piotreeek Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Nie bierz eggbeaterow. Sa lekkie i dosyć tanie, ale nie mają regulacji siły wpięcia, a domyślnie ustawiona jest dość słaba. Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 - pedały shimano M520 w cenie poniżej 100zł na pewno są bardzo trwałe, ujeżdżam już kolejny sezon i nic im się nie dzieje. Poza tym jakby miało im się coś stać po kolejnej zimie jazdy w soli, błocie pośniegowym i błocie, to koszt jest na tyle niski że warto - same bloki to połowa ceny pedałów. - mam pytanie o koła do ostrego. Zamierzam zanabyć drogą kupna koła do ostrego, ale oprócz wyglądu (najchętniej wysoki stożek z małą ilością szprych np. płaskimi) zależy mi na trwałości - jeżdżąc po Wrocławiu obecnie mtb amortyzator ma co robić.. dziury, chodniki, kostka. Jaki set kół będzie zarazem lekki i trwały? Koszty powiedzmy schodzą na drugi plan... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 mówisz, że cena schodzi na drugi plan? piasty mack (przód 20/24 szprychy, tył 24/28 w zależności ile ważysz) szprychy np. Mac 424 albo jak coś mocniejszego to jakieś cieniowane 2.0-1.8 + alu nyple obręcze H plus Son Archetype - a to dlatego, że są szersze niż standardowe, blablabla zapewniają więcej komfortu (tylko musisz szukać opon 24/25c, np. Vittoria Pave, ma gęsty oplot, więc zapewni większy komfort), dodatkowo są całe czarne (bez srebrnej powierzchni pod hamulec) więc do ostrzaka jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TSB1923 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ja mam takie bloki: http://ctbike.pl/shimano-pd-m540-deore-xt-pedaly-spd.html Shimano 540 to moje pierwsze SPD, i jestem zadowolony. Pedałów używam w MTB, obecnie wkręciłem je w OK i kręcę na rolce, jak gdzieś zarobię to na pewno kupię drugie takie same do ostrego koła. Ew. możesz kupić Shimano szosowe ( z podstawką ) żeby stopa miała oparcie poza samym zatrzaskiem, ale w takich butach szosowych nie da się chodzić, w MTB też nie powinno się, ale buty MTB mają twardą podeszwę, podwyższenie. Chodząc na piętach możesz spokojnie przejść te kilka-kilkanaście metrów żeby nie niszczyć metalowe bloku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 520 to sprawdzone i dobre pedały, proponuję kupić nowe z blokami w komplecie, shimano robi dwa rodzaje bloków i jedne z nich da się wyrwać ( wydaje mi się że mają w nazwie kod 56) są dołączane do pedałów dla "amatorów" np półplatform 324. W pudełku z 520 są dodawane te właściwe i dobre bloki. Regulacja siły wypięcia jest w dobrym zakresie- pozwoli oswoić się z spd na początku bez ryzyka, a potem zakręcić mocniej. Trwałość jest bardzo zadowalająca, pierwszy komplet z 2004 roku zaniemógł lekko dopiero po latach ośmiu, i to nie asfaltowych tylko najgorszych błot i zim mtb. Rzeczywiście można mieć plastykowy klucz za 5 zł do rozbierania i czasem zajrzeć jeśli pojawi się luz ( u mnie lewa noga) . Ale z takim luzem można też jeździć kilka lat i nic się nie dzieje. Nie pogłębia się. Bloki mają luz na boki.Można pomachać piętą.... Byty spd: shimano z samymi rzepami to dla mnie opcja na lato, trwałe, w zimie używam trekingowych mt 31 albo 32 jak jest poniżej zera to z owijaczem... Od 2004 mam dopiero drugi komplet butów mtb, i jeden trekingowych.... to wraz z pedałami relikt, rowery, części się zmieniają, a buty i pedały wciąż prawie te same, chociaż przebieg pedałów trochę się rozłożył ostatnio bo 520 i 540 mam 4 pary, i jeszcze jednostronne Riczeje w szosie. Ale te są za delikatne do solidnego ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilus92 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Cześć Wiec krótko z mostu: zna ktoś, albo w jakiś sposób może mi pomóc potrzebuje kod lakieru złotego stosowanego przez firmę MICHE ? Bądź jakiś zbliżony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiasty Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 - mam pytanie o koła do ostrego. Zamierzam zanabyć drogą kupna koła do ostrego, ale oprócz wyglądu (najchętniej wysoki stożek z małą ilością szprych np. płaskimi) zależy mi na trwałości - jeżdżąc po Wrocławiu obecnie mtb amortyzator ma co robić.. dziury, chodniki, kostka. Jaki set kół będzie zarazem lekki i trwały? Koszty powiedzmy schodzą na drugi plan... Ja śmigam na jakichś tanich Remerxach i Vittoriach Zafiro 25C i jest elegancko po Wrocu. Czasami trochę wytrzęsie ale już się przyzwyczaiłem. Nie sądzę, żebyś musiał się aż tak bardzo przejmować wytrzymałością kół, moje tanie dają radę już prawie od roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dzięki wszystkim za wypowiedzi na temat pedałów. Ale dalej znajduję się w tym samym miejscu co wcześniej. Chyba kupię, to co planowałem, czyli pedały Exustar E-PM25 Kosztują mniej niż 200zł ważą mniej niż 280g. Niby są bardzo podobne do shimano 540, tylko lżejsze. Zobaczymy jak to będzie. Jeżeli są to pedały mtb to buty też koniecznie muszą być do mtb? Proszę o wyrozumiałość i jednoznaczną odpowiedź. Wracając jeszcze na chwilę do kół. To piasta macka wyszła 4 gramy lżejsza niż miała być, waży 186g, kompletna z kontrą, śrubkami i podkładkami. I żeby nie pozostać gołosłownym: (na zdjęciu jeszcze przed naciąganiem szprych) Mack w porównaniu do niskiego duracza wygląda jak gruba niezgrabna parówa Akurat w tym kole oczywiście bardziej mi pasuje mack. I mam nadzieję że keirinowy dura-ace wyląduje niedługo u kogoś w kole na niskiej obręczy, najlepiej pod szytkę, tak jak to powinno być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Mógłbyś zrobić fotkę całego koła? Ciekaw jestem jak współgra ten Mack z karbonową obręczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 dobra mariano pakuj się z tymi kołami i wyjdź, a następnie nie pokazuj się do póki ja nie będę takich miał, bo zżera mnie zazdrość! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 15 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 buty nie muszą być do MTB. Mogą być jakiekolwiek do których przykręcisz bloki SPD. Są sprzedawane nawet sandały z taką możliwością ;-) są buty turystyczne, z bardziej miekką podeszwą, takie pewnie lepiej podejdą do jeżdżenia po mieście bo mają wygląd zbliżony do cywilnego. Na Allegro jest mnóstwo butów z spd, oglądaj wybieraj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 15 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Tad3k Nie wiem o jakie zdjęcie ci chodzi. Tu widać piasty i obręcze: Koła już są kompletne. Gotowe do założenia w rowerze. Z zębatką dura-ace 16t, kontrą, szytkami tufo s33 special, taśmami do szytek, przedłużkami wentyli, magnesem licznika, zaciskiem, śrubkami, podkładkami. Ważą 1875g (przód 872g, tył 1003g). Przepraszam Sebastian Dzięki wojtas. Jeszcze pokaże wam coś... Kupiłem ostatnio za śmieszne pieniądze frameset szosowy na rurkach columbus aelle i kokpit cinelli. Brałem w ciemno bo zależało mi tylko na śrubce zaciskowej campagnolo. Patrzcie jak się prezentuje ta ramka: Mega zdziwiło mnie to geo. Bardzo fajny ostrzak może z tego wyjść. Podsiodłowa 59, górna 57, baza kół 98,5cm Eleganckie wartości jak na set szosowy. Na zdjęciach z szytkami 21C więc ze standardowymi oponami 23C, lub jeszcze grubszymi oponami prześwity by były jeszcze mniejsze. Wiadomo, nie ma sterów więc główka się trochę podniesie. Do tego bardzo ciekawe oryginalne malowanie. Widelec i rurki tylnego trójkąta chromowane, chrom w super stanie. Jak coś to secik jest na handel. A jak nie, to zostawię sobie go do tyrania w brzydką pogodę i na zimę, bo rozmiar mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mian Napisano 15 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Mariano, a tego duracza będziesz się pozbywał? Może bym sobie złożył jakieś nowe kółko.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 15 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Śliczne kółka, gratuluje!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SixFeetDeep Napisano 15 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 O kurde zacna ta ramka. Szukam wlasnie czegos w tych rozmiarach. Jakies blizsze info co do ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kip3rek Napisano 16 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 cze forum mam w piwnicy starą kolarkę romet universal, rozmiar mi odpowiada, chciałem stworzyć z tego jakiegoś singla/ostre (wiem to nie to samo, ale co będzie to będze, zreszta zrobić z jednego drugie to nie problem) mam ok 500 zł na wydanie, teraz zastanawiam się czy 1. kupic koła KOŁA SZOSOWE 28'' TIAGRA, RAPID ! WROCŁAW SKLEP!!! (3001927130) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. do tego jakiś suport byle na razie jeździł i z biegiem czasu konsekwantnie dokupywać potrzebne części 2. kupić tą kolarkę http://tablica.pl/of...ol-ID1Q69d.html i również wymieniać sobie poszczególne bebechy głównie chodzi mi o baze czyli rame i widełki, bo bez tego trudno cokolwiek zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzoko Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Co o tym myślicie? http://allegro.pl/rama-excellent-sport-ostre-kolo-tanio-i3037649867.html?source=oo słabe zdjęcie, praktycznie nic na nim nie widać. warto kupić i odrestaurować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 nie ma opcji, te "torowe haki" widać że były dospawane, dodatkowo pozioma rurka była naprawiana zwykłym spawem + ta rama nie ma nic wspólnego z torową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 cze forum mam w piwnicy starą kolarkę romet universal, rozmiar mi odpowiada, chciałem stworzyć z tego jakiegoś singla/ostre (wiem to nie to samo, ale co będzie to będze, zreszta zrobić z jednego drugie to nie problem) mam ok 500 zł na wydanie, teraz zastanawiam się czy 1. kupic koła KOŁA SZOSOWE 28'' TIAGRA, RAPID ! WROCŁAW SKLEP!!! (3001927130) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. do tego jakiś suport byle na razie jeździł i z biegiem czasu konsekwantnie dokupywać potrzebne części 2. kupić tą kolarkę http://tablica.pl/of...ol-ID1Q69d.html i również wymieniać sobie poszczególne bebechy głównie chodzi mi o baze czyli rame i widełki, bo bez tego trudno cokolwiek zacząć Ta druga opcja jest całkiem fajna. Spoko wygląda, pochromujesz widła, dasz jakąś oldskulową kierę i naprawdę może wyjść coś ładnego Jeszcze można wymienić kółka, piasty novatec'a. Rowerek fajnie wyglądałby z H+Son TB14, ale trochę za drogie, niema co ładować tyle kasy. Znajdź sobie na alle jakieś stare, niskie, szosowe obręcze, coś z Mavic'a może. Jeżeli chcesz kupić to ostre, to koniecznie zbij cenę, myślę, że ok, 300zł za ten rower byłoby dobrą ceną. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel4freak Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Szukam strapów tak w granicach do 60zł i na allegro jest tylko to: http://allegro.pl/strapy-do-pedalow-rzepy-paski-kolory-ostre-tor-i3037242132.html http://allegro.pl/strapy-fixed-fabric-ostre-kolo-paski-do-pedalow-i3038608286.html ma ktoś tej firmy albo może polecić jakieś inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grooby666 Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Co do strapów to szczerze polecam MyBag. Używam dwóch kompletów i spisują się znakomicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Właśnie ogarnąłem sklep z naprawdę niezłymi cenami, może jakieś forumowe zamówienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek190 Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 sklep skąd ?jeśli zagraniczny to przy większym zamówieniu większa szansa na cło więc się niezbyt opłaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atrxevu Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Właśnie ogarnąłem sklep z naprawdę niezłymi cenami, może jakieś forumowe zamówienie Fajnie jakbyś napisał co to za sklep bo skąd mamy wiedzieć co tam ciekawego mają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Sorry, zapomniałem o linku http://www.planet-x-bikes.co.uk/ http://www.planet-x-bikes.co.uk/i/q/YBSH220588/planet_x_pro_carbon_track_limited_edition_track_bike_x_small_red Ciekawa opcja. Ale przecena, kozak! http://www.planet-x-bikes.co.uk/i/q/FRPXNAHIMOD/planet_x_nanolight_frameset http://www.planet-x-bikes.co.uk/i/q/FRGUSIMRI/guerciotti_simoni_replica_frame_and_fork_with_integrated_seatpost Może nie torowe, ale jednak, zniżka to zniżka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.