kosiarzp Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Tylko nie da się pomalować proszkowo na stary lakier, wiec koszt piaskowania też trzeba wlizcyć. Właśnie zakupiłem tą ramę jak przyjdzie napisze czego jest warta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Samemu można zdjąć, scansolem np., poza tym piaskowanie nie jest jakiejś super drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel4freak Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam, jestem zielony i chciał bym się zapytać czy do tej ramy da się wstawić jakiś w miarę sensowny osprzęt Mam na rower 1000 zł, da się uzbierać jeszcze trochę od biedy. Wiem, że głownie na koła większość pieniędzy pójdzie ale nie chciał bym sprzętu który rozleci mi się za rok. Robię 1000 km w jakieś 1,5 miesiąca, uroki dojazdu na uczelnie. Ramę mam zamiar dać do pomalowania. Ramy jeszcze nie kupiłem ale się przymierzam, sprzedający dał jeszcze taki tekst: "...rozmiar ramy wysokość 560 mm ,(środek korby do końca ramy), długość 560 mm (środek widelca do środka sztycy siodła) ,rozstaw widelca przód 95 mm,tylni 125 mm, suport wkładany..." Średnica sztycy (mm): 25.40 [mm] Jeżeli naruszyłem jakieś zasady albo nie w tym temacie napisałem to przepraszam, starałem się wyczytać coś z forum ale ciężko się dokopać przez ten cały spam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Ta rama to totalna porażka, serio. Powiedz nam ile masz wzrostu i według mnie najsensowniejszym rozwiązaniem będzie kupienie całej szosy i przerobienie jej na OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel4freak Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Wiem że porażka dlatego się pytam czy warto cokolwiek robić i czy to nie będzie przerost formy nad treścią. Wzrost mam 183cm, długość nogi 83cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Oj będzie przerost formy nad treścią. No to w takim razie potrzebujesz ramy 55/56cm wysoką. Chętnie bym Ci poszukał jakiejś szosy na przeróbkę ale teraz nie mam czasu, może ktoś Ci pomoże zanim go znajdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel4freak Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Wiem że porażka dlatego się pytam czy warto cokolwiek robić i czy to nie będzie przerost formy nad treścią. Wzrost mam 183cm, długość nogi 83cm hah nie wazne już, dowiedzialem się ze z częsciami był by problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tad3k Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Do tej ramy części, czyli suport i stery, można kupić w milou. Jest to niestety najniższa półka, Tak jak wyżej powiedzieli, szukaj jakiejś szosy na Shimano, albo Campagnolo i przerób na ostre, jeżeli w ogóle chcesz ostre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krusto Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Pytanie na szybko: - jakie siedlisko na tylek polecacie?? Szukam czegos w miare komfortowego tak zeby nie czuc ulgi po zejsciu z siodelka no i czegos co nada sie na dluuugie trasy... Jak do tej pory wozilem sie na selle italia xo ale zaczyna byc niewygodnie niestety... Sklaniam sie ku San Marco Concor tudziez Turbo, jakies opinie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobbudowniczy Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 ja przez 3 lata szukałem odpowiedniego siodła do puki nie usiadłem na san marco rolls. Mogę Ci polecić, ale nie gwarantuje sukcesu bo każdy ma inną budowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magik2208 Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 velo pro - sporo na nim najezdzilem, jest wygodnie, to jest klon slr-a flow 1gen, z tym, ze skorupa nie jest tak sztywna. Co smieszne wygodniej mi na nim bez wkladki niz z nia. Teraz sprawilem sobie gobi. Jest jeszcze lepiej! ale bez wkladki nie stestowalem. Lecz to wszystko waskie siodla, mi takie pasuja, czy Ci to nie wiadomo, to juz raczej sam wiesz. Fizika cze selle italia mozesz chociaz potestowac przed kupnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 sportourer x-flow race - mi bardzo przypasowało, stylówa nowoczesno-szosowa. trasy 100km na lajcie. nie za drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomder Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 1. kup siodlo drogie takie jak Ci sie podoba. 2. jezdzij 150 km dziennie na tym siodle przez 2tyg 3. po 2 tyg juz tylek nie powinin bolec... a bardziej serio to rolls albo brooks sie 'ugniataja' a z reszta bywa roznie ale zazwyczaj tylek sie przyzwyczai. wg mojego doscwiadczenia to bardziej kwestia ustawienia siodelka i odleglosci od kierownicy ... czyli taki punkt komfortu na siodle - jesli musisz sie przesuwac to nie siedzisz optymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krusto Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 jesli chodzi o ustawienie to jest ok tylko, ze zaczyna byc niewygodnie, nie wiem moze przez to, ze siodelko juz sie ubilo troche.. Zainteresowalo mnie bardzo siodlo Fizika Arione, czytalem setki opini i nikt nie wypowiadal sie negatywnie...cos w tym musi byc:-) Magik napisz cos wiecej o tym testowaniu przed zakupem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedrasek Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Z siodeł to na pewno mogę polecić San Marco Rolls. Wygodne i dobrze nadaje się do oldschoolowego roweru. Aktualnie jeżdżę na Brooks Professional. Trochę twardawe, ale generalnie całkiem wygodne. Wcześniej jeździłem na Iscaselle Giro d'italia. Mi się siedziało dobrze, ale ponoć niektórym nie odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 jestem dosyć chudy i Rolls był najgorszym siodłem na jakim jeździłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krusto Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Rolls'a nawet nie biore pod uwage.. Poki co chyba zaryzykuje Fizika, jak bedzie dla mnie niewygodne to pojdzie na sprzedaz, tylko pytanie male lepsze gladkie czy z kanalem rzezbionym po srodku?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomder Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Rolls'a nawet nie biore pod uwage.. Poki co chyba zaryzykuje Fizika, jak bedzie dla mnie niewygodne to pojdzie na sprzedaz, tylko pytanie male lepsze gladkie czy z kanalem rzezbionym po srodku?? ile km dziennie robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krusto Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 ponad 50km dziennie plus weekendowe wojaze, takze szukam czegos naprawde wygodnego:-) Ostatnimi czasy zaczely robic mi sie jakies syfy w bardzo wrazliwym miejscu co daje nie mile odczucia podczas jazdy, a jezdzic trzeba;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomder Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 ponad 50km dziennie plus weekendowe wojaze, takze szukam czegos naprawde wygodnego:-) Ostatnimi czasy zaczely robic mi sie jakies syfy w bardzo wrazliwym miejscu co daje nie mile odczucia podczas jazdy, a jezdzic trzeba;-) kazda 'pupa' ma swoj urok ... no moze nie kazda ... kumpel mial to samo - nie wiem ile probowal siodel. wyleczyl sie na brooks-ie professional. z wlasnego doswiadczenia dobre spodnie z dobra wkladka (nie tanie!!!) i moge jezdzic na czym popadnie - mam tylko jedno siodlo ktore skonczylo na tandemie (niedlugie wycieczki z synem) - selle italia slc carbonio gel flow - tylek mnie boli od patrzenia na nie nie mowiac o jezdzie ... selle san marco regal jest bardzo wygodne mozna duzo opwiadac... czy w polsce (sam nie mieszkam) mozna juz 'wziac sidlo na probe'? wielu producentow za granica oferuje taka opcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MDz Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Albo zamiast dostosowywać się do różnych siodeł można spróbować jedynej formy siodła, które dostosowuje się do nas, czyli klasyczne skórzane siodło. http://sheldonbrown.com/leather.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magik2208 Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 W CR mamy wystawke z siodłami fizika do testu. Maja zwykle wersje jak i versus. Jak moze wiesz fizik ma po 3 siodla z kazdej serii, tak jak i teraz przy nowych kurve: bull, cameleon, bull, ktore dobiera sie zaleznie od pozycji na rowerze. Jak kupowalem swoje velo (nie wiem gdzie, lol ) to byly i selle italia i ritheye. Polegalo to zwyczajnie na tym, ze wplacass kaucje w wysokosci wartosci siodla, Oni Ci wysylaja, po tygodniu odsylasz i zwracaja Ci kaucje. Dzwon do CR o fiziki. Ja mialem dopiero dwa - nisene sport i teraz gobi. Brane na slepo bo wyrwane na licytacjach i oba masakrycznie wygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krusto Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Magik chciales powiedziec Bull, Cameleon i Snake:-) i nie za bardzo wiem o co chodzi z tym CR.. Siodelka skorzane odpadaja wogole w przedbiegach z racji mojego widzimisie hehe.. Dzieki wszystkim za podpowiedzi i chyba najaralem sie na fizika, po tylu opiniach pozytywnych (znalezionych w necie) mozna brac nawet w ciemno hehe i po drugie elegancko wyglada choc tez podobaja mi sie stylowki (ale to do innego projektu bedzie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magik2208 Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 CR - centrumrowerowe.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Podobno lepsze są siodła z dziurą. Ja jeszcze na żadnym takim nie jeździłem, teraz mam Velo Pronto SL.S3 i jest super wygodne, wyrwane za niewiele na aukcji. Słyszałem też, że furorę robią siodła Specialized, bo możesz dobrać sobie odpowiednią dla siebie szerokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.