Skocz do zawartości

[kaseta] ósemowanie

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnie masz na myśli wolnobieg, jest to częste w wolnobiegach. Powodem może być krzywo nagwintowana piasta. Nie wiem czy są jakieś poważne konsekwencje czegoś takiego, raczej niema się czym przejmować bo i tak nic z tym się nie da zrobić.

Napisano
  W dniu 7.11.2012 o 12:56, kosmonauta80 napisał:
Dostrzegłem podczas przeglądu, że podczas kręcenia się na bębenku delikatnie ósemkowała mi kaseta Jakie mogą być konsekwencje tego faktu dla napędu? Szybsze zużycie łańcucha?

Wrzuć zdjęcie. Żadnego szybszego zużycia nie zauważysz o ile jakieś jest. Tam nie ma prędkości obrotowej w tysiącach na minute i nie robi to jakieś znaczącej różnicy. Jeżeli masz wolnobieg czy kasetę to może falować. W kasecie mniej, bo lepszy punkt podparcia i wykonanie. W wolnobiegu bardziej. Wymień jak najszybciej piastę/koło na kasetę, bo skończy się to tak jak poniżej na filmiku. Chyba, że jeździsz tylko po bułki. ;)

• Mod Team
Napisano

Niska jakość piasty i nawet kaseta popadnie w fale Dunaju, wynika to stąd że bębenek jest nie współosiowo z korpusem piasty. O ile z wolnogiebiem nie ma sensu ani możliwości walki tutaj można sie pokusić o nią ale jak sie przegra będzie jeszcze gorzej :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.