Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

BikerStudio to faktycznie jakieś ZUO jest. Akurat po tym jak kupiłem u nich blat pozazdrościli bikeparkowi wyprzedaży i też postanowili go przecenić o 25%. Bitch please :P

Napisano

Chcę zrobić swoje pierwsze ostre koło, niedawno trochę poczytałem o OK i mnie to zainteresowało, teraz przystępuje do pracy.

Jako bazę myślałem o takiej szosie:

http://allegro.pl/kolarzowka-meska-hercules-i2976236940.html#tabsAnchor

Warto się tym zainteresować?

Da radę z tego łatwo zrobić OK? Haki są odpowiednie?

Wystarczy wymienić w tylnym kole piaste na OK + łańcuch naciągnąć?

Napisano

Raydley - bez problemów przerobisz taki rower na OK. Haki są poziome.

Według mnie jest w tym rowerze tylko jeden problem, to klasyczna kolarka, geometria nie jest idealna do ostrego. Suport jest nisko nad ziemią i może się okazać, że będziesz w ostrych zakrętach haczył pedałami o ziemie. Ewentualna zmiana korby na taką o długości ramion 165mm i wrzucenie wyższej opony na przód może pomóc zmniejszyć tą dolegliwość.

Napisano

Witam od jakiegoś czasu rozglądam sie za szosami, za kilkaset złoty można dostać coś fajnego na dobrym osprzecie. Mam pytania :

- czy rozstaw takich szos przyjmie koła na piastach torowych-fix ? bedzie trzeba cos rozpychac, dystansowac ?

- korby z takiej szosy nadaja sie do czegos ? mozna z nich odkrecic i zostawic tylko jeden blat dajmy na to 50z ? wytrzyma on troche ?

pomysł mnie naszedł, bo mozna wyrwać fajny set na fajnych mufkach, no ale te haki mnie przerażają

Napisano

1. Przyjmie bez problemu, torowe piasty trzeba będzie zdystansować. Przy stalowych ramach można nawet ścisnąć haki te parę mm z każdej strony.

2. Zależy jakie te korby. Stare dobre Shimano typu 105, 600 czy Dura Ace w niczym nie ustępują pseudo korbom torowym z allegro, a bardzo często są one dużo lepszej jakości.

PS. Potrzebuję geometrii Cannona Tracka.

Napisano
Raydley - bez problemów przerobisz taki rower na OK. Haki są poziome. Według mnie jest w tym rowerze tylko jeden problem, to klasyczna kolarka, geometria nie jest idealna do ostrego. Suport jest nisko nad ziemią i może się okazać, że będziesz w ostrych zakrętach haczył pedałami o ziemie. Ewentualna zmiana korby na taką o długości ramion 165mm i wrzucenie wyższej opony na przód może pomóc zmniejszyć tą dolegliwość.

Dzięki, a więc prawdopodobnie kupię ten rower.

A co do tylnego koła, ciężko będzie piaste pod ostre tam włożyć? Nie chce kupować całego koła z piastą, bo chcę jak najtaniej to zrobić.

Napisano

Z rozstawem nie będzie problemu, co do samego koła, szprzychy raczej na pewno będziesz musiał wymienić. Piasta w szosie nie jest symetryczna i od strony wolnobiegu szprychy są zwykle 2mm krótsze. Poza tym zakładam że będziesz miał piastę z wysokim kołnieżem i może się okazać że nawe przy zaplocie na 4X szprychy są za dlugie wiec chyba lepiej kupić nowe koło a to sprzedać

Napisano

Chcę zrobić swoje pierwsze ostre koło, niedawno trochę poczytałem o OK i mnie to zainteresowało, teraz przystępuje do pracy.

Jako bazę myślałem o takiej szosie:

KOLARZÓWKA MĘSKA HERCULES (2976236940) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Warto się tym zainteresować?

Da radę z tego łatwo zrobić OK? Haki są odpowiednie?

Wystarczy wymienić w tylnym kole piaste na OK + łańcuch naciągnąć?

wedlug mnie nie warto inwestowac w ten rower, zwlaszcza, ze korb 165 szybko i tanio nie znajdziesz, 'wyzsza' opona z przodu oznacza wieksze opory i tak dalej. ile masz wzrostu?

Napisano

Wzrostu mam 178, o ile dobrze zmierzyłem to do kroku mam 84 cm.

Według tabelek ta rama by mi pasowała, dlatego też chciałem kupić.

Napisano

Właśnie jestem na etapie kończeni mojego pierwszego ostrego i zwiazku z tym ma pytanie. Jaki łańcuch byłby najlepszy. Korba to cannondale z szosówki ( co do modelu nie jestem pewny) tylnia zębatak jeszcze nie nabyta. Moje pytanie brzmi czy korba sosowa przyjmie łańcuch szerszy ( jak w Bmx ) czy nie bedzie to za bardzo współgrało ?

Napisano

Szosowy blat przyjmie szeroki łańcuch, ale jak bym polecał kupić na tył zębatkę na wąski łańcuch i łańcuch KMC Z610.

A jeśli chcesz szeroki to KMC Z710 albo KMC Z510. Nie wiem który z tych dwóch lepszy. Sam jeżdżę na wąskiej 610ce i jest git.

Napisano

ta szosa to fenomen, śledzę rowery tego sprzedającego bo jest z mojego miasta i czaaasem coś fajnego w niezłej cenie się zdarzy. A więc KA-LIS (handlarz) kupił ją za groszę na allegro, po czym sprzedał ją za 305 zł temu handlarzowi po czym ten wystawił ją za 600zł

Napisano

Potrzebuje klamki przedniego hamulca (lewa) tylko problem jest w tym ze mam "grubą" kierownice (24mm średnicy). Miał by ktoś coś polecić? Szukam, a znaleźć nie mogę :(

Napisano

Potrzebuje klamki przedniego hamulca (lewa) tylko problem jest w tym ze mam "grubą" kierownice (24mm średnicy). Miał by ktoś coś polecić? Szukam, a znaleźć nie mogę :(

Zerknij na dia compe gold finger max 25,4 I dają podkładki. Sam używam i polecić mogę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...