dzięki i pozdrawiam.

to wtykasz płaski śrubokręt w to zagłębienie w bieżni (tam, gdzie zaczyna się robić stożek) i delikatnie młotkiem opukujesz, na pewno bez problemu wejdzie. Jeszcze trzeba było trochę smaru najpierw dać na sterówkę, to by weszło zupełnie lajtowo... jak nie chcesz ścinać, to daj podkładkę 5mm nad mostek i po kłopocie. Albo pilnikiem próbuj ją potraktować, jeśli tak niewiele brakuje.

Zrobiłem tak,

kombinowałem ze sterówką, ale nic już nie poprawię. Z jednej strony dotyka widelca jak puknę z drugiej, to druga się podnosi. Dołożyłem podkładkę 5mm (razem już 4,5cm) i jest teraz ok. Z tym, że ten "top cat" nie wchodzi "wewnątrz" mostka. Chyba, że ja Ciebie źle zrozumiałem. Dokręcać do bólu "top cata" ? Czy usztywnią mi się stery jak wspominałeś ?

Teraz o łańcuchu, mam suport 107mm, korby BLB Track. Widzę, że będzie niezły przekos łańcucha (na razie go nie zakładam bo nie mam rozkuwacza). Jak przełożyłbym blat do wewnątrz to może się nie zmieścić. Myślałem, że jak dokręcę śrubami korby to "najdą" trochę na "ramioniona" suportu, ale chyba nic nie drgnęło. Taki 107mm suport polecili mi chłopacy z Wrostro, co zrobić kupić 103mm ?

Wiem, że pewnie chciałbyś sam się nauczyć składać itp. ale znajdź sobie serwis z jakimś majstrem, umów się z nim że mu wszystko przywieziesz i żeby Ci złożył tylko że chcesz patrzeć jak to robisz żeby się nauczyć. Nie dość że się nauczysz to będziesz miał wszystko dobrze zrobione. Szkoda twoich nerwów i ew. sprzętu jak zniszczysz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...