Skocz do zawartości

[1900-2200] Mtb/xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wygląda na to, że zaraziłem moją rodzinę pedałowaniem i wujek postanowił zainwestować w dobry rower. Niestety Jest dość wybredny i używane rowery z napędem XT mu śmierdzą nie wiem czego a więc rower ma być nowy, heble hydrauliczne i amorek żeby tylko nie XCM, i oczywiście hamulce nie avid bo naczytałem się już wystarczająco, a on jak coś kupuje to nie prędko będzie pakował w to następne pieniądze. Wysokość wujka 176 cm i waga jakieś 80 kg. próbowałem mu dogadzać na wszystkie strony ale jakoś mi nie wychodziło, więc proszę was podajcie jakieś typy i za czym warto się rozglądać. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Napisano

Zobacz może Unibike Flite 2012. Może trochę utargujesz zamiast jakiś gratisów i będzie akurat.

Możesz też popatrzeć na Cube Analog Disc, ale to droższe, a nie lepsze.

Napisano

<p>

Zobacz może Unibike Flite 2012. Może trochę utargujesz zamiast jakiś gratisów i będzie akurat.

Sam mam ten rowerek i polecam szczerze :) W sezonie zapłaciłem za niego 2350, wiec mysle, że teraz bedziesz w stanie kupić go za kwote z budżetu o ile będzie dostępny jeszcze..

Napisano

Spójrz sobie na tego (amor i przerzutka tył to ogromne zalety) i tego (pełne SLX i Recon bije na głowe wspomnianego Unibike'a i Krossa, cena drugiego sporo przekracza budżet, ale warto zacisnąć pasa i dostać o dwie klasy lepszy napęd i amor z prawdziwego zdarzenia.

Napisano

A może wszystkim dobrze znany Mbike? Nie wiem jak z cenami bo często się zmieniają ale czasami siedząc na tablicy.pl, alledrogo albo innej stronie zdarzają się na serio fajne okazje na renegade'a 0.6 na pełnym XT, a czasami niższy osprzet ale w zamian sa tarcze. No i amor w tym modelu to TORA jeżeli koniczeni musi być być coś innego niz suntour ;)

Napisano

No właśnie Kellys. O ile Lapierre to świetna firma co robi dobre ramy o tyle kellys to wujek nie jest przekonany. Mówi, ze to szajs itp. Ja osobiście też bym się w Kellysa nie pchał ale ten co polecacie to osprzęt ma super jak na początkującego. Jakieś pozytywy ze kellys to dobre i wytrzymałe ramy czy raczej nie. Oczywiście wujek nie będzie skakał tylko lubi mieć pod sobą coś w miarę mocnego. Pierwszy raz spotkałem, cię z człowiekiem który przy zakupie roweru patrzy na spawy na ramie. Zainteresowały go też rowery Kona co o nich sądzicie?

Napisano

Kona raczej jest to ostrzejszych zastosowań.

Ramy Kellysa wcale nie są papierowe, to stary mit. Kiedyś były one faktycznie nie świetne, ale teraz Kellys robi naprawdę dobre ramy. Na forum ludzie piszą o pękających Giantach, Unibikach i Krossach; a o Kellysie jeszcze nie widziałem.

Osprzęt Kellysa to pełne Deore, a nie tak jak np Unibika Alivio/Deore. Jeśli ja miałbym wybierać to zdecydowanie Kellysa, jedynym mankamentem tego roweru to hamulce - KLS Helix 3. Nie mają one opini żylet, ale do spokojnego jeżdżenia powinny wystarczyć.

Napisano

Tutaj w pełni zgadzam się z moim przedmówcą, jeśli chcesz mieć "teoretycznie" najlepszy stosunek jakość/cena to wybierz Kellys'a. W sumie obserwując modele 09/08 można mieć wrażenie niejako ich papierowej konstrukcji ale w modelach 2012/11 nie widzę żadnych cech które by na to wskazywały. Oczywiście możesz wziąć model znacznie droższy bądź też mniej ekonomiczny (Kona , Kross etc.) ale moim zdaniem przepłacanie za naklejkę nie ma większego sensu, w szczególności gdy nie często znajdujemy posty o wątpliwej konstrukcji ram z kolekcji 2011/12.

Napisano

Oooo no to i ja się czegoś przy okazji dowiedziałem. Dzięki za dotychczasowe rady na tygodniu będę się z nim widział to przedstawię mu jak się sprawa miewa jak jeszcze będę miał jakieś pytania to napiszę tutaj. Jeszcze raz dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...