Skocz do zawartości
  • 0

Stukanie podczas jazdy

Gość logout

Pytanie

Napisano

Witam

Niedawno remontowałem starą kolarzówkę. Dotychczas jeździła bez większych problemów, ale postanowiłem wywalić tylną przerzutkę bo i tak nie zmieniam biegów.

Czyściłem też tylne koło, a ponieważ brakowało jednej kulki w jednym z łożysk, wymieniłem je na nowe łożysko (jeden element zamiast osobnych kulek). Ponieważ tylne koło ma 5 zębatek a ja nie miałem klucza żeby je odkręcić, po jednej stronie koła łożysko jest nowe, jednoelementowe, po drugiej nadal są to kluki.

Gdy kręcę kołami bez obciążenia, wszystko wydaje się płynnie chodzić, Gdy jadnak tylko wsiądę na rower, coś zaczyna stukać w tylnej części roweru (bez znaczenia czy kręcę pedałami czy nie więc nie ma to nic wspólnego z suportem czy łańcuchem). Czy mogą to być łożyska właśnie, i czy jazda na dwóch różnych łożyskach w tylnim kole może być niebezpieczna?

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprawdź stan kulek i misek z obu stron. Może kulki są poharatane i wżery w misce. Zalecałbym albo łożyska w koszyku z obu stron (jeśli już to koszyk z tworzywa) albo wywalić koszyk i włożyć odpowiednia ilość kulek po każdej stronie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...