Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Wszedzie gdzie szukalem info mozna przeczytac, ze suport dobiera sie pod korbe(pomijajac ofc juz fakt, ze dobrany musi byc do szerokosci mufy). Moje pytanie to, czy istnieje mozliwosc, aby dany suport byl za krotki dla ramy czy ew. po prostu w jakims tam sensie nie pasowal/nie nadawal sie? Badz tez jeszcze druga opcja - czy mozliwe, aby dana korba nie pasowala do ramy?

Rama z ktorej korzystam to jakis stary model szosowy Peugeota, szerokosc mufy suportowej 67mm. Jako, ze u mnie jest raczej na biednie to do tej pory korzystalem z jakiejs beznadziejnej korby od trekinga z 115mm suportem. Teraz mi wpadlo troche kasy i chcialbym kupic jakas lepsza korbe(stara wyglada po prostu komicznie) co zapewne wiaze sie tez z wymiana suportu na wezszy.

Wroooc. Nie moge juz edytowac - Popsulem wartosci w poscie - odpowiednie to oczywiscie 68 i 113.

Bicie na korbie/blacie/wtejokolicy nie jest problemem dopoki nie uniemozliwia w miare normalnego napiecia lancucha (tzn,nie ze napinasz, naciskasz lancuch paluchem - niby okej, a po przekreceniu korby jednak czujesz naprzemienny luz i napiecie na granicy tolerancji twojej lub/i zebow). Jesli finanse nie zmuszaja do szczawiu z nasypu to zaloz jakakolwiek inna korbe (i zakrec bez lancucha, bicie bedzie widoczne), potem sprawdz sruby zebatki, zdejmij zebatke i jak ktos wczesniej napisal poloz na idealnie plaskiej powierzchni i zakupic co trza. Lepiej to zrobic teraz, poki pizdzi z polnocy.

Wszedzie gdzie szukalem info mozna przeczytac, ze suport dobiera sie pod korbe(pomijajac ofc juz fakt, ze dobrany musi byc do szerokosci mufy). Moje pytanie to, czy istnieje mozliwosc, aby dany suport byl za krotki dla ramy czy ew. po prostu w jakims tam sensie nie pasowal/nie nadawal sie? Badz tez jeszcze druga opcja - czy mozliwe, aby dana korba nie pasowala do ramy?

Rama z ktorej korzystam to jakis stary model szosowy Peugeota, szerokosc mufy suportowej 67mm. Jako, ze u mnie jest raczej na biednie to do tej pory korzystalem z jakiejs beznadziejnej korby od trekinga z 115mm suportem. Teraz mi wpadlo troche kasy i chcialbym kupic jakas lepsza korbe(stara wyglada po prostu komicznie) co zapewne wiaze sie tez z wymiana suportu na wezszy.

Wroooc. Nie moge juz edytowac - Popsulem wartosci w poscie - odpowiednie to oczywiscie 68 i 113.

Różne korby mają różną budowę. Jak dasz za krótki suport, to niektóre mogą ocierać blatem o tylni trójkąt. Jak się przyjrzysz, to od wewnątrz 105 GA ma inną budowę niż np 600 Ultegra. To plus dogranie blatu wewnątrz/zewnątrz korby powinno rozwiązać problem. Jak nie, to musisz zmienić suport.

Starym modelem peżota możesz być lekko upupiony, tam czasem dają lokalne mufy, a nie np bsa. Wtedy lepiej zostawić miski a wymienić oś. Jednak 68 to chyba standard, nie mam pamięci do cyferek, to nie wiem na 100. Więcej o suportach możesz przeczytać u Szeldona.

jak dobrze założone to nie kolebie się i nie hałasuje wcale.

przód całkiem dobrze się spisuje.

tył niestety nie chroni w 100% - chlapie na nogi z tyłu.

zazdroszcze dobrego doswiadczenia, mnie cokolwiek zrobilem na brzydkiej drodze sie kolebotaly. brakuje im 'sztywniejszego' mocowania.

Crud-y sa mocowane do widelek tasiemka do sruby hamulca. Dodatkowo jak na ponizszym zdjeciu (wersja MK2) oslaniaja mechanizm z przodu lub zebatke w wypadku singla. No i finalnie sa bardzo dlugie co daje naprawde super ochrone.

Juz kiedys tu wspominalem, ze sam je uzywam od kilku lat i uwazam, ze to najlepsze blotniki w takiej klasie (waskie i do malych przeswitow).

crud-roadracer-mk2-mud-guards-pair.jpg

Cześć. Po kilku dniach jazdy na nowo złożonym rowerze, zauważyłem że przy kręceniu kierownicą siedząc na nim, słychać w pewnym momencie "strzał". Przy nie obciążonym rowerze strzały nie występują. Ma ktoś może pomysł co to może być ?

kresowiak, nie rozśmieszaj; Prima Aprilis dopiero w poniedziałek ;-)

Przecież większość tu prezentowanych rowerów jest budowana na ramach z ostatnich dekad poprzedniego wieku, ze wzgledu na niski koszt takiego framesetu. Nadają się one do jazdy, czy ludzie tylko dla jaj (wielkanocnych?) wydają na nie kasę i składają rowery?

Może rama nie z 1986 tylko 1886 r. . :) ALe czy już wtedy kodowano ramy Rejnolds 501, to nie Lewisy, chyba jeszcze wtedy nie było stali indygo.... A tak na marginesie stal się męczy i mięknie im lżejsza rama tym szansa na takie zjawisko większa, ale raczej w praktyce oznacza to tyle że te naj naj bardziej wyczynowe ramy stalowe, w wadze piórkowej w zasadzie bardzo rzadkie są ponoć wiotkie, dlatego na przykład nie kupię nigdy torowego rometa rozmiar 60 na Columbusie, bo jest duż szansa że tłukł rekordy godzin treningu, w dodatku pod dużym chłopem. Zwykły Wicher z lat 70 na Rejnoldsie gnie się ciut co czuć momentami na torze, i w porównaniu do 20 lat młodszej Bianchi czy współczesnych alu ram torowych wypada mniej sztywno, ale w jeździe po mieście ta cecha wcale nie przeszkadza. To wkurza tylko podczas dość wolnej jezdy na skosach zakrętów, albo sprintów zwalonych ze ściany kiedy dokręca się w trybie na pałę przy twardym przełożeniu rzędu 53:15.

Reasumując trenuje na tym wichrze i ani myślę zmieniać

rama nie uszkodzona i i nie przerdzewiała wgłąb i nie ważąca 1,5 kg z 1986 roku nie powinna zawieść. O ile rycerz w zbroi z tarczą i kopią nie waży między 120 a 150 kg :)

Cena 207 zł trochę zniechęca. Ciekawi mnie jakość joytechów. Niska cena, niska jakość, ale może miał ktoś styczność i może sie wypowiedzieć?

Ja nie wiem czy niektórzy robią to specjalnie czy na serio pierwszy raz mają do czynienia z internetem ale na każdym forum istenieje coś takiego jak opcja "SZUKAJ". Temat piast do OK był poruszany naprawdę wuchte razy. Wystarczy użyć hasła: joytech, miche, novatec, sturmey itp i wcisnąć magiczny przysisk "szukaj". A najlepiej zacząć od przeczytania podwieszonych postów bo tam jest wszystko co najważniejsze zebrane do kupy. Amen

miałem joytecha i nie polecam, wymiękła po jednym sezonie (jako sezon rozumiem: wiosna, lato, jesień, zima) codziennej orki pod moim 90 kilo

wymiękła w jakim sensie? gwinty, łożyska, oś? bo jeśli gwinty ok to jestem w stanie zaryzykować.

atrxevu

nie płacz. Zawsze mam beke jak ludzie Twojego pokroju zamiast dołączyc sie do dyskusji robią problemy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...