Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

...ja kupiłem już dwie w swojej karierze po 10zł, to jest budżetowa piasta. Do tego ośka, zębatka i WSZYSTKO zamyka się w 50zł. a tak, zostałeś z piastą, która jest w sumie bezużyteczna.
Za kasę, jaką włożysz w przeróbkę tej mógłbyś szukać używanego Novateca, albo nową Formulę na kulkach, bdb piastę, obie zresztą dedykowane pod ostre, bez żadnych przeróbek.

Tym razem zapytam się o długość osi piasty. Kumpel oddał mi piastę przednią pod tarczę na 6 śrub, z osią 9x108mm. Czy jest mozliwosć adaptacji dłuższej osi, tak by to wlazło mi w tylne widełki ? Z tego co latałem po sklepach, większość osi piast tylnych ma średnicę osi 10mm i w sumie nie powinna takowa pasować. Jakieś pomysły ?
 Dziękówa !

Siemka
Poszukuję jakichś obręczy do klasyka. Zastanawiałem sie nad rigidami model chrina ale srebrne w przeciwieństwie do czarnych średnio mi się podobają. Widziałem h+sony srebrne niziutkie ale 300 plnów od sztuki. Polecicie coś ciekawego? 

• 1 miesiąc temu...

Mam stalową ramę pomalowaną proszkową i chce usunąć to cholerstwo. Dać to do piaskowania, czy może jakieś chemiczne preparaty do usuwania lakieru dadzą radę?

Rama jest zbudowana z bardzo cienkich rurek a sam lakier tez jest grubo położony. Jest opcja uszkodzenia jej przy piaskowaniu?

Proszek jest defakto plastikiem stopionym w wyniku wygrzania, i nie jest to klasyczna powłoka malarska. Chemia tutaj raczej nie pomorze, prędzej opalarka. Jeśli to rzeczywiście jakieś wyżyłowane cieniowane rurki to lepiej nie piaskować. Ale są też delikatniejsze metody mechanicznego zdzierania powłok jak szkiełkowanie itp...

Chodzi mi o to, żeby wstawić w miejsce starych (w mocowaniach) nowe, z korka.

Wybić tworzywo i wstawić korek.

Siły hamowania nie będę jakoś radykalnie mniejsze, a obręcz będzie lepiej wyglądała, mam nadzieje...

http://www.bikekatalog.pl/2013/ppg_fotki/foto_big/13_105614_05_01_13.jpg o takich klockach mówię

Ale to są chyba do karbonowych, co masz za obręcze że Ci tak żal je zajeżdżać? To co dałeś to są okładziny do klocków więc kupujesz klocki które mają wymienne okładziny i będą pasować do Twoich hamulców. Bo wybijać tworzywo i wstawiać i rzeźbić klocek to chyba niezbyt dobry pomysł. Wstaw fotkę tego hamulca co masz.

azu5y6ym.jpg

Takie hample, Campy Victory.

Obręcze to nówki Ypsilony, albo Nisi Solidal w dobrym stanie, bez rys na rantach.

Także chciałbym coś zrobić, żeby dalej były w takim stanie.

Chciałbym też zostawić te oryginalne mocowania klocków, wybić stare wkładki i jakoś dopasować te korkowe, bo one raczej nie będą rysować alu.

Jeśli chodzi o hamowanie, to może będzie trochę gorzej, ale i tak jak wciśnie się mocniej klame, koło będzie stawało w miejscu.

Kurde dlatego ja mam mavica cosmosa i accenta roadrunnera i od lat ścieram i końca nie widać :D ale co do tematu, może być niebezpiecznie ale to jest jako przedni hampel do ostrego, tak? I raczej na bulwarówkę bo chyba nie do katowania? Jak chcesz się bawić to można spróbować ale w necie mówią, że korkowe tanie są do kitu strasznie a rzeźbić 2 klocki za ponad 100 zł to też trochę stypa. Jak już jesteś zdecydowany to najlepiej zacząć od tanich klocków i na innej obręczy sprawdzić na ile to działa a najwyżej później po sprawdzeniu na ile starcza/na ile hamuje można się bawić w coś droższego. Bo innej opcji żeby to zrobić nie ma.

Mam stalową ramę pomalowaną proszkową i chce usunąć to cholerstwo. Dać to do piaskowania, czy może jakieś chemiczne preparaty do usuwania lakieru dadzą radę?

Rama jest zbudowana z bardzo cienkich rurek a sam lakier tez jest grubo położony. Jest opcja uszkodzenia jej przy piaskowaniu?

śmiało piaskuj, nic się nie stanie z rurkami.

Jak to jest możliwe?

pewnie zakleił kasetę, czy tam wolnobieg, nie wiem. A może były jakieś nakręcane kasety? Użytkownik był typowym hipsterem, więc wątpię, żeby się bawił w tak zaawansowane kombinacje. Niemniej jednak przerzutki były, a przy prowadzeniu pieszym miarowo obracały się korby.

Ja miałem jakiś kijowy rower caledonia i przy wolnobiegu za 5 zł też korby się obracały przy prowadzeniu roweru więc raczej żadnej tutaj magii nie ma. Tadek, jak dla mnie to to jest tylko osłona, pewnie można olać bez konsekwencji, szczególnie przy zamkniętej mufie. Ewentualnie dopasuj z innego wkładu, nie powinno być problemu, pewnie jakbyś peszel z budowy dał to też by hulało aż miło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...