Skocz do zawartości

[koła] Gotowe od Shimano

Luk33

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest sens pakować się w koła Shimano na 24 prostych szprychach?

Przykładowo http://rowertour.com/shimano-wh-mt75-kola-mtb-deore-xt-center-lock-29-29er.html

Tańsze, ale mogę je mieć jeszcze taniej http://rowertour.com/shimano-wh-mt55-29-er-kola-disc-center-lock.html

Jak wygląda dostępność szprych na dzień dzisiejszy, bo ja nigdzie takich nie widzę w necie?

Czy ktoś na forum jest może w ich posiadaniu i podzieli się wrażeniami z ich użytkowania?

Dlaczego akurat się nimi interesuje.

- zależy mi na kulkach i konusach

- center lock

- waga nie jest zła

- wygląd nie jest zły

Witam,

Jeżdżę na takich kółkach (XT) od połowy sierpnia i nie narzekam. Toczą się lekko, luzów brak, póki co centrowania nie wymagają, a zaliczyły kilka wyścigów. Co do szprych, to sam się zastanawiam. Warto byłoby się zaopatrzyć w kilka na wszelki wypadek, ale jeszcze nawet się nie rozejrzałem w temacie...

Podsumowując: koła OK, o (nie)dostępności szprych jeszcze nie wiem.

• Mod Team

... no i jeszcze ta żenujaca szerokość wewnętrzna obręczy - 19mm - no ale jesli używasz tylko wąskich papuciów to powinny dać radę.

A z wytrzymałościa bębenków to sie nie zgodzę. Jeżdżę już 2 sezon na zwykłej Deorce, lokalne błoto i relatywnie regularne wypady w górki i góry, uzywam kasety z zębatka 36T i jakoś nie widzę problemów.

Fakt za cięzki nie jestem - 65kg - ale nadrabiam to ciężkim rowerem - 15kg - i mało wysublimowaną technika jazdy. Poza tym jeżdże mocno kadencyjnie, duzo z młynka, duzo z największej zębatki na kasecie co niby powinno załatwić sprzęgło wtrymiga...

Szacunek...

I.

A to zgodzę się, że im wyższa grupa, tym na krócej starcza. W mojej XT po jakimś czasie pękła sprężynka w bębenku, a że nie mogłem jej dostać, to wstawiłem bębenek od Deore. I tak piasta ta już się kręci 9 lat (pierwsza seria XT z mocowaniem do tarczy, rok 2003). W innych shimanowskich nie miałem żadnych problemów.

Co do samych kół to powszechnie wiadomo, że shimanowskie koła (pod 26") są znacząco cięższe niż to, co można samemu złożyć za taką samą kasę, już nie mówiąc o Mavickach. Ceny szprych powinny być dostępne w Shimano-Polska (cennik "drobne komponenty").

• Mod Team

Kłaniam,

True story...

Jednakoż moja Deorka jest jak najbardziej współczesna, 3 letnia.

A tak przy okazji, jak napisał Nabiał za 1.3 klocka to można poskładać naprawdę zajefajne kółka, na pewno lepsiejsze niz te Szymki...

Szacunek...

I.

• Mod Team

Kłaniam,

Nie widzę większego sensu w kupowaniu jakiś wymyślnych kół - typu Kranki - których nawet narychtować się nie da w wiekszości dużych sklepów rowerowych od ręki.

Mój typ dobre piasty, dobre obrecze, bardzo dobre szprychy klasycznie gięte i mający pojecie o sprawie budowniczy kół.

A jak sie spier...zajączkuje to nawet w Pcimiu Dolnym złożą Cię do kupy...

Szacunek...

I.

Dokładnie napisali, że będą dostępne, ale prawdopodobnie w styczniu. Słowo w przyszłym roku mogło zabrzmieć drastyczniej.

Omyłkowo poinformowali mnie o dostępności tych szprych, ale do koła 26''. Cena jednej szprychy to 15zł.

Edytowane przez Luk33

To jest nielogiczne.

To jest bardzo logiczne - teraz zarabia się na częściach i serwisie, nie na gotowym produkcie :)

Najmocniej jest to chyba widoczne w branży moto - łączenie drobnych elementów w moduły (padnie sprężynka czy śrubka to i tak musisz kupić cały moduł :)), idiotycznie rozmieszczone i pochowane części.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...