Jedrasek Napisano 19 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Zależy jak pewną masz rękę, jaki pędzelek i jaka farba/lakier. Równie dobrze może pójść świetnie, jak i beznadziejnie. U mnie wyszło ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonton Napisano 19 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 http://lovelybike.blogspot.com/2009/10/pinstriping-lugs-on-your-bicycle.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzynsky Napisano 19 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Właśnie składamy ze znajomym, singlespeeda na ramie NSU. Rama jest pod 27", mamy zamiar wrzucić na przód koło 26" a z tyłu zostawić 27". Myślicie, że to dobry pomysł? Druga kwestia to widelec, chcemy go wymienić na krótszy i prosty nie zakrzywiony, ma to sens czy lepiej zostawić tak jak jest? Jeżeli, tak to jaki polecacie w granicach 100zł? I kto chce kupić oryginalne widły z NSU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Może być tak że będziesz tarł korbami po asfalcie lub nie, zależy od geo, chociaż raczej można się skłaniać ku temu, że nie będzie to dobrze współpracować. Spróbuj to złożyć jak masz dostęp do części i nie musisz ich kupować, bo tak w ciemno to chyba nikt nie będzie w stanie Ci odpowiedzieć. No i dolicz do tego problemy z hamulcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamso Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam Znalazłem taką oto aukcje http://tufotki.pl/KZnlm#p478604 i zastanawia mnie o co chodzi z tym blatem sygnowanym przez Sugino? Sugino robiło kopie korb Campagnolo, bo blat wygląda identycznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonton Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 sugino mighty competition wszyscy zrzynali od campagnolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamso Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 sugino mighty competition wszyscy zrzynali od campagnolo ale żeby aż tak...wygląda identiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Zobacz sobie na inne części z tamtych lat, np. korby. Praktycznie wszystkie wyglądały jak campa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek22 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Tylko ciekawe co było pierwsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokering Napisano 27 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Mam pytanie. Trafiła mi się rama podobno na rurkach Reynolds (model nieznany) i próbuję ustalić odpowiednią średnicę sztycy. Rama z wbudowanym zaciskiem. - Wlot wewnątrz bez zacisku 27,0 mm, - wewnątrz z zaciskiem najmniej 26,6 mm - szerokość zewnętrzna poniżej zacisku: 28,6 mm (w tym lakier) - brak możliwości pomiaru grubości ścianki przy wlocie (mufa) Czy znacie jakiś sposób na ustalenie wewnętrznej średnicy rury poniżej zacisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Ma ktoś może jakiś patent na hample w torowej ramie? Sorry z góry, nie jestem na tyle hardcourowy, żeby bez nich jeździć. Jakaś obejma może, tylko żeby lakieru nie zedrzeć, bo rama naprawdę w dobrym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Ktoś w pierwszej edycji tego tematu wrzucał foty szosowego ostrego z keirinu i były tam takie poprzeczki w tylny wideł co się wsadzało i do tego hampel. Albo tu masz fotę z googla: http://www.bikehugger.com/images/blogs/IMG_0140.jpg Musisz kombinować niestety, O i jeszcze znalazłem takie coś: http://cyclesdeoro.com/events/NAHBS/2009/kimori_brakes1.jpg Ale żeby to zrobić w sposób bezpieczny i wyglądający to musiałbyś mieć znajomego w cnc. Taniej i szybciej będzie kupić ramę pod hamulce albo chociaż przedni wideł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 O i jeszcze znalazłem takie coś: http://cyclesdeoro.com/events/NAHBS/2009/kimori_brakes1.jpg Ale żeby to zrobić w sposób bezpieczny i wyglądający to musiałbyś mieć znajomego w cnc. Też coś takiego znalazłem, tyle że strasznie to szkaradne i mega przyciąga wzrok. Może do rury ukośnej, tuż przy sterówce jakoś przymocować? Albo przynajmniej na tył założyć, w miejscu gdzie zawsze w szosach, też na obejmę. Chodzi mi jedynie o zabezpieczenie w razie zerwania łańcucha. Wiem, że istnieje technika but - opona, ale trzeba przyznać, nie jest zbyt bezpieczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezarider Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Jak się boisz, że Ci łańcuch strzeli to zainwestuj w porządny łańcuch: Izumi, Sram czy nawet KMC 710. Nie kombinuj z hamulcami w torówce, bo to się mija z celem. PS. a co z Rychtarskim? Już go porzuciłeś? On przecież miał dziury na hamulce. A technika but-opona jest jak najbardziej w porządku, przez 3 lata jeździłem brakeless w streecie i parku (najpierw mtb, potem bmx) i ani razu nie zdarzyło mi się w nic wjechać i nie miałem z tego powodu jakiejkolwiek kolizji/wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 No porządny łańcuch rzecz jasna! W ogóle oszczędzanie na tej części jest śmieszne... Ciekawe jaka jest tego przyczyna? Pewnie jest tak, łańcuch, to łańcuch, nie ma różnicy czy będziesz keirinowy, czy dartmoorowy, do "stajla" nic nie daje Rychtaś okazał się pęknięty, będzie naprawiany u Gromady. W tym czasie udało mi się ogarnąć ostre, na mega fajnej alu ramie Orłowskiego. Była na allegro, taka biała, z czerwonym logo. Trochę zlicytowałem cenę, znalazłem kupca na resztę części i wyszło za półdarmo A właśnie, jeżeli w temacie łańcuchów jesteśmy. Co ile km je czyścicie, tak żeby było bezpiecznie i nie bez przesady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezarider Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Mówisz o tej ramie? http://allegro.pl/orlowski-rower-ostre-kolo-rarytas-i3372148042.html Fajna, nie wiedziałem że to alu. Ile waży rama/widelec? Rozmiar nie za mały? Hamulce sobie tutaj odpuść, najwyżej w Rychtarskim je założysz. Trochę pojeździsz i się przekonasz, że są zbędnym balastem. Ja łańcuch czyszczę na wyczucie, jak zaczyna być głośny to go rozkuwam, wrzucam na noc do benzyny a potem smaruje olejkiem do łańcuchów Shimano PTFE (polecam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Tak, to ta. Nie wiem ile waży, ponoć bardzo mało. Ogólnie jest nieudanym prezentem, kupionym od bikepark. Właściciel wie mało, ludzie z bikepark już nie pamiętają. Powiedzieli tyle że, jest mega lekka, jeździł na niej zawodowiec, był napis z jego nazwiskiem, ale został zdjęty i zamalowany, podobno nie ma śladu. Popróbuję bez tego hamulca, może się nie zabiję Podobno "ostrokołowcy bez hampla są bezpieczniejsi, bo bardziej się skupiają na jeździe". Ile w tym prawdy, nie wiem, ale w sumie jest w tym jakiś sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezarider Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Popróbuję bez tego hamulca, może się nie zabiję Podobno "ostrokołowcy bez hampla są bezpieczniejsi, bo bardziej się skupiają na jeździe". No i piona! Sam się przekonasz, że zawsze lepiej bez Daj zdjęcia jak złożysz całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Ok, coś wstawię jak już będzie gotowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 ty sam jesteś aluminiowy tadek boże oddaj ten rower komuś z pojęciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Jeżeli to cię uraziło, przepraszam. Każdy uczy się na błędach i ma prawo czegoś nie wiedzieć. Proszę cię, oświeć mnie, jeśli byłaby taka możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Bo to jest stalowa rama. Widziałeś kiedyś mufy przy suporcie w alu ramie? Obstawiam, że to dedacciai jakiś tubing. Chcesz to mam alu wideł z krótką sterówką, rozsądnym prześwitem i wyprzedzeniem pod 1" gwintowany z dziurą na hamulec, z chęcią bym wrzucił to coś do mojego lopro, tylko by trzeba sterówke pomierzyć. chyba, że masz wtyki to możesz zrobić sobie coś takiego: http://tklog.net/archives/2860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Bo to jest stalowa rama. Widziałeś kiedyś mufy przy suporcie w alu ramie? Obstawiam, że to dedacciai jakiś tubing. Chcesz to mam alu wideł z krótką sterówką, rozsądnym prześwitem i wyprzedzeniem pod 1" gwintowany z dziurą na hamulec, z chęcią bym wrzucił to coś do mojego lopro, tylko by trzeba sterówke pomierzyć. chyba, że masz wtyki to możesz zrobić sobie coś takiego: http://tklog.net/archives/2860 No i dlaczego nie można tak od razu? Szczerze mówiąc, nawet nie zauważyłem tej mufki, lipa straszna Co do twojego widła, wolałbym oryginalny, a ten patent, który podrzuciłeś jest świetny! Tylko ciekawe, czy będzie miejsce, także nad oponą, bo ze zdjęć wygląda na mocno spasowaną ramę. Widziałeś może coś takiego w pl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OskarKabat Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Nie ma czegoś takiego w PL. Ogarniałem temat hamulców w torowej ramie dosyć mocno jakiś czas temu. Albo wiercisz dziury, albo wymieniasz wideł. Nic innego nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 https://www.dropbox.com/sc/z2su4xx9eurn3xq/tgFehR51Ck taki wideł, ameliniowy marki leader, na zdjęciu z oponą 25mm, sterówki 13.4cm jakoś tak. 1 cal gwintowany, czerwony jak widać. jedyny mankament to konieczność nabijania bieżni sterów na puszke. zainterere? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.