Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodzi o to, że jeżeli korba jest starta, aż do gwintu, to nie jest to zbyt bezpieczne, bo w każdej chwili może się rozlecieć, pedał np. odpadnie, albo coś innego się stanie.

Napisano

Dlatego zrobi teraz w niej gwint o większej średnicy, w który wkręci insert i będzie w 100% bezpiecznie. Jeździłem na takich korbach w freeridzie, streecie i dircie na przestrzeni 5 lat i nigdy nie miałem żadnego problemu.

Wygląda to tak:

http://img15.tablica.pl/images_tablicapl/85918421_3_644x461_korby-truvativ-hussefelt-rowery.jpg

http://www.flatoutcycles.co.uk/ekmps/shops/flatoutcycles/images/truvativ-hussefelt-170mm-crankset-inc-gigapipe-bb-and-38t-ring-23465--[2]-574-p.jpg

Napisano

To jest jakaś korba którą dostałem z rowerem. "Tracer" na ramieniu jest napisane, nie ma wymiennych blatów(chyba) - jednorazówka niestety

Napisano

Mam taki problem, kupiłem jakiś czas temu ramę i ma strasznie nisko suport. Przy zakrętach bardzo często zahaczam pedałem, u kolegi takie zjawisko nie wystepuje, bo ma ramę szosową w OK. I w związku z tym mam takie pytanie czy można temu jakoś zaradzić i czy to normalne że ramy torowe mają suport nisko nad ziemią?

pzdr

E.

Napisano

Topic dot. kół zamkniety wiec zadam pytanie tutaj. Mianowicie jakiej dlugosci bede potrzebowal szprych do kola 28 cali, stozek obreczy 5 cm i piasta Joytecha na wysokim koł. torowa ?

Napisano

Patrzyłem już na ten kalkulator. Niestety nie mam w domu jesscze ani obręczy ani piast i nie znam ich dokładnych wymiarów takich jakich potrzeba w tym liczydle.

Napisano

Patrzyłem już na ten kalkulator. Niestety nie mam w domu jesscze ani obręczy ani piast i nie znam ich dokładnych wymiarów takich jakich potrzeba w tym liczydle.

google zna pewnie odpowiedź co ile ma, poszukał bym Ci, ale jestem zbyt podchmielony, żeby mi się chciało ;>

Napisano

ja robiłem ale nie całym arkuszem tylko kupiłem taki arkusz co każdą naklejkę można było osobno nakleić, tak jest chyba wygodniej i dokładniej. no chyba że masz obycie z foliami :]

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1052605_671118982914231_303364946_o.jpg

Fajnie wyszlo ale widzę, że masz też wolne przestrzenie bez naklejek. Zamówiłem taki arkusz jeden cały, myslę że zrobię tak, że tam gdzie są proste rurki to walnę cały a na łączeniach rurek itp. potnę na kawałki po prostu. Chcę mieć efekt calej ramy w tym, bez prześwitów metalu.

Napisano

Fajnie wyszlo ale widzę, że masz też wolne przestrzenie bez naklejek. Zamówiłem taki arkusz jeden cały, myslę że zrobię tak, że tam gdzie są proste rurki to walnę cały a na łączeniach rurek itp. potnę na kawałki po prostu. Chcę mieć efekt calej ramy w tym, bez prześwitów metalu.

tutaj miałem chromowaną ramę to prześwity wyglądały fajnie, zresztą taki był plan aby nie oklejać całościowo. najgorzej bedzie ci na krzywiznach bo ta folia termokurczliwa raczej nie jest i będzie się odkształcać, niemniej jednak pokaż efekty :D

Napisano

ostrokołowcy jakie koła polecacie do ostrzałki? szytki czy opony ? jakie piasty i splot ? wysokie czy niskie stożki? będe nim śmigał po wrocławiu a tam 30% dróg to ana kostka

Napisano

Mam pytanie o stery.

Jeśli średnica wewnętrzna główki ramy to ok 29,9 mm natomiast średnica zewnętrzna rury sterowej to 25,5mm (~1"), to powinienem rozglądać się za sterami 1" JIS czy dam radę zmieścić ISO?

Napisano
Jak nawinąć owijkę na risera?

Kupiłem Tressorexa i zastanawiam się jak go nawinąć na kierownicę- zacząć od strony mostka, czy od końca kierownicy? Jakie za i przeciw?

Nawinięcie od mostka bardziej mi się podoba, bo wtedy nie trzeba stosować taśmy izolacyjnej na zakończenie (jest to dla mnie nieestetyczne), ale zależy mi też, żeby owijka się nie zwijała w rękach podczas jazdy. Chyba, żeby nawinąć zaczynając od końców i przy mostku zakleić kropelką..

Napisano

Jak nawinąć owijkę na risera?
Kupiłem Tressorexa i zastanawiam się jak go nawinąć na kierownicę- zacząć od strony mostka, czy od końca kierownicy? Jakie za i przeciw?
Nawinięcie od mostka bardziej mi się podoba, bo wtedy nie trzeba stosować taśmy izolacyjnej na zakończenie (jest to dla mnie nieestetyczne), ale zależy mi też, żeby owijka się nie zwijała w rękach podczas jazdy. Chyba, żeby nawinąć zaczynając od końców i przy mostku zakleić kropelką..

zacznij nawijać od mostka ale daj na kierownicę taśmę dwustronną, nie będzie się zwijała - sprawdzone :]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...