Skocz do zawartości

[amortyzator] 2012 SR SUNTOUR XCR-RL - jak radzi sobie w terenie przy obciążeniu 95kg rowerzysty?

sowa56

Rekomendowane odpowiedzi

Raidona 19" ? Co to jest? Nic nie masz i zaczynasz od amortyzatora?

Padło pytanie jaką mam ramę, poluję na "Radon" 19". A co to ma do rzeczy czy coś mam czy nie, jak nie dostanę ramy o jakiej myślę to założę "amora" do mojego Wheeler'a 20", na którym cały czas jeżdżę.

Raczej kupuje się ramę, a jak już ma się dobą bazę to się rower rozbudowuje, a nie odwrotnie. Jednak tak też można i jeżeli wszystko do siebie pasuje to okej. :D Sprawdziłeś czy ta rama jest pod 100mm amortyzator? Myślałem, że się pomyliłeś i chodziło Ci o amortyzator. Jeżeli kupisz amortyzator i zamontujesz go w Wheeler'ze, a potem będziesz chciał przełożyć to czeka Cię zbijanie bieżni sterów z niego. Dlatego najlepiej mieć ramę, a potem stopniowo montować do niej rzeczy. Nie przeszkadza to w niczym, ale więcej roboty i tyle.

Ja zrozumiałem, że chce kupić jedno i drugie. Jeżeli nie kupi niedługo nowej ramy to zamontuje tymczasowo nowy amortyzator w starej ramie, ale niedługo i tak przełoży do nowej ramy. Ja mu nie karzę kupować nowej ramy, bo wymienia amortyzator. Czytać ze zrozumieniem i nie tylko post powyżej. ;)

Podepnę się pod temat kolegi bo chcę wymienić obecnego uginaka SR SUNTOUR NEX4610-V3-HLO, 75mm, coil/ Speed Lock na Epicona ale nie wiem jaki dobrać skok :sick:

Rower Kellys Saphix rocznik 2011 Rama 17"

koła Mavic A317D 28"-29" obecnie jeżdżę na oponach 29"

waga zbliżona do kolegi

Cześć, zaintrygował mnie post w którym było napisane, ze kupując amortyzator powietrzny pompka jest rzeczą niezbędną. Czy aby na pewno ? Sam jestem przed zakupem powietrznego amora i teraz tak: Tej pompki używa się, aż tak często? Jeżeli pojadę do serwisu, aby dobili mi powietrze pod moją wagę to starczy mi go co najwyżej na 2 wyjazdy w teren? Pozdrawiam.

P.S Chyba, że tyczy się to do takiego typu osoby, która przy swoim rumaku majstruje sama :)

Przejrzałem dokumentację modeli 2012, w wersjach 26" na 100% można zmieniać skok od 80-140mm, w 29" teoretycznie 100 lub 100/120, ale w praktyce zmiana skoku działa identycznie jak tu: SR Suntour Epicon, Axon Travel Adjustment | Flickr - Photo Sharing! Jak mówię, w razie czego wystarczy odpowiedni dystans: http://www.pinkbike.com/video/215831/

A First z linka też przyjemny. I z jednego, i z drugiego będziesz zadowolony.

@ammisiek Jeśli ładnie poprosisz, użyczą Ci pompki. Ale ustawienie ciśnienia to metoda prób i błędów, więc warto mieć własną i testować ustawienia w terenie.

@MokryxD No właśnie, wygląda. Modele 26" Firsta są niższe od Epiconów o 5mm.

Jak już tak mówicie o tej zmianie skoku to ja się podłączę co by nie zakładać nowego tematu. Pytanie moje brzmi następująco czy w widelcu Spinner Reason też można zmienić skok ? Obecny mierzyłem i wyszło mi około 80 mm. Czy jest taka możliwość co by go podnieść do 100 mm ?

Wysłane z Ace za pomocą Tapatalka

Czyli jutro mam nowy amorek i pozbędę się obolałych nadgarstków :w00t: :w00t: jak pośmigam na Firscie to zdam relację z jego zachowań w terenie

Pinio Spinner ma 80 mm skok i pewnie da się go podnieść tylko trzeba sięgnąć do wujaszka Googla zaraz poszukam ale znalazłem i taki ze 100 mm skokiem http://www.velotech.sklepna5.pl/towar/386/amortyzator-spinner-reason-26-100-mm-skoku-bialy.html

No to jakoś mniej więcej tak mierzyłem. Może w sobotę jak będę miał trochę czasu to go postaram się rozebrać i zobaczyć co w trawie piszczy. :D

A czy podczas rozbierania go trzeba zwrócić na coś szczególną uwagę ? Pytam bo będę to robił pierwszy raz w w życiu :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...