Skocz do zawartości

[korba] ocena zużycia

rybciasum

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak jest, pierw kupiłem, teraz pytam!

nigdy nie mogę ogarnąć zużycia zębatek, nie potrafie ocenić czy jeszcze pojeździ czy już nie, będzie to spasowane z kasetą i łańcuchem po 4000km, sprzedawca napisał że zrobił na tym 2000km, prawda czy nie ? :>

Korba to FC-M552

zebatki.JPG

Napisano

Korba w dobrym stanie. Nie widać zużycia. Masz szczęście, bo sprzedawca prawdopodobnie mówił prawdę. ;) Nie lepiej kupić nowej kasety i łańcuch. Chyba, że tez są w dobrym stanie. ;) Jeżeli wiesz, że najpierw powinno się spytać a potem kupować to dlaczego zrobiłeś odwrotnie?

Napisano

Jeżeli wiesz, że najpierw powinno się spytać a potem kupować to dlaczego zrobiłeś odwrotnie?

A bo ja już tak mam no :(.

Dzięki za odpowiedź, temat do kosza!

Napisano

Podepne sie pod temat bo mam wydaje mi sie blahe pytanie :icon_wink: ...a mianowicie-zmienilem ostatnio lancuch i kasete jednak okazalo sie ze blaty mojej korby (a dokladniej srodkowy 32T) juz nie bardzo wspolpracuje, tzn. lancuch skacze no powiedzmy 1 na 10 obrotow przy wiekszym obciazeniu. I teraz czy jest szansa ze sie to jeszcze ulozy, podobnie jak to jest z kasetami? Czy tylko wymiana korby mnie leczy badz samej zebatki? Korba to fc-m430, przebieg 9,5kkm. Odnosnie tej zebatki to jeszcze, czy jest szansa ze podejdzie tam 32T od slx'a lub np. od m590, bo jakos nie moge znalezc dedykowanej do tej korby?

Z gory dzieki za pomoc.

Napisano

Gdybyś chciał czekać, aż to się ułoży to byś zajechał w tym czasie nowa kasetę i łańcuch. Kup nową zębatkę. Z tym czy podpasują to najlepiej jakbyś pomierzył i zobaczył jak tam otwory wyglądają w tych korbach co mówisz. Bardzo prawdopodobne jest piłowanie gdzieś, więc licz się z tym, że może będzie taka potrzeba. ;) Wrzuć zdjęcia ten korby to zobaczymy jaki jest jej stan.

Napisano

Wrzuć zdjęcia ten korby to zobaczymy jaki jest jej stan.

Hmm nie wiem czy zdjecia tu cos pomoga bo to ewidentnie wina 32T, ale postaram sie wrzucic z tym ze dopiero na weekendzie, teraz nie mam mozliwosci. Anyway dzieki za odpowiedz :)

• Mod Team
Napisano

Jak masz korbe rozbieralną odkręć blat i przmolestuj go pilnikiem to mu od razu skakania wybijesz z głowy :P najlepiej takim o średnicy ok 8-9mm.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Lepiej zrobić krótki tekst jak samemu to ocenić. W myśl zasady wędkę, nie rybę.

Kształt zębów, zadziory, tulejka za starego łańcucha czy wiertło o odpowiedniej średnicy do porównania. Nie każdy potrafi zrobić czytelne zdjęcie i jeszcze je tutaj opublikować.

Dwa najbardziej sugestywne schematy:

zuzzeb1.gif

szlif1.gif

Reszta w linku klik Po zapoznaniu się z wiedzą tam zawartą, przemyśleniu i obejrzeniu kilku zębatek (albo chociaż zdjęć) wszystko staje się jasne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...