Skocz do zawartości

[V-brake]Problem z nieodbijającą szczęką Alhonga.

Minax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od razu chciałbym przeprosić, jeśli taki temat już był.

Mój problem polega na tym, że w tylnym hamulcu mojego sprzętu z jednej strony hamulec nie odskakuje. Jeśli zdejmę paancerz, wraz z tą częścią, która zekręca linkę, i doprowadza ją na swoje miejsce, to wszystko wygląda tak jak być powinno, tzn. Tu i tu odskakuje. Lecz jeśli założę tą zakręconą część, to już nie ma szans aby to odskoczyło, a wtedy klocek obciera. Może ma ktoś z was pomysł jak to naprawić? Przepraszam za to, że tak chaotycznie to napisałem, ale piszę z telefonu. Proszę o pomoc, i z góry za nią dziękuję.

V-ki Alhonga mają takie problemy,po prostu słabe sprężyny.Wiem co mówię bo miałem kilka hebli tej firmy.Mnie pomogło centrowanie ich tzn.zwiększenie napięcia sprężyny w ramieniu który nie odbija.

W piwocie ustaw je na środkowy otwór i centruj śrubkami to tego momentu aż zaczną mniej więcej równo chodzić (w tych V-kach tylko kilka razy ustawiłem ze procowały idealnie).

Jeśli zdejmę paancerz, wraz z tą częścią, która zekręca linkę, i doprowadza ją na swoje miejsce, to wszystko wygląda tak jak być powinno, tzn. Tu i tu odskakuje.

Ta część nazywa sie fajka, pewnie wytarł ci sie w niej teflon

wymiana fajki powinna pomóc

sprawdź też czy linka w pancerzach "chodzi" bez oporów

Ok, a więc nie chciałem pisać tysiąca postów, więc napiszę dopiero teraz, bo dopiero teraz załatwiłem sobie odpowiedni klucz. Wystarczyło tylko z jednej strony troszkę odkręcić, a z drugiej dokręcić śrubę regulacyjną. A do pancerzy już smar wpuszczałem, ale to nic nie pomogło. Dzięki wszystkim za odpowiedź ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...