Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Poprzeglądałem te szosowe ramy na allegro i jeśli już znalazłem jakąś z poziomymi hakami otwartymi do przodu, to większość jest w dużych rozmiarach.

Zapisałem sobie dwa linki:

http://allegro.pl/rama-szosowa-diamond-mala-rurka-pozioma-53-cm-i3334746536.html
http://allegro.pl/rama-superior-ostre-kolo-fixed-gear-campagnolo-i3350619706.html - tutaj trochę drogo jak na mój budżet, jeśli wziąć pod uwagę, że rama jest bez widelca

Co o nich myślicie?

Wydaje mi się że większość dostępnych ram szosowych się nadaje do budowy OK, kwestia tylko rozmiaru zostaje i kwoty jaką chcesz wydać.

Nadal nic konkretnego nie wiem o mojej ramie, mufki ma całkiem fajne i planuję właśnie je trochę wyeksponować poprzez naniesienie powłoki galwanicznej a całą resztę pomalować na kolor bazowy:)

Ja mam zabezpieczoną szelakiem. Bez zabezpieczenia włókna mi się rozciągały i owijka przestała mocno siedzieć na kierownicy, zsuwała się i trochę obracała. Warto co jakiś czas przekleić szelakiem.

Rozmiar 

Mi się wydaje, że tam są haki otwarte do przodu. No i florida, ja się z tym nie spotkałem, ciekawe.

Odpowiadając na Twoje pytanie - jasne, że się nadaje, zapytaj sprzedającego rozmiar ramy, kół i o te haki.

Rozmiar ramy jest dobry tylko okazało się że koła są 27 cali. Nie sprawi to problemu jak się później zmieni na 28 cali?

Rozmiar 

Rozmiar ramy jest dobry tylko okazało się że koła są 27 cali. Nie sprawi to problemu jak się później zmieni na 28 cali?

nie, 27 są odrobinę większe niż 28 (mimo że cale mówią co innego) więc będziesz miał trochę większy prześwit pomiędzy oponą a ramą. ale ja bym zostawił 27 i tylko piastę tylną wymienił, będzie ładniej wyglądał na większych kołach :]

• 2 tygodnie później...

Jak dla mnie, skrzywiony pająk wyklucza korbę jako zdatną do użytku i prostowanie nic tutaj nie zmieni. Szczególnie jeśli chodzi o aluminiową korbę i ostre koło. Dobre naprostowanie byłoby trudne i wytrzymałość już nie ta. Ja bym na twoim miejscu poszukał nowej korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...