Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tadek, można puszkę wsadzić np. dociąć i zawinąć żeby nie przeszkadzała łożyskom, a żeby było w miarę szczelnie ;)
Od góry też leci syf przez sztycę itp. Regularnie musisz rozkręcać i czyścić jeśli chcesz, żeby to posłużyło trochę.

Napisano

No tak, puszka!

W kolarstwie jak widzę, jest bardzo przydatna :P

Już o którymś z kolei zastosowaniu słyszę.

Między innymi, na sztycę, żeby mocniej się trzymała...

Dzięki wielkie! :)

Napisano

Dzisiaj zaobserwowałem ostre koło z przerzutkami...co za bezsens.

ja gdzieś widziałem na jakimś forum zagranicznym 3 biegową piastę na ostro, ale nie pamiętam dokładnie jakiej firmy, ale na bank ostre z biegami

Napisano

ja gdzieś widziałem na jakimś forum zagranicznym 3 biegową piastę na ostro, ale nie pamiętam dokładnie jakiej firmy, ale na bank ostre z biegami

Widziałem coś takiego w ofercie Sturmey Archer.

Napisano

Cześć, przymierzam się do budowy pierwszego OK. Mam stary rower od Ojca.

Oto pytanie: czy muszę zostawić ten łącznik trzymający linke hamulca? 

Ze względu na wygląd najchętniej bym się go pozbył ale nie wiem, czy nie ma on też funkcji usztywniającej?

Napisano

Przejrzałem cały ten temat, dział też przeglądam już od jakiegoś czasu... 

Czy możesz mi napisać co tą ramę tak bardzo dyskwalifikuje jako baza na pierwsze i tanie ostre?

Rozumiem, że geometria jest daleka od ideału. Rower będzie "rozlazły" itd. Ale pełno tu na forum starych Rometów i ludzie są zadowoleni :)

Rower w całej okazałości:

WP 20140829 15 59 36 Pro

Napisano

Rozumiem, że geometria jest daleka od ideału. Rower będzie "rozlazły" itd. Ale pełno tu na forum starych Rometów i ludzie są zadowoleni :)

złożyć się da, jak na każdej ramie, ale chciałem uchronić właśnie przed kolejnym jamnikiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...