Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak bym wiedział dlaczego to bym coś z tym zrobił. Najzwyczajniej przy którymś skidzie zębatka się lekko przekręca, za każdym razem kontra była lekko odkręcona. Rozkręcałem to wczoraj i gwinty są spoko. Kupiłem klej do gwintów i na razie problem znikł, mam nadzieję że już nie powróci.

Jak bym wiedział dlaczego to bym coś z tym zrobił. Najzwyczajniej przy którymś skidzie zębatka się lekko przekręca, za każdym razem kontra była lekko odkręcona. Rozkręcałem to wczoraj i gwinty są spoko. Kupiłem klej do gwintów i na razie problem znikł, mam nadzieję że już nie powróci.

Zazwyczaj tak się szuka rozwiązania. Najpierw należy wiedzieć co jest nie tak. A potem naprawiać. W innym razie to stosuje się metodę aplikowania przypadkowego lekarstwa z przypadkowa nadzieją ze pomoże... Może pomoże.

Sprawdź czy zebatka nie 'dokreca' się powodując luz na kontrze a potem drgania ja odkrecaja? Inaczej mówiąc może zebatka nie jest dobrze dokręcona?

Sprawdź czy zebatka nie 'dokreca' się powodując luz na kontrze a potem drgania ja odkrecaja? Inaczej mówiąc może zebatka nie jest dobrze dokręcona?

Długo myślałem co to może być i próbowalem różnych sposobów. Zębatka jest na 100% dobrze dokręcona, kontra też. Nic innego jak samoistne odkręcanie się kontry nie przychodzi mi do głowy.

Jaka piasta/zębatka? Może spróbuj dać między zębatkę a piastę podkładkę od kasety dziewiątki? Minimalny luz może powodować odkręcanie się zębatki. Miałem tak kiedyś na secie miche/novatec, i właśnie podkładka ustawiła sprawę. Pamiętam też, że pasuke tylko od 8 albo 9. Chyba 9.

Witam

Skończyłem właśnie zimowy remont mojego ostrego, przy pierwszej jeździe próbnej pojawił się duży problem, napęd chodzi jak "traktor" i nie wiem jaka może być tego przyczyna.

Oto filmy pokazujące jak to wygląda:

Problem z napędem - YouTube

Problem z napedem 2 - YouTube

i zdjęcia napędu:

ImageShack Album - 4 images

Myślałem że może linia łańcucha jest krzywa ale jest ok. W rowerze został wymieniony łańcuch i suport, przed remontem wszystko chodziło dobrze.

Może ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim?

Myślałem że może linia łańcucha jest krzywa ale jest ok. W rowerze został wymieniony łańcuch i suport, przed remontem wszystko chodziło dobrze.

Może ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim?

Linię łańcucha warto zmierzyć, żeby być pewnym, że jest OK. Ale ten dźwięk to raczej inna rzecz. Miałem podobnie z nowym łańcuchem KMC HX510, długo chodził głośno, na początek pomogło posmarowanie łańcucha dobrym smarem. Potem trzeba jeździć i liczyć na to, że łańcuch się "ułoży" :)

Może być też jakiś szczególny przypadek, że łańcuch "nie lubi" się z koronką. Ja trafiłem kiedyś na łańcuch Wipermann, który wręcz strzelał na koronce Miche (i jak poczytałem to okazało się, że działo się to tylko na Miche!)

Witajcie, bo pierwsza wypowiedź na forum a przywitać się mnie uczyli.

Zacząłem składać drugi rower w mojej karierze domowego mechanika (pierwszy to budżetowy SS z masą hacków, żeby jeździł—do doskonałości mu daleko). Teraz pomyślałem sobie o OK. Upatrzyłem sobie koła, które nie zrujnują mojego budżetu. Znalazłem takie (kosztują nie więcej niż stówkę):

QrjuKgR.jpg

Myślicie, że nadają się do skręcenia OK? Wiem o zębatkach „od starej Ukrainy”, kontrach do suportu i klejach do gwintu. Za wszelkie sugestie bardzo dziękuję.

Może być też jakiś szczególny przypadek, że łańcuch "nie lubi" się z koronką. Ja trafiłem kiedyś na łańcuch Wipermann, który wręcz strzelał na koronce Miche (i jak poczytałem to okazało się, że działo się to tylko na Miche!)

Jest właśnie tak jak piszesz. Linia łańcucha jest prosta, założyłem stary łańcuch żeby wyeliminować wszystkie inne możliwości i praktycznie go nie słychać.

Szkoda bo łańcuch to Miche pista track który widocznie "nie lubi" zębatki novateca.

Jest właśnie tak jak piszesz. Linia łańcucha jest prosta, założyłem stary łańcuch żeby wyeliminować wszystkie inne możliwości i praktycznie go nie słychać.

Szkoda bo łańcuch to Miche pista track który widocznie "nie lubi" zębatki novateca.

...będę za kilka dni zakładał taki łańcuch na koronkę Miche, teoretycznie i to i to Miche więc powinno chodzić idealnie, ale też mam wątpliwości. Dam znać.

Myślałem już że problem rozwiązany kupiłem nowy łańcuch i nadal jest tak samo. możliwe że przez rok jazdy taka zębatka http://allegro.pl/zebatka-novatec-18t-6-srub-do-ostrego-kola-i3033732096.html

tak dopasowała się do starego łańcucha że nie chce się zgrać z nowym? czy może ma to znaczenie że nowe łańcuchy są 1/2"x1/8" a stary jest wąski jak do zwykłego roweru z przerzutką?

Zastanawiam się nad założeniem spinki conneX do OK, co by znacznie uprościło dbanie o łańcuch. Hamuje przednim hamulcem i nie skiduje, więc nie będę obciążał łańcucha w miejscu spinki. Tylko czy sam fakt sztywnego naciągnięcia łańcucha w OK będzie działał traumatyzująco na łańcuch w miejscu spinki?

Czy ktoś z Was jeździł kiedykolwiek jeździł ze spinką w OK?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...