Mod Team safian Napisano 7 Listopada 2012 Mod Team Napisano 7 Listopada 2012 Hej, jako że okres jesienno-zimowy to najlepszy czas na poszukiwania nowego roweru i trochę kasy się uzbierało to szukam swojej pierwszej szosówki. Generalnie wiem, że w tej cenie nie ma co kupować nówki, więc z góry nastawiam się na używkę. Mam ~180 cm wzrostu (rama ~54 cm? Miałem okazję pośmigać na nowych Meridach - 901, 902, 904, 907 i w ich przypadku rozmiar M/L, czyli właśnie 54 wydawał się ok), 72 kg. Mieszkam w Wwie, więc przełożeń górskich nie potrzebuję. Generalnie rower ma być używany do treningów pod maratony MTB, wiec na wadze mi nie zależy, na wyglądzie raczej w stopniu niskim, na pierwszym miejscu niezawodność. Jako że mój 'główny' rower to MTB, więc w szosę nie mam zamiaru ładować za dużo kasy. Śledzę tablicę, allegro, gumtree, fora, ale generalnie mam we łbie jeden wielki mętlik Z szosówkami nie miałem wiele do czynienia, więc do końca nie wiem czego szukać i czym warto się interesować. Przeglądając tablicę w oko wpadł mi ten Author: http://tablica.pl/oferta/sprzedam-rower-szosowy-author-a4406-rama-54cm-dl-rury-podsiodlowej-ID1ITb9.html Zdaję sobie sprawę, że pewnie kilka pierdół trzeba byłoby wymienić, ale czy w ogóle warto się nim interesować? Cena bardzo zachęcająca, nawet dokładając te 400, czy 500 zł wydaje się ok, tylko właśnie... nie znam się i nie wiem, czy nie szukać czegoś więcej. Liczę, liczę i nie mogę się doliczyć, z tego co widzę kaseta jest 8 rzędowa, huh? :c http://tablica.pl/oferta/sprzedam-rower-szosowy-ID1uv05.html#a5e4b9b1;r:;s: Ten też wydaje się ciekawy, Dura-Ace, Ultegra, tylko chyba nieco starszy osprzęt, więc też nie wiem czego się spodziewać. Generalnie: czy warto interesować się tym co powyżej, czy czekać i śledzić serwisy aukcyjne dalej?
maltan Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Cześć safian, pozwolę się podczepić pod Twój temat bowiem i ja od pewnego czasu poszukuję czegoś na asfaltowe drogi, z tym że mój budżet jest nieco wyższy i dlatego celuję w kierunku nowego sprzętu, bądź prawie nowego do 3500 zł. Przeglądam głównie allegro i wiem że można tam ustrzelić naprawdę dobrą ofertę nowego bajka nawet w cenie 60% ceny sklepowej. Od niedawna w oko wpadły mi Canyony, szczególnie aluminiaki z serii Ultimate. W tej cenie na alle można wychaczyć pełną Ultegrę i Mavic Ksyrium. Ja w odróżnieniu od Ciebie wolałbym żeby szosa służyła mi bardzo długo i miała osprzęt raczej z górnej półki plus ciekawie się prezentowała. Fajnie by było ustrzelić full carbon w tej cenie, ale nie można mieć wszystkiego ! Odpowiadając na Twoje pytanie, wolałbym odczekać i kupić coś nowszego kosztem gorszego osprzętu. Jakoś ta stara Dura-Ace do mnie nie przemawia, ale to rzecz gustu !
bis24 Napisano 9 Listopada 2012 Napisano 9 Listopada 2012 wiem że można tam ustrzelić naprawdę dobrą ofertę nowego bajka nawet w cenie 60% ceny sklepowej. br /> ja w poniedziałek kupiłem nowego kona zinga 56 za 2200.nie jest to szczyt marzeń ale na początek zabawy w szose w/g w sam raz
epafras Napisano 10 Listopada 2012 Napisano 10 Listopada 2012 safian może warto poczekać troszkę i uderzyć w coś takiego: Vento 1.0 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie może warto sie zastanowić nad nowym rowerem na nowym osprzęcie, katalogowo trochę więcej kosztuje niż chciałęś przeznaczyć, ale jak pogadasz w sklepie to na pewno troche spuszczą z cenywg mnie jest to jedna z lepszych opcji budżetowych jeśli chodzi o szosę tym bardziej że cały rower jest nowy i jedyna inwestycja to pedały i buty
Mod Team safian Napisano 10 Listopada 2012 Autor Mod Team Napisano 10 Listopada 2012 No nowy, ale na tym akurat mi najmniej zależy. Generalnie chciałbym klamkomanetki z cynglem pod klamką (nie mam pojęcia jak to się nazywa, ale wszystkie chyba powyżej Sory tak mają). Napęd 3x8? Hmm, zębatka 30T byłaby zupełnie bezużyteczna (jak wspomniałem, mieszkam na Mazowszu, wiec chyba idealna kombinacja to 52-39), nie wiem, jakoś nowe rowery kompletnie do mnie nie przemawiają, na gwarancji mi też nie zależy. Author z 1. posta był fajny, niestety zagadałem do gościa i okazało się, że oferta nieaktualna a szkoda, bo byłem skłonny jechać, obejrzeć i może kupić
Zazi Napisano 10 Listopada 2012 Napisano 10 Listopada 2012 Nie zastanawiałeś się na takim rowerem?(http://www.decathlon...1862/#INFO-TECH). Wiem, że w porównaniu do tego sprzętu na dura ace i ultegrze wygląda baldo, ale przecież ma być to rower treningowy
Mod Team safian Napisano 11 Listopada 2012 Autor Mod Team Napisano 11 Listopada 2012 @Zazi: Patrzyłem decathlonowe, patrzyłem gdzie tylko się da, ale za 2000 zł mogę mieć 105/Ultegrę nawet starą, 9sp, zdecydowanie w tej cenie wolę używkę. @monowiec: A co ja w tej cenie złożę? Liczyłem sobie i żeby składać (na nowych częściach) chciałbym przynajmniej 5-6 tys. W stare też raczej nie warto pojedynczo inwestować - jednak cały rower taniej wychodzi. No nic, przeglądam codziennie różne serwisy i czekam... może coś będzie
monowiec Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 chciałbym przynajmniej 5-6 tys. Ja się wyrobiłem w 2600zł na składaniu. Ale rama z widelcem i sztycą wyszła mnie 1100zł a jak Ci nie zależy na wadze i wyglądzie to mozesz kupić jakąś stalową rame za 100-200zł na allegro i na to składać. Ja prawie nową przerzutke Shimano 105 kupiłem za 110zł taki przykład. Moim zdaniem rower wychodzi taniej złożyć. Największy koszt to klamkomanetki - 500zł potrafią kosztować i więcej
szczympek Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Cierpliwość to ważna cecha w szukaniu szosy. Ja miałem szczęście i udało mi się wyrwać za 1800zł dwuletniego Ridleya z przebiegiem 2kkm na prawie pełnej ultegrze (korba 600). Ale szukałem od wakacji. http://allegro.pl/ro...2764503283.html raczej na campie Mirage, czyli odpowiedniku Tiagry/105. Tylko rama 56. Mało ciekawych ofert teraz.
Mod Team safian Napisano 12 Listopada 2012 Autor Mod Team Napisano 12 Listopada 2012 No i proszę, przejrzałem dziś bardzo dokładnie allegro i wcześniej pominąłem: http://allegro.pl/show_item.php?item=2771048769 udało się kupić trochę poniżej zakładanego budżetu, wiec bardzo fajnie, osprzęt chyba dobry, zadbana, gadałem z gościem i rozmiar też powinien być ok, zobaczymy jak przyjdzie
lukas85 Napisano 13 Listopada 2012 Napisano 13 Listopada 2012 Za tą kasę to i ja bym brał, ultegra chodzi świetnie, ale czy na pewno to rower na 8 biegów? Te manetki to chyba pod 9 są, ale mogę się mylić. Koła rewelacja, chętnie bym swoje z Twoimi zamienił, jak byś nie patrzył Ja w swojej szosie mam korbę kompaktową, czyli zębatki 34 i 50 T. Totalna porażka, przy prędkości spokojnej ok 30 km/h muszę jeździć na przekosie 50T i 4-5 koronka z tyłu. Z mniejszej zębatki nawet nie mam kiedy korzystać.
Mod Team safian Napisano 13 Listopada 2012 Autor Mod Team Napisano 13 Listopada 2012 Nie, jest błąd w opisie, w fotkach do których jest linka na aukcji wyraźnie jest kaseta 9 sp, jak będzie potrzeba to wymienię na jakąś 12-25 i będzie dobrze przełożenie, no nic, trzeba poczekać i zobaczymy
lukas85 Napisano 13 Listopada 2012 Napisano 13 Listopada 2012 Chyba nie wykorzystasz i tak tych przełożeń co masz przy korbie 39-52, zresztą pojeździsz ocenisz .
Mod Team Pixon Napisano 20 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2012 safian i jak Twój rower się sprawdza? Ja dalej szukam...
Mod Team safian Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Mod Team Napisano 20 Grudnia 2012 Sprawdza się ok, jedyne co zauważyłem to słabe działanie prawej klamkomanetki na mrozie (w okolicy 0 st.), czasem po prostu mechanizm nie łapie i żeby naciągnąć linkę o 1 'przełożenie' muszę wychylać klamkę tak jakbym przerzucał o 3 - na trenażerze nie ma tego problemu, więc pewnie smar gęstnieje, czy coś takiego. A tak ogólnie jest ok, wszystko ładnie się kręci, ładnie cyka, dobry zakup
1415chris Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 W jakim sensie nie lapie? Ciagnac klamke nie ma "klik", czy jest "klik" a nie ma zmiany biegu? Pierwsza rzecz to pancerze, bo mniemam ze przerzutka jest wyregulowana.
Mod Team safian Napisano 24 Grudnia 2012 Autor Mod Team Napisano 24 Grudnia 2012 Nie, nie łapiązapadki, czy jak to tam jest zrobione - klamka jest zupełnie luźna, nie ma oporu, nie ciągnie linki, tak jakbym miał jakieś 20 st. luzu.
1415chris Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 Rozbierz i dobrze wyczysc mechanizm manetki.
lukas85 Napisano 25 Grudnia 2012 Napisano 25 Grudnia 2012 Może jakaś sprężynka w środku wypadła ze swojego miejsca? Miałem coś takiego w starych manetkach shimano LX.
LubiePedalowac Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Witam. z okazji mikołaja też szukam sobie szosy w przedziale cenowym tak do 1700. Nie spodziewam się cudów po używkach, ale liczę że dobrej klasy komponenty jeszcze trochę posłużą. Problemem jest rozmiar - mam 171 i celuje raczej w małą ramę 50-52. co myślicie o tej ofercie? Może ktoś rzuci fachowym okiem i się wypowie. ROWER
lukas85 Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Jak dla mnie rower jest w porzadku, wyglada na zadbany, gdybym mial kupowac to bylby moj typ
mrsandman Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Hej Mam pytanie, czy ten rowerek "http://tablica.pl/oferta/sprzedam-rower-szosowy-peugeot-aubisque-2-pary-kol700x20-i-7-IDXmLT.html" warty jest swojej ceny? Jeśli nie, to jaka kwota byłaby odpowiednia za taki sprzęt?
Mod Team Pixon Napisano 28 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 28 Grudnia 2012 Słuchajcie czy ten rower jest warty swojej ceny: ROWER MĘSKI , SZOSOWY, Bianchi (2903875785) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Wydaje mi się że jest ciut za drogi, ale to w końcu bianchi... Szukam już od długiego czasu na allegro szosy dla siebie do kwoty 2000zł. Chciałbym ją wykorzystywać do treningów na szosie cudów od roweru nie wymagam. Byłoby miło gdyby szosa miała widelec karbonowy i klamkomentki (ale w tej cenie to już standard). Innych preferencji raczej nie mam. Ta wydaje się być ok. i rozmiar 57 cm na mój wzrost 183 cm byłby niemalże idealny.
lukas85 Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 Podstawowy osprzet campy nic specjalnego, troche za drogi choc w dobrym stanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.