Skocz do zawartości

[Hamulce Tarczowe] Zmiana tarcz, klocków, i adaptery pod centerlock

hellfirez1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóż mam zamiar zmienić tarcze hamulcowe w moim cube, na coś lepszego.

Ogólne założenie jest takie, aby na przód przejść z 160mm na 180mm, a tył zostawić 160mm tak jak jest.

Na przód upatrzyłem sobie: VTC-Bikes: Tarcza hamulcowa Baradine DB-06 180mm czerwona

Wygląda naprawdę potężnie, do tego jest pływająca, więc lepiej będzie rozwiązana kwestia nagrzewania się.

Jednak będzie potrzeba do niej adaptera z centerlock->6 śrub. I tutaj mam kolejne pytanie. Jake adaptery są godne polecenia, oraz czy będzie wogóle pasował do tej tarczy. Do tego- jakie klocki będą do owej tarczówki odpowiednie- metaliki czy organiki? Jakie klocki można polecić (dobry stosunek wydajność/cena, z naciskiem na wydajność )

Jeśli chodzi o tył, myślę że tutaj już tak potężnej tarczy nie trzeba, dlatego w oko wpadło mi to: Sklep rowerowy strefa sportu - Tarcza hamulcowa DARTMOOR Nano 160mm czerwona- Hamulce

I tutaj również pytanie- czy będzie wystarczająca? Oraz znowu- jakie klocki do niej i jaki adapter pod centerlock :P

Mam też pytanie, czy owy dartmoor w wersji 180mm 1951 г. 50 ЛЕТ СО ДНЯ СМЕРТИ В.С.К� (388000362) - Archiwum Allegro byłby wystarczający na przód? Czy jednak warto dołożyć do baradina, gdyż dartmoor do najpotężniej zbudowanych jednak nie należy?

Pozdr, hamulce jakie mam to Shimano BR-M445

• Mod Team

1. Poco ci 180 ?

2. Pływająca nie koniecznie będzie lepiej odprowadzać ciepło.

3. Każdy adapter będzie pasował do tarczy, a kupować nie najtańszy by bicia nie było ani luzów.

4. Jak zakładać tarcze nowe to myślę 2 takie same na przód i tył. Ale to kwestia estetyki. Tarcza na pająku jest znacznie sztywniejsza.

5. Klocki metaliczne i myślę ze nie będziesz potrzebował 180 chyba ze chodzi o pojemność cieplną na zjazdach.

Miałęm bezpośrednie porównanie 180-160 i 180 hamowało dużo sprawniej. Zresztą na 160 hamowanie jest odczuwalnie za słabe jak dla mnie :P

Co do adaptera to znalazłem takie coś http://www.mcsport.pl/pl/adaptery/149-adapter-centerlock.html

Jak myślicie, jest to dobry produkt, czy nie?

Apropo 2 takich samych tarcz. 180 dartmoora nie pokrzywi się za szybko? Bo jakoś super solidnie nie wygląda :D

Właśnie nie wiem jakie klocki są dobre, i będą pasowały do moich hamulców. Polecicie coś? :D

Pozdrower

Mam z przodu 180mm od tektro i jest okrutnie pokrzywiona w obie strony... W najbliższym czasie chcę wymienić tarcze i też waham się nad rozmiarem. Z tym że ja zastanawiam się nad kompletem 160+160/160+140... 180mm przyda się do jazdy w górach na długich zjazdach. Kup 160mm i do tego klocki metaliczne - odprowadzają małą ilość ciepła na tarczę więc mniejsza też wyrobi z jego odprowadzeniem.

jejku, czemu wszyscy odradzają te 180? :D

Właśnie chodzi o to, że teren w jakim jeźdże jest bogaty w dość długie zjazdy, na których moje 160mm hamują za słabo- nie chodzi tutaj już o ciepło

Dlatego ponawiam pytanie- czy te tarcze dartmoora/ashimy 180mm nie pogną się za szybko?

Skoro wszyscy odradzają to może to ma sens?...

Kup dobre klocki i większa tarcza nie będzie Ci potrzebna. Większy rozmiar ma na celu zwiększenie pojemności cieplnej, jeśli chcesz 180, które nie będą się giąć to musisz brać na pająku.

Ile ważysz? Hample jakie posiadasz to Hayes Stroker Ryde?

Fajne te "opowieści z krypty" :)

- tarcze 180 nie na pająku muszą się giąć. Nie muszą. Nie pogiąłem taniego win zipa, ani accenta freezera ani blade'a, ani tanich shimano na 6 śrub. Mieszkałem w górach, hamować nie potrafię (ciągle wiszę na klamkach) i krzywdy im nie zrobiłem.

- lepsze klocki nie zastąpią większej tarczy, nie widzę problemu by zastosować jedno i drugie. Moim zdaniem lepiej mieć mały zapas niż niedobór, szczególnie jeśli ktoś nie sika po kończynach dolnych z powodu odrobiny nadwagi sprzętu.

Do zainteresowanego: kup takie tarcze jakie chcesz mieć i nie sugeruj się opowieściami forumowymi.

@tobo- Myślę dokłądnie tak jak ty, lepiej mieć te 180mm, tym bardziej żę aktualne 160 mi nie wystarczały.

A co do wagi- to te dartmoory/ashimy razem z adapterami centerlock i tak będą ważyły mniej niż moje obecne tarcze shimano, więc tu nie robi mi to róznicy :P

Tylko dalej ponawiam pytanie- jak ma się wytrzymałość tych tarcz dartmoora/ashimy? :P

Sugeruję żebyś kupił tarcze składające się ze stali a nie z powietrza, odpuść sobie wszelkie lajciarskie "wycinanki" jak np dartmoor nano, aligator aries i tym podobne. I kup tarczę o równej (niefalistej nieząbkowanej itd) krawędzi, dzięki czemu unikniesz potencjalnego ryzyka szarpania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...