Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem o co chodzi.jakie haki chcesz kupować?

nie potrafisz ustawić koła aby było prosto w widłach a łańcuch napięty czy masz łańcuch przekoszony?

a teraz uwaga jak dobrze przykręcić koło bez wsadzania sobie pompki! wkładamy koło w haki, łańcuch na blacie i zębatce. najpierw ustawiamy koło krzywo tak aby przy suporcie opona była DALEJ od korby.dokręcamy od strony bez napędu. prostujemy koło, łańcuch się naciąga, dokręcamy. po 2-3 razach można wyczuć jak ustawiać aby nie przesadzić z napięciem w żadną stronę.

BLB zaleca 107mm suport i taki też mam.

Robię dokładnie tak jak pisze elbert. Lewą stronę dokręcam najpierw a później próbuję wyrównać po stronie gdzie jest zębatka, żeby naciągnąć łańcuch. Jak ustawiam prosto koło, to łańcuch jest luźny. Może użyję podkładek os śrub, żeby ustawić prosto.

Czy trzaski w łańcuchu są dlatego, ze łańcuch jest nowy czy właśnie od przekosu ?

Pozdro

Wszystko jest nowe, poprawiłem znowu suport, korba tak jest dokręcona, że aż skrzypiało, więc nie mam co mocniej dokręcać bo gwint jeszcze ######.. .

Dobra dzięki za rady.

nie chce Cie martwic, ale wykrecaniem i wkrecaniem suportu czy korby nie zmienisz linii lancucha. zrob tak: zloz wszystko jak ma byc, zmierz od srodka podsiodlowej do blatu: masz linie lancucha z przodu. potem linia lancucha z tylu (pewnie 42 czy 43mm), odejmujesz jedno od drugiego, mnozysz razy dwa i wiesz o ile krotszy nalezy kupic suport.

Pół roku temu wymieniłem jedno koło na dosyć solidne (i drogie), więc faktycznie to nie będzie typowy single speed, lecz "crossowy single speed". Pozostaje mi wymienić cały napęd, albo tylko zębatki z przodu i tyłu. Nie wiem jak z napędem, a mam na myśli nie tyle korbę, co wkład suportu, który zawsze szybko mi się zużywa (bo zawsze na nim oszczędzam) i na pewno bardziej obciążony padnie jeszcze szybciej. Zazwyczaj używam przełożenia 12/13T-48T i 15T-38T przy rozpędzaniu, (żeby oszczędzić łańcuch), stąd m.in. decyzja o przerobieniu roweru, bo przerzutki są mi właściwie zbędne i tylko więcej z nimi kłopotu, niż z nich pożytku.

Jednak nie chcę tego spartaczyć, dlatego myślałem o fachowcu.

Pół roku temu wymieniłem jedno koło na dosyć solidne (i drogie), więc faktycznie to nie będzie typowy single speed, lecz "crossowy single speed". Pozostaje mi wymienić cały napęd, albo tylko zębatki z przodu i tyłu. Nie wiem jak z napędem, a mam na myśli nie tyle korbę, co wkład suportu, który zawsze szybko mi się zużywa (bo zawsze na nim oszczędzam) i na pewno bardziej obciążony padnie jeszcze szybciej. Zazwyczaj używam przełożenia 12/13T-48T i 15T-38T przy rozpędzaniu, (żeby oszczędzić łańcuch), stąd m.in. decyzja o przerobieniu roweru, bo przerzutki są mi właściwie zbędne i tylko więcej z nimi kłopotu, niż z nich pożytku.

Jednak nie chcę tego spartaczyć, dlatego myślałem o fachowcu.

ktos juz chyba wspomnial - kup konwersje (kaseta na single) i napinacz i gotowe - konwersja pozwoli ustawic linie lancucha bo powinna miec roznej grubosci 'podkladki'.

co do suportu to 'nie przerzucaj nogi przez rame stojac na pedale!!!!'

z tych co obserwowalem to zawyczaj dlatego padaja po tygodniu czy 3 miesiacach - jak uzywasz odpowienio to i nie najdrozszy troche pociagnie.

Jako, że teraz pojawiły się te kurierki -50%, wałkujmy jeszcze raz temat wyższości kurierki nad plecakiem.

Szukam czegoś konkretnie na dojazdy do szkoły - 50km dziennie. Książki, jakieś ciuchy. Mam gdzieś stajl, co jest zwyczajnie wygodniejsze do takiego użytkowania...

ktos juz chyba wspomnial - kup konwersje (kaseta na single) i napinacz i gotowe - konwersja pozwoli ustawic linie lancucha bo powinna miec roznej grubosci 'podkladki'.

co do suportu to 'nie przerzucaj nogi przez rame stojac na pedale!!!!'

z tych co obserwowalem to zawyczaj dlatego padaja po tygodniu czy 3 miesiacach - jak uzywasz odpowienio to i nie najdrozszy troche pociagnie.

Rozumiem. Dziękuję za poradę, teraz będę wiedział za czym się rozglądać i w styczniu/lutym poszperam po sklepach.

Uwaga teoretyzuję:

Imo to zależy od ilości rzeczy, które chcesz przewozić. Jeśli mało, to plecak rowerowy będzie lepszym rozwiązaniem, ale jeśli więcej, to torba kurierska będzie lepsza od dużego plecaka.

Poza tym, to bierz bagaboo, bo potem będziesz żałował - ostatnio powystawowa torba fixed fabric poszła za 199 ;)

Wracam jeszcze do pytania o tenfour torro, Ktoś ma ? Jeździł ?

Jakieś doświadczenia? Wiem że rama budzi skrajne emocje, od miłości do szyderczego śmiechu ,

zależy mi jednak na w miarę obiektywnej ocenie. Jakieś podsumowanie za i przeciw.

Ja jeżdżę z torbą , która z typową kurierką ma nie wiele wspólnego, ale jest dużo lepiej niż z plecakiem. Doszyłem tylko dodatkowy pasek z klipsem, żeby nie latała po plecach. Najważniejszy + dla torby to suche plecy, jak jeździłem z plecakiem to nawet przy wolnej jeździe zawsze miałem je mokre od potu. Poza tym wygoda użytkowania taka sama jak z plecakiem.

Obręcz felga Stars Circle J19DG 28" 36H srebr (2826631773) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

obręcz starsr circle swift arriv 30mm

wiem że wielu ma tą obręcz, Mariano chyba nawet taką kiedyś polerował

A więc pytanie ( nie tylko do Mariano) jaką wartość wpisać do kalkulatora szprych? Chce zamówić u jednego gości na allegro obręcz i szprychy, ale żeby dobrać szprycy muszę zmierzyć sredncę wewnętrzną+przybliżoną grubość ścianek

pomożecie?

http://pro-bike.pl/spoke.frame.php o tu odległość A

W tej cenie z nowych ram, to jedyna opcja. Nic nie słyszałem o tej ramie, ale parę ostrokołowych sklepów ma takie w ofercie i nie widziałem złych opinii, także pewnie ujdzie. Jakby Ci doszło jeszcze 300 złotych, to obczaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/126270-ramacsepel-royal-3-opinie/ - podobno fajna ramka. Poza tym, pamiętaj, że jeszcze ~100 pójdzie na malowanie setu, chyba, że chcesz jeździć na surowym, co w przypadku zwykłej stali raczej nie jest polecane ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...