CzikO Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Witam forumowiczów. Pisze do was już w całkowitej rozpaczy :/ Otóż to że na dniach będę żenić klamki xt 2012r i zaciski saint m810 (4 tłoczkowe). Problem polega na tym że kupiłem nowe zaciski i nowe przewody shimano xtr bh96 gdzie ani w jednym ani drugim nie ma śrub łączących banjo z zaciskiem w załączniku dodaje zdjęcie. Pisze od dwóch dni po wszystkich sklepach i serwisach i każdy odpisuje że to tylko z przewodami. A ja w przewodach nie miałem ( nie wiadomo dlaczego). Może ktoś z was miał podobny problem i go jakoś rozwiązał? Zastanawiałem się już nad zrobieniem takiej śruby, ale nie wiem jak będzie z wytrzymałością. Jeśli ktoś miał by takie śruby na zbyciu to z radością kupię 2 sztuki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Nikt nie umiał pomóc to trudno. Sprawę rozwiązałem sam bo zrobiłem sobie te śruby na tokarce. Jeden zacisk saint m-810 ożeniony z klamką xt m-785. Początkowo był spory skok klamki nawet po prawidłowym odpowietrzeniu układu, ale dopuściłem trochę oleju od strony zacisku i klamki teraz są twarde jak nigdy (może komuś się ta informacja przyda w przyszłości ). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Do zacisku SAINT'a powinieneś zamontować przewód SM-BH80 gdyż właśnie taki jest dedykowany do zacisku cztero tłoczkowego Shimano. Jak byś kupił właśnie taki przewód to w zestawie miał być banjo i wydaje mi się, że dedykowany przewód działał by lepiej niż XTR który jest do dwu tłoczkowego zacisku, może jednak nie ma to żadnego znaczenia. Skoro masz twardą klamkę i wszystko dział lux no to git oby tylko nic Ci nie ciekło z zacisku. Swoją drogą chyba oryginalna śruba jest nie do dostania poza zestawem przewodów BH80... nawet u dealera ale znalazłem coś takiego: http://ctbike.pl/unex-zestaw-do-skracania-przewodow-hamulcowych-shimano-formula-hayes.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Zdziwiłem się że w przewodach tak wysokiej klasy jak xtr bh96 które obiegowo słyną za najsztywniejsze i najtwardsze nie było tych nieszczęsnych śrubek :/ Te przewody też mają końcówki banjo więc śruby powinny być w zestawie. Moim zdaniem nie ma tu znaczenia jaki przewód do saint. Najważniejsza tu jest klamka która daje odpowiednią ilość oleju do zacisku przy takim a nie innym skoku dźwigni. Kontaktowałem się z Shimano Polska i powiedzieli że idzie kupić u nich w cenie 24zł szt ale w tej chwili nie mają na magazynie. Olałem to ( 24 zł za małą śrubkę to przesada) i zrobiłem sobie sam Na razie nic nie cieknie i myślę że zasada działania jest ta sama co w oryginale to powinno być dobrze. Zrobię fotki to wrzucę pokazać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 I oto sam zacisk po montażu A tu sama śrubka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.