Skocz do zawartości

[składanie rower] Jak poskładać swój pierwszy rower od podstaw?

MokryxD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedługo będę składał swój pierwszy rower od podstaw.
1. Co muszę widzieć, zanim zacznę pracę?
2. Od czego zacząć montaż?
3. Czy sam zamontować stery półzintegowane od początku do końca?
4. Jak nabić gwiazdkę?
5. Jakie klucze będą mi potrzebne? Tarcze pod CL, korba HT2, stery półzintegrowane, amortyzator powietrzny.
6. Jaką pompkę kupić do amortyzatora, w miarę tanią?

Pozdrawiam
MokryxD

1. Musisz wiedzieć jaki rower masz w planach złożyć : full,ht,26,29 itp

2. Zacznij zakupy od ramy bo ona stanowi podstawę, później dokup kompatybilny osprzęt suport stery itd

3. Jeśli masz prasę do sterów to tak

4. Można młotkiem przez drewienko, wystarczy odrobina wprawy

5. Standardowe to imbusy, torx do tarcz,klucz do kasety, klucz do suporu ( do ht2, do press fit nie potrzeba, do suportu na kwadrat/octalink)

6. Beto najtaniej i rozsądnie

Witam.

Niedługo będę składał swój pierwszy rower od podstaw.

1. Co muszę widzieć, zanim zacznę pracę?

2. Od czego zacząć montaż?

3. Czy sam zamontować stery półzintegowane od początku do końca?

4. Jak nabić gwiazdkę?

5. Jakie klucze będą mi potrzebne? Tarcze pod CL, korba HT2, stery półzintegrowane, amortyzator powietrzny.

6. Jaką pompkę kupić do amortyzatora, w miarę tanią?

Pozdrawiam

MokryxD

1. Musisz wiedzieć czy części które posiadasz będą pasowały chodzi mi tu głównie o napęd abyś dobrał odpowiednią korbę kasetę łańcuch no i przerzutki.

2. Ja montaż zaczynam od nabicia sterów wkręcenia suportu, założenia kasety na koło, opon, kolejno zakładam amor mostek kierownicę, sztycę, siodło, później korba i reszta napędu, następnie koła, łańcuch, hamulce kolejno manetki klamki itp na kierownicę na koniec linki pancerze.

3. Ja sam montuję więc myślę że też dasz radę.

4. Np. można wkręcić śrubę i pukać w nią lub bardziej bezpieczne aby nie uszkodzić gwintu to prostu jakiś odpowiedni pręt.

5. Musisz na pewno mieć klucz do suportu, imbusy, klucz do kasety, no i klucz 15 na pedała.

6. Pompki jeszcze nie kupowałem więc nic nie napiszę na ten temat.

• Mod Team

A ja proponuję zakupić sobie taką książkę: http://merlin.pl/Zinn-i-sztuka-serwisowania-roweru-gorskiego_Lennard-Zinn/browse/product/1,907371.html

możesz również ściągnąć e-booka, masz tam opisane prawie wszystko co przy rowerze można zrobić i zawarte odpowiedzi na wszystkie twoje pytania.

Cześć,

to i ja swoje 3 grosze.

Pytasz co musisz wiedzieć - wszystko, od dobierania rozmiaru ramy, systemy sterów, kompatybilność podzespołów napędu, średnice rury sterowej, średnicę sztycy, jaki amor ( dostosowany do stylu jazdy, twojej wagi etc. ), v-ki czy hydrauliki, itd....ale

Sam we wrześniu zacząłem skłądać swój pierwszy HT. Tak jak i Ty kompletnie nic o tym nie wiedziałem. Jednak internet to kopalnia wiedzy, jeżeli spędzisz wystarczająco dużo czasu, czytając, oglądając, bez problemu dojdziesz co i jak. Dobrze mieć również pod ręką osobę znającą się na rzeczy, która pomoże Ci w rozwianiu wątpliwości lub doradzi w sprawach technicznych ( lub korzystać z bardzo pomocnych Kolegów z naszego Forum :D ).

Jednak z własnego doświadczenia od razu przestrzegam, jeżeli chcesz złożyć rower z głową, to potrzbujesz sporo cierpliwości i twardej głowy ( wybór częsci jest tak duży że nie raz głowa mnie już rozbolała od szukaniu "tego odpowiedniego").

Życzę powodzenia i czekam na efekty:D

Pozdrawiam

PS Nie wiem jaką kasę planujesz przeznaczyć, ale składanie roweru to trochę pułapka finansowa, im więcej wiesz tym więcej chcesz:D

Dokładnie rozplanuj widełki wydatków, bo możesz się niemiło zaskoczyć;)

Wydatki już są zaplanowane. Do początku przyszłego sezonu (kwiecień/maj) powinien być już gotowy.

O kompatybilność się nie martwię, wszystko zostało przemyślane i rozważone.

Rama Accent El Nino, amorek Epicon, koła Shimano WH-15, napęd Deore 3x10, rurki Accenta, opony chyba Conti RK zwijane 2.2, hamulce M596.

Jeżeli chodzi o czynności serwisowe i suporty na kwardat, stery nakręcane to nie mam problemów.

Najbradziej obawiam się o te stery, ale zobaczymy jak będę miał wszystkie części w domu.

Dzięki wszystkim za pomoc. :whistling:

Jeśli będę potrzebował jakiejś pomocy to napiszę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...