Skocz do zawartości

[piasta] Adapter pod NS rotory 20mm

moize

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Kłaniam,

No pewnie zdałby Ci się taki adapter - jak u mnie w pieście On-One 456, czyli to samo co NS, czyli Novatec - ale obawiam się że jako oddzielna część jest niedostępny.

p3310415.jpg

Zawsze można próbować coś takiego wystrugać samemu.

Jeśli masz tokarkę, zreczne ręce i zacięcie technologiczno-mechaniczne powinieńeś dać rade.

Ewentualnie wujka lub znajomego tokarza...

Szacunek...

I.

OO, fajna rzecz :D podałbyś mi dokładne wymiary tego adaptera? Mam dostęp do tokarki to dam radę coś takiego zrobić. Szerokość ma większe znaczenie? i czy da radę zrobić coś takiego, jednak nie na szybko zamykacz a na oś gwintowaną?

• Mod Team

Kłaniam,

Jutro wygmeram adaptera z czeluści magazynku i obmiarkuję suwmiarką.

Generalnie potrzebujesz tylko część środkową plus zacisk jak poniżej:

9mm-QR.jpg

8 funa bez jednego pensa to bardzo dobra cena. Prawie 3x tańsze niż porównywalne zaciski DT, które nota-bene mają plastikowe sprzęgła które maja w zwyczaju rozlatywać się szybkościowo.

Linka do zacisków:

http://superstar.tibolts.co.uk/product_info.php?cPath=32&products_id=286

Szacunek...

I.

• Mod Team

Sorry grucha. Nie bedzie biznesu :)

Aktualnie koło z Maxlem, ale jak kupie nową ramę to wraca do sztywnego singla ze zwykłymi hakami na 9mm.

Szacunek...

I.

PS

W sumie jest opcja...

http://halorims.co.u...AQ&type=mtb&c=J

huha-sd-ft-wqraxle.jpg

Oczywiście żadnej gwarancji ze Ci przypasi do piasty...

Inna opcja:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=22977

Chyba jednak znalazłem...

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=83762

Cena jednakoż mordercza, szukałbym w Kraju-Raju...

zadzwoń do kołpaków z NS-a i spytaj.

8 funa bez jednego pensa to bardzo dobra cena. Prawie 3x tańsze niż porównywalne zaciski DT, które nota-bene mają plastikowe sprzęgła które maja w zwyczaju rozlatywać się szybkościowo

Obecnie DT mają aluminiowe klamki, ale nawet z plastikowymi nie miałem problemu, DT mają dużo większą siłę ścisku, a co za tym idzie sztywność połączenia, dzięki temu, że mają zacisk śrubowy .

Tak więc te zaciski nie są porównywalne ...

.

• Mod Team

Kłaniam,

? :D

Fajnie że jest...ale w PL nic znaleźć nie idzie

Tiaa... Z tym że NS to polska firma jest, z Gdańska...

http://www.ns-bikes.com/info/contact.html

Ja tam nie wiem Rulez jak jest teraz, ale troszku zbyt wiele połamanych plastików DT widziałem w życiu aby tak poprostu przejść nad tym do porządku dziennego. Jeśli poprawili na metalowe to dobrze ale cena ciągle jest delikatnie mówiac nie do zaakceptowania.

Superstary (jak i On-One'a) zaś używałem osobiście i polecam.

Szacunek...

I.

• Mod Team

Kłaniam,

Tylko pamietaj że ten rodzaj adaptera nada się tylko do zacisku takiego typu jak pokazałem.

SSC (lub podobne) lub DT. Jesli bedziesz chciał to zrobić na standardowy QR potrzebna będzie dalej posuniekta kombinacja.

W tym adapterze koło opiera sie w hakach widelca na zacisku, a nie tak jak zwykle na osi piasty.

Szacunek...

I.

Myślę czy nie przerobić znacząco tej konstrukcji i nie zrobić jak w oryginale coś na wygląd female axle system. Tylko zastanawiam się czy robić wtedy konusy...bo to wyjdzie prawie identyko jakbym zrobił oś 20to minimetrową do widła :P

Tak przy okazji, O.L.D piasty to jej szerokość? W ten sposób?:

ld.bmp

• 1 miesiąc temu...

Trochę się ociągałem ogólnie z tematem adaptera, napisałem do NSa i trochę się zdziwiłem....bo w końcu nic z tego nie wynikło... Napiszę wam tutaj majle ;)

Spytałem czy mają taką dostępną w polsce i ile by kosztowała, na początku nie zrozumieli o co mi dokładnie chodzi, więc dałem im zdjęcie te powyżej tegoż adaptera czy cokolwiek to jest...Dostałem taką odpowiedź:

"Witam,

niestety nie, jest to oś do korpusu piasty Rotary 20mm."

Musiałem ten temat zgłębić dokładniej...spytałem do czego taka "oś" służy, może nieco głupie pytanie, jednak chyba swojako zagiąłem bo nie dostałem odpowiedzi i musiałem jeszcze raz się o to zapytać...ale ostateczna odpowiedź mnie tym razem zagięła...

"Witam,

oś służy do przytrzymania piasty w widelcu.

Regards,"

Czyli tak naprawdę jest to swojaki adapter...bo ja się pogubiłem, lub oni sami nie wiedzą co to jest i zrobili tak abym ja się pogubił, hee. Tak czy owak nie mają czegoś takiego i chyba nie ściągną tego :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...