Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie do oblatanych sprzętowo - szukam blatu pod gruby łańcuch do korby rx100. Najchętniej bym chciał koloru srebrnego z 53z, ale mniejsze do 48z też mogą być. Budżet tak do 200 zł.

Napisano

pytanie do marianoitaliano bo widziałem w innym temacie że rwał anodę z obręczy: w jakim nauczyniu zanurzałeś obręcz, by weszła cała, na ile ją zostawiłeś i ile wsypać kreta na litr? będzie polerka Taurusa i sh 1050:D

Napisano

ja gdy polerowałem campy atlanta .

ułożyłem obręcz na dykcie

zrobiłem hardy roztwór - tak że aż kipił :D

nakładałem go pędzlem - pędzel zjadło

na grobo i partiami.

niestety nie dysponowałem basenem

Napisano

ok, to obręcze załątwione. Ile wsypać na ile litrów jeśli będę chciał ściągać z korby i blatu csepel(o ile można) i ile te częśći trzymać w roztworze ?

Napisano

Każdy się pyta skąd wziąć tak duże naczynie żeby wykąpać obręcz w krecie.

Ja robiłem to w starej blaszce do ciasta. Szok? Wystarczy chwilę pomyśleć i jest milion rozwiązań.

Blaszkę ustawiamy pod kątem, wtedy wystarczy z 0,5-1 litra roztworu i co chwilę obracamy obręcz.

A co do proporcji to nie ma żadnych ustalonych. Jak się boisz to wsypuj po troszku kreta do wody. Jak nie żre anody, to znak że trzeba dosypać kreta. A jak zrobisz szatańsko mocny roztwór to też dobrze, bo szybciej Ci zejdzie anoda. Tylko ze strachu przed bulgoczącą syczącą cieczą i dymem, nie zostaw elementu w krecie i nie uciekaj, jak już to uciekaj z tym elementem, bo może Ci wyżreć za dużo.

PODSTAWOWA SPRAWA DLA LAIKÓW!

Używajcie rękawiczek gumowych i to jak najdłuższych.

Raz jak mi skapnęło trochę roztworu na rękę to zrobiła się dziura w skórze, bliznę mam do dzisiaj.

W takim przypadku trzeba porządnie opłukać miejsce bieżącą wodą i to jak najszybciej.

Napisano

pomazałem obręcz pędzelkiem, teraz anoda jest w kropki, łatwo schodzi używając papieru wodnego 1000, trzeć czy powtórzyć kreta?

jednak nie schodzi.... twarda jakaś, z korby od razu schodziło, jutro powtórzę operację

Napisano

Ja mam ten drugi pod BCD130 46z, blat prosty solidy, naprawdę nie mam do niego żadnych zastrzerzeń. Paczkę z blatem miałem po tygodniu od wpłaty pieniędzy

Napisano

Mam pytanko odnośnie zastosowania w OK korby z wieloklinem (konkretnie mini isis/power spline).

Co jakiś czas trafiają się na allegro same ramiona korby Truvativ IsoFlow Road w atrakcyjnej cenie (ramiona identyczne jak na tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=2773103167 ale bez tarcz).

Pod dokupieniu blatu (np. CSepel) i suportu byłby fajny (moim zdaniem) zestaw napędowy.

W związku z tym pytanie czy pchać się w ten system czy lepiej poszukać czegoś na tradycyjny kwadrat.

Z góry dzękuję za jakieś informacje.

Dodam, że przeczytałem cały temat odnośnie budowy OK i nie znalazłem żadnych informacji dotyczących tego standardu mocowania.

Napisano

Ja mam ten drugi pod BCD130 46z, blat prosty solidy, naprawdę nie mam do niego żadnych zastrzerzeń. Paczkę z blatem miałem po tygodniu od wpłaty pieniędzy

Ok, dzięki za informacje ;)

Napisano

Mam pytanko odnośnie zastosowania w OK korby z wieloklinem (konkretnie mini isis/power spline).

Co jakiś czas trafiają się na allegro same ramiona korby Truvativ IsoFlow Road w atrakcyjnej cenie (ramiona identyczne jak na tej aukcji http://allegro.pl/sh...item=2773103167 ale bez tarcz).

Pod dokupieniu blatu (np. CSepel) i suportu byłby fajny (moim zdaniem) zestaw napędowy.

W związku z tym pytanie czy pchać się w ten system czy lepiej poszukać czegoś na tradycyjny kwadrat.

Z góry dzękuję za jakieś informacje.

Dodam, że przeczytałem cały temat odnośnie budowy OK i nie znalazłem żadnych informacji dotyczących tego standardu mocowania.

Bo zły temat czytałeś:) tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/113256-korbymighty-czy-warto/page__st__40

Napisano

Takie może i lamerskie pytanie ale nie mogę się doszukać w internecie info.

Ile ważą przeciętny komplet 32 szprych? Takich zwyczajnych niecieniowanych nierdzewek.

Bo tak się zastanawiam czy waga 255 gram dla 32 szprych to dużo czy też nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...