Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem te tektro rl720 dziewczynie w ostrym razem ze szczękami sh 105 i powiem wam, że osobiście nie jestem z nich zadowolony. Są hmm jakby to powiedzieć tak jakby twarde i nie chodzi mi tu o opór przy wciskaniu. Nie ma z nimi tej siły hamowania jak z innymi klamkami i to mnie trochę martwi.

Dziwne, szczególnie biorąc pod uwagę ich popularność. Mechanizm jest w sumie dość prosty - ot dźwignia. Naciąg linki i stan klocków ogarniałeś? Jedyne co mnie nieco zmartwiło, to odległość klamki od kierownicy.

Pzdr P.

Dziwne, szczególnie biorąc pod uwagę ich popularność. Mechanizm jest w sumie dość prosty - ot dźwignia. Naciąg linki i stan klocków ogarniałeś? Jedyne co mnie nieco zmartwiło, to odległość klamki od kierownicy.

Pzdr P.

Tak wszystko jest idealnie zrobione, musiałbyś sam sprawdzić, bo to trudno wytłumaczyć. W każdym razie czuć, że to nie to co by się chciało :D

Te klamki (Tektro RL 726) kupiłem używane, więc po dostaniu ich rozkręciłem wszystko co się dało, wyczyściłem, wypłukałem, musiałem trochę podszlifować śrubki baryłkowe, bo nieco się odkształciły i nie wchodziły dobrze w ten plastikowy kołnierz, czy jak to nazwać (i tu pierwsza uwaga - śrubki są z miękkiej stali). I odkryłem Amerykę. Otóż da się jednak regulować odległość klamki od kierownicy, bo posiadają do tego śruby (które z resztą były w pozycjach fabrycznych). Ogarnialiście może do czego służy druga śruba (z tych najmniejszych, Imbus r. 2), wkręcana w stronę tak jakby osi obrotu klamki? Myślałem, że do regulacji "twardości' klamki, ale po pierwsze nie odczułem zmian, a po drugie, nie jestem pewien, czy aby na pewno ta oś jest sztywno połączona z klamką. To może do smarowania tej osi? Jakieś pomysły?

Pzdr P.

caly sekret klamek jak goldfinger polega na tym, ze

1. obejma 'ma zawias' wiec mozesz latwo zdjac i wywalic hamulec albo dociagnac (cokolwiek innego) - bez koniecznosci zwalania nawijki

2. paluszek sie raczej nie slizgnie z klameczki, co w deszczu lub sniegu jest pomocne.

3. dziala okej z kierownica 'sprint' gdzie nie ma za duzo miejsca

4. zero serwisu bo proste to jak budowa cepa.

5. duza sila nacisku co przy miekkich klockach sie przydaje.

ja uzywam w polaczeniu z szosowa shimano 'sora' bo tanie, nie ochydne, dosc dobre sprezyny no i hamuje...

s780_92302690_1262029646.jpg

Tadek, pytałem kumpla, który pracuje w lokalnym sklepie w Londynie.

Mówi że części formula widuje zamontowane w nowych rowerach ale tak żeby je dostać osobno to nie spotkał się.

Ale po weekendzie ma jeszcze poszperać.

Są jakieś informacje odnośnie tych piast?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...