Skocz do zawartości

[koła] rim brake, czy wytrzymają więcej km?

sowa56

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję konsultacji, moje koła przystosowane do hamulców tradycyjnych mają przebieg 22000km, piasty Shimano (grupa C-201) zrobiły dobrą robotę i teraz wypada je wymienić bo wymiana kulek i konusów już nie pomaga. Chciałbym wykorzystać te obręcze więc wpadłem na pomysł, by dalsza ich żywotność była wykorzystana w połączeniu z hamulcami tarczowymi, nie wiem nic o żywotności obręczy, myślę jednak że skoro wytrzymały taki przebieg z hamulcami V-brake to mogą dalej służyć, bo są bardzo wygodne, z hamulcami tarczowymi, może ktoś wie czy szprychy należy również wymienić czy wytrzymają kolejne 20 000km?

Napisano

myślę jednak że skoro wytrzymały taki przebieg z hamulcami V-brake to mogą dalej służyć, bo są bardzo wygodne

Wygodne obręcze?

z hamulcami tarczowymi, może ktoś wie czy szprychy należy również wymienić czy wytrzymają kolejne 20 000km?

Tego nikt Ci nie powie, czy wytrzymają, czy nie. Zwłaszcza że przy hamulcu tarczowym szprychy są bardziej obciążone...

Napisano

Cenna uwaga, tarcza wyhamowuje koło na krótszym promieniu.

"Wygodne obręcze"- hasło może nieczytelne bez wyjaśnienia, dwukomorowe, wąskie, wydawałoby się że opona jak balon nie ma szans się na nich utrzymać, za to rewelacyjnie amortyzowały nierówności, można było na nich skakać. Miały jeszcze jedną zaletę, oponę zakładałem bez użycia łyżki, wymiana trwała 2 - 3 minuty bez pośpiechu. Nie wiem dlaczego piszę o nich w czasie przeszłym, po wymianie piast będą dalej służyć ale już z hamulcami tarczowymi. Teraz jeżdżę na Ritchey Rock Comp, takie same opony z trudem założyłem na nie łamiąc jedną łyżkę.

Napisano

Jeżeli obręcze są alu, to bym wymienił. Wszystko zależy od tego jak są zużyte, bo w sumie samo hasło 22 tyś km niewiele mówi. Wrzuć jakąś fotkę... Dodatkowo najprawdopodobniej będziesz musiał wymienić szprychy (chyba że kupisz identyczną piastę). Zaplecenie koła też kosztuje (chyba że potrafisz sam).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...