samoloty Napisano 11 Listopada 2012 Autor Napisano 11 Listopada 2012 Ok, rozumiem, popraw mnie jeżeli źle myślę, ale czy mam wydawać 250zł tylko po to żeby innym było lepiej? To może zróbmy jakieś dopłaty do lampek rowerowych z budżetu panstwa?
Mod Team michuuu Napisano 11 Listopada 2012 Mod Team Napisano 11 Listopada 2012 Rozumiem że jadąc samochodem też masz w pompie wszystkich i walisz długimi po oczach. No bo ważny jestem JA a reszta to niepotrzebny dodatek.
dziobolek Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Kolego samolociki, posiadasz kartę rowerową/motorowerową czy też może prawo jazdy???
bliitz Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Muszę wam powiedzieć tak. Nie wiem czy wykorzystam potencjał RS3, a co dopiero RX5. Dlatego zastanawiam się nad czymś tanszym. Jedyne co mnie niepokoi w mactronicu to zasilanie. Czy z 2 AAA można dobrze zasilić lampkę? Jak długo będzie pracować? I wreszcie lepszy ten cateye au230 czy mactronic? Mactronic zasilany jest 3 bateriami/akumulatorkami AAA, nie 2 jak napisałeś. Producent podaje 1,5H na 100% mocy, z tym, że później lampka nie wyłączy się tylko zaczyna słabiej świecić.
samoloty Napisano 11 Listopada 2012 Autor Napisano 11 Listopada 2012 Mactronic zasilany jest 3 bateriami/akumulatorkami AAA, nie 2 jak napisałeś. A rzeczywiście, pisałem z głowy, pomyliło mi się. Kolego samolociki, posiadasz kartę rowerową/motorowerową czy też może prawo jazdy??? Tak, mam kartę rowerową. Od 4 albo 5 lat. Rozumiem że jadąc samochodem też masz w pompie wszystkich i walisz długimi po oczach. No bo ważny jestem JA a reszta to niepotrzebny dodatek. Nie no, ale nie sądzę, żeby mactronic miał taką moc by oślepiał. Tak w ogóle to 1,5h to mało, nawet jeżeli później świeci, to mało. I to dopiero jest dla mnie argument za RX5/RS3. Potrzebuje tak 2-2,5h na full. Lepszy Cateye czy mactronic?
dziobolek Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Tak, mam kartę rowerową. Od 4 albo 5 lat. No! To powinieneś wiedzieć, jaki jest stosunek PoRD w temacie oślepiania, oraz kim się stajesz w oczach innych mając to gdzieś. Nie no, ale nie sądzę, żeby mactronic miał taką moc by oślepiał. Każdy mactronic i wszelkie klony oślepiają w mniejszym lub większym stopniu - zależy z jaką mocą używasz. To są latarki taktyczne/operacyjne lub oświetlenie zbudowane na ich bazie, i nieprzystosowane do użytkowania na drogach publicznych. Nawet zwykłe lampki rowerowe nie oślepiają tak, jak te "świecidełka", bo są projektowane z uwględnieniem użytkowania w ruchu drogowym. I nie chodzi tu o moc jakiej użyjesz tylko o ukształtowanie strumienia światła w taki sposób, by nie oślepiał tych z przeciwka. To tak, jak byś chciał powiedzieć, że jak zastosujesz żarówkę o mniejszej mocy lub "ściemniacz" do świateł drogowych, to będziesz dalej mógł jeździć na "długich" i nie będziesz oślepiał. A żywym dowodem, że się da bardzo jasno i bez oślepiania, są własnie lampki Roxim oraz wszelkie inne spełniające rygorystyczne wrunki StVZO - np. produkty firmy B+M. Przepisy co prawda niemiecke, ale coraz więcej producentów na świecie posiada produkty spełniające te regulacje. IMHO lepszy Cateye niż Mactronik czy inne klony.
samoloty Napisano 11 Listopada 2012 Autor Napisano 11 Listopada 2012 Ale produkty B+M są bardzo drogie. A teraz, bo tego nigdzie, nie znalazłem, czy ktoś porównywał cateye au-230 i mactronica sream?
wojtasin Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Przepraszam za pytanie, a w sumie kilka. Czy tobie płacą za reklamowanie rioxima? To dobra lampka, ale bez przesady. Ustawiona tak, że promień nie pada na przednie koło świeci na tyle wysoko i na tyle mocno, że będzie razić osoby jadące bezpośrednio z przeciwnej strony. Podobnie jak inne lampki rowerowe. Jeśli ci się wydaje inaczej, to włącz ją w nocy i ustaw się frontem na wprost od roweru w odległości 15-20 metrów. Miałeś okazję zweryfikować obrazki z filmików w rzeczywistości? Ja miałem okazję porównać dwie lampki roxima, rs3 i rx5 z pavą i jeszcze kilkoma wynalazkami. Wszystkie świecą mocniej od lampki rowerowej, którą sam posiadam, to raz. Dwa - o ile kształt wiązki rs3 zgadza się z obrazkiem, to porównanie mocy z pavą na obrazku z YT jest już naciągane, imo - pawa świeci mocniej i dalej, z kolei rx5 świeci mocniej od pavy, nawet zdecydowanie. IMO rs3, ze względu na lepszy kształt strumienia, obroniłby się sam, bez naciąganych fotek, a tak - mam niesmak.
dziobolek Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Ale produkty B+M są bardzo drogie... RS3 (nie RX3, jak wcześniej mylnie pisałem) to koszt 170zł.
samoloty Napisano 11 Listopada 2012 Autor Napisano 11 Listopada 2012 Czy ten temat nie może się nie rozjeżdżać? Najpierw miało być o lampkach, potem jakieś coś o obrońcach bocialarek, potem o wyższości Aku nad AA i AAA(albo odwrotnie) teraz o jakimś oślepianiu i niemieckich przepisach, o reklamach Roxima? Co jeszcze? Niedługo przyczepią na ten temat "wątek sponsorowany" . WTF? Powie wreszcie ktoś co lepiej świeci cateye au-230 czy mactronic pro scream?
bliitz Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 A rzeczywiście, pisałem z głowy, pomyliło mi się. Tak, mam kartę rowerową. Od 4 albo 5 lat. Nie no, ale nie sądzę, żeby mactronic miał taką moc by oślepiał. Tak w ogóle to 1,5h to mało, nawet jeżeli później świeci, to mało. I to dopiero jest dla mnie argument za RX5/RS3. Potrzebuje tak 2-2,5h na full. Lepszy Cateye czy mactronic? Co do tego oślepiania to nie jestem taki pewien czy mactronic nie może, bo jak ostatnio wybrałem się na przejażdżkę po zamontowaniu akumulatorków to pierwszy samochód który mnie mijał mignął mi długimi, także musiałem trochę skorygować świecenie, zwiększyć zoom i obniżyć lampkę.
samoloty Napisano 11 Listopada 2012 Autor Napisano 11 Listopada 2012 @@bliitz, Mógłbyś zmierzyć zasięg lampki na pełnej mocy, naładowanych bateriach i zoomie na wide? To byłoby cenne dla mnie. Czy ktoś ma tego Cateye au-230?
samoloty Napisano 13 Listopada 2012 Autor Napisano 13 Listopada 2012 No to wreszcie ktoś odpowie? Bo spieszy mi się z tą lampą.
Jaca911 Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 Mógłbyś zmierzyć zasięg lampki na pełnej mocy, naładowanych bateriach i zoomie na wide? Ja mam taka lampkę, ale jak chcesz to zmierzyć? Jak przypalę na 100% na dom sąsiada ze 100m to widać wyraźnie światło. Jak jadę ulicą z lamą włączoną na 10% to to widzę odblask na słupku ponad 100m ode mnie. Na 10% nadaje się do jazdy po mieście i za miastem jak świecą latarnie uliczne - ja mam tak prawie cała drogę do domu. Na 50% da się jechać po asfalcie gdy wkoło ciemno, ale gdy się zna trasę. Na 100% jadę kawałek znanym asfaltem z górki (ponad 50km/h) w zupełnej ciemności (brak lamp ulicznych) W lesie nie jeździłem, po polnych drogach na 100% jedzie się ok, ale więcej niż 25km/h bym nie ryzykował. Ja mam tę lampkę w prezencie (w komplecie z Wall-e na tył) więc nie narzekam Potrzebowałem czegoś na dojazd do pracy ()jesień-zima-wczesna wiosna jeżdżę w obie strony po ciemku) po asfalcie za miastem i przez Kraków w poprzek droga prawie cała oświetlona lampami. Priorytetem dla mnie było, żebym był widzialny przy każdej pogodzie (deszcz, śnieg, mgła) a nie po to by latać w nocy po lesie. Do tego nadaje się idealnie. Porównanie mam tylko z nędznymi lampkami starej generacji na zwykłych ledach zasilanych z baterii pastylkowych. te ostatnie nadają się jako pozycyjne do niczego więcej.
bliitz Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 @@bliitz, Mógłbyś zmierzyć zasięg lampki na pełnej mocy, naładowanych bateriach i zoomie na wide? To byłoby cenne dla mnie. Czy ktoś ma tego Cateye au-230? Jak wspomniał kolega wyżej,trochę ciężko może być to zmierzyć, ale jeśli chcesz to być może uda mi się w piątek zrobić zdjęcia jak lampka świeci w zupełnej ciemności.
samoloty Napisano 14 Listopada 2012 Autor Napisano 14 Listopada 2012 Powiedziałem-100% mocy, i takie sensowne ustawienie(kąt pochylenia). Metrem zmierzyć jak daleko oświetla, tam gdzie widać jeszcze to światło.
Jaca911 Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 Metrem zmierzyć jak daleko oświetla, tam gdzie widać jeszcze to światło. Jaja sobie robisz? Najlepiej takim krawieckim 1,5m. Oświetla mniej więcej 50m.
samoloty Napisano 14 Listopada 2012 Autor Napisano 14 Listopada 2012 Dobra, chyba przesadziłem. Jeżeli do dwóch dni nikt nic nie powie, jaki zasięg ma Cateye i ile trzyma bateria, kupuję mactronica.
robertos102 Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 ... Jeżeli do dwóch dni nikt nic nie powie, jaki zasięg ma Cateye i ile trzyma bateria, kupuję mactronica. To jest szantaż czy co?
dziobolek Napisano 14 Listopada 2012 Napisano 14 Listopada 2012 To jest szantaż czy co? Nieeee... kolega zapomniał dodać tylko na końcu...
samoloty Napisano 15 Listopada 2012 Autor Napisano 15 Listopada 2012 Kolega dziobolek dobrze mówi. Zapomniałem
robertos102 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Jeżeli do dwóch dni nikt nic nie powie, jaki zasięg ma Cateye i ile trzyma bateria, kupuję mactronica. No i jak ? Kupiłeś mactronica? R/
dziobolek Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Oj, Robertos... nie popędzaj chłopaka, bo zacznie kolejny raz od początku pytania zadawać I tak już było "w koło Macieju"
robertos102 Napisano 22 Listopada 2012 Napisano 22 Listopada 2012 Oj, Robertos... nie popędzaj chłopaka........ Może masz rację ale nie ukrywam,że jestem ciekawy jakiego dokonał wyboru:) Może się pochwali,bo z informacji jakie padły w tym temacie to można kupić nie jedną lampę pozdr. R/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.