Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie słyszałem, że są całkiem niezłe, poza tym ich cena jest dosyć rozsądna, porównując do Phila, Gran Compe...

Te nakładki się wycina z tworzywa, czy to po prostu zaklejone, bądź zamalowane oryginały?

Tego drugiego wolałbym uniknąć.

Z wiadomego powodu, po paru miesiącach, jak nie tygodniach nie będzie to wyglądać za dobrze.

• 2 tygodnie później...

Wyrwałem na allegro fajną szosę na ramce Gios Torino Compact i chciałbym ją teraz dokładnie odrestaurować.

Rama jak i wideł mają sporo śladów rdzy.

Widelec chromowany, główne ogniska przy grawerkach.

Rama pomalowana byle jak, praktycznie wszędzie ma rdze.

Najwięcej na mufie suportu, w środku jest pewnie jeszcze gorzej.

I tu pytanie, czy znacie może jakiś sposób na porządne odrdzewienie/wyczyszczenie stali?

Widziałem kiedyś w programie "cafe racer" (bbc/discovery) jak gość takim magicznym sposobem odrdzewił bak motocyklowy.

Zrobił to chyba za pomocą elektrochemii, zalał bak jakimś tam roztworem, wsadził do środka drut, do którego wcześniej podłączył akusa.

Na drugi dzień cały syf ze ścianek baku ładnie przykleił się do drutu.

Robiliście kiedyś coś takiego, może czytaliście, słyszeliście, cokolwiek?

chrom się dobrze czyści psikając WD40/lejąc kolę na część i trąc to folią aluminiową. Ładnie schodzi.
co do tego czyszczenia z "prądem" czytałem różne opinie. Generalnie, jak usuniesz rdzę, to i tak zmniejszysz grubość materiału, więc nie ma różnicy większej, czy zrobisz to mechanicznie jakimś papierkiem, szczotką drucianą czy chemią. Gorzej, jeśli rury są po prostu przegniłe już zupełnie i nic sobie z tym nie poradzi, bo zostaną dziury. Najlepiej to pokaż zdjęcia.

Takie pytanko.

Da się pomalować rower, tak aby było widać stal, "bezbarwnym"?

Problem jest w tym, że lakier wykończeniowy słabo trzyma, więc sam jako taki, byłby nie za dobry. :/

Może ktoś widział jakieś specjalne lakiery, może podkłady bezbarwne?

Pozdr.

• 2 tygodnie później...

Bardzo proszę osoby ogarniające temat o pomoc.

Mianowicie zmieniam ramę w swoim OK i chciałbym zostawić tylne koło.

Tylne koło jest złożone na przedniej piaście shimano deore na 6-śrub 
(http://www.alerower.pl/p2427,piasta-przednia-shimano-deore-fh-m525-6-srub-czarna.html)

z osią długą na ok 170mm o średnicy 10mm. Rozstaw tylnych widełek ramy na której to koło jeździł to ok 140mm. Wszystko wyregulowane na podkładkach ładnie spełnia swoją funkcję.

Tak to wygląda:
x2g.JPG

Teraz przesiadam się na ramę której rozstaw tylnych widełek to 128mm i w związku z tym że sprzedaje starą ramę i mam już kupca chciałbym zostawić mu oś tylnej piasty razem z dystansami, sam natomiast chciałbym kupić nową oś również 10x170mm i tu pojawia się moje pytanie:

czy do przedniej piasty deore która robi mi za tylną piastę spasuje mi oś tylna Miche, taka jak z aukcji:
http://allegro.pl/os-tylnej-piasty-torowej-miche-m10-i3726301736.html

dzięki:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...