Skocz do zawartości

[oświetlenie] Jaka lampa przednia do 150zł

samoloty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to co brać baterie akumulatorki czy aku zint.?

No powiedzcie wreszcie!!!!!!!!! Please!!!!!!!!

Przecież sam sobie odpowiedziałeś już wcześniej na to pytanie wink.gif

Tak eneloopy(literówka) to akumulatory AA i jestem ich zwolennikiem.

Napisano

Tak wynika z teorii, zakładając odległość pomiarową 1m...

One steradian on a sphere with a diameter of one metre gives a surface of one m2 (see the section on candela). From this, it follows that at a measuring distance of 1 metre, the values for candela (lumen per steradian) and lux (lumen per m2) are the same.

...i z kalkulatora/konwertera

Przelicz Strumień świetlny

Napisano

Tak wynika z teorii, zakładając odległość pomiarową 1m...

...i z kalkulatora/konwertera

Przelicz Strumień świetlny

Przede wszystkim mylisz pojęcia luksów, lumenów i kandeli. Są to trzy różne wielkości fizyczne i każda z nich wyraża coś innego.

1. Strumień świetlny (ilość światła emitowanego ze źródła) mierzymy w lumenach [lm]. Obejmuje on całą przestrzeń w którą wypromieniowane jest światło.

2. Światłość kierunkowa, mierzona w kandelach [cd] mówi o tym ile lumenów emitowanych ze źródła jest w jednostkowym kącie bryłowym, a po "ludzku" mówiąc, ile światła emitowanego jest w danym kierunku. Wielkość ta zależy ściśle od kierunku z którego pada światło.

3. Natężenie oświetlenia mierzone w luxach [lx] mówi o tym jakie wrażenie wywrze określony strumień emitowany w danym kącie bryłowym w zadanej odległości. Co ważne - wartość ta zależy od odwrotności kwadratu odległości.

KANDEL - natężenie światła emitowanego w danym kierunku,

LUMEN - strumień światła emitowany we wszystkich kierunkach,

LUX - ilość lumenów na metr kwadratowy.

Przeliczyć je można za pomocą konwertera i porównać.Ale to nie właściwa droga.

Z resztą polemika ta nie wnosi nic nowego do tematu,tylko jeszcze bardziej mąci i nie daje racjonalnej odpowiedzi autorowi tego wątku :starwars:

I co samoloty masz już coś upatrzonego?

pozdr.

R/

Napisano

Ale to nie ja polemizuje z definicjami.

Poza tym napisałem - mniej-więcej,

albowiem musiał byś zapytać producenta, na jakich warunkach odbywały się pomiary,

bądź na czym się te wartości podane na opakowaniu opierają.

Dla mnie jedyną wartością wymierną w przypadku lampek jest moje własne oko.

No a te cyferki na opakowaniu to IMHO taki "chłyt małtetindowy" wink.gif

Co nie zmienia faktu, że przy odległości 1m, 1 cd to 1 lux.

Nawet "ciocia" Wiki powie Ci to samo po polsku - Luks (fotometria) – Wikipedia, wolna encyklopedia

Jak chcesz, to możesz się "spinać" nawet z niejednym konwerterem - mi to "lata".

No i ja nic nie mylę kolego - to Tobie się deczko miesza.

Napisano

Dla mnie jedyną wartością wymierną w przypadku lampek jest moje własne oko.

No a te cyferki na opakowaniu to IMHO taki "chłyt małtetindowy" wink.gif

Z tym się zgadzam.

Miałem to napisać tylko zdążyłeś edytować posta :yucky:

Na pewno jest dużo lepiej wziąć daną lampę i porównać z innymi ale nie każdy ma taką możliwość.

Też ułatwieniem byłoby jakby producenci podawali wartość np.w lm i oprócz tego nie stosowali dodatkowo żadnych innych jednostek....

Napisano

Nie wiem...

No to bierz RX5 - myślę, że nie będziesz żałował.

Ja już byłem zdecydowany na tą lampkę, ale po tym, jak zbaczyłem, jaki postęp nastąpił w lampkach

zasilanych z dynama, "obraziłem się" na "bateryjki" i migruję na dynamo.

Ten sam tunel i... dynamo kiedyś - 10 lux halogen

10_Lux_01.jpg

...dynamo dziś - 70 lux LED

179_Tunnelbild.jpg

źródło - Busch & Müller: Lichtvergleich Scheinwerfer

A tu może będzie Roxim D6, albo coś ze stajni B+M - jeśli nie LUMOTEC IQ2 LUXOS to LUMOTEC IQ Cyo T,

ewentualnie AXA LUXX70 PLUS. W każdym razie pewnie coś, z portem USB do zasilania/ładowania urządzeń mobilych.

...Na pewno jest dużo lepiej wziąć daną lampę i porównać z innymi ale nie każdy ma taką możliwość...

Ależ jest mnóstwo różnych testów w sieci i filmików na Youtube,

dzięki którym można sobie wyrobić jakieś pojęcie na ten temat.

Just... 414.gif

Napisano

Ależ jest mnóstwo różnych testów w sieci i filmików na Youtube,

dzięki którym można sobie wyrobić jakieś pojęcie na ten temat.

Just... 414.gif

miałem na myśli realne a nie wirtualne porównanie

Napisano

A co z tym mactroniciem?

Korzystałem z takiej ale miała chyba 240lm czy jakoś tak,kosztowała coś około 120 zł.Nie była zła i całkiem dobrze oświetlała drogę,dodatkowo kolorowe ringi na zmianę,które bardzo dobrze widać z boku oraz ciekawa funkcja stroboskopu.Jedyny minus jaki mi nie pasował to kąt oświetlania,jak dla mnie zbyt wąsko.Funkcja zoom,którą ma ta latarka jak dla mnie zbędna i nie dająca nic pożytecznego.

Jednak za 65 zł to nie majątek i za te pieniądze powinna spełnić Twoje oczekiwania,dodatkowo ma zasilanie,które będzie Ci pasować.

pozdrawiam

R/

Napisano

Posiadam tego mactronica, kupiłem nówkę za jakieś 120zł. Powiem tak, jeździłem trochę jak się robiło szarawo (na stroboskopie) i miałem włożone normalne baterie AAA. Ostatnio wybrałem się na przejażdżkę jak już jest totalnie ciemno za miasto, po drodze asfaltowej i byłem załamany bo bardzo słabo świeciła, już zacząłem szukać na allegro czegoś innego.

Wczoraj włożyłem jednak do lampki akumulatorki 750mA i nastała światłość :D, okazało się, że baterie były już słabe (swoja drogą szkoda, że taki lampki nie mają jakichś wskaźników poziomu naładowania baterii). Po włożeniu akumulatorków mogę spokojnie jeździć po drodze asfaltowej w totalnej ciemności poza miastem z prędkościa 30-35km/h (tyle jechałem wczoraj) i droga jest bardzo dobrze oświetlona.

Co do zoomu, według mnie jest on całkiem przydatny. Jak jadę wolniej to wybieram najmniejszy przez to mam bardzo szeroko oświetloną drogę, światło dochodzi do 3/4 lewego pasa i spory kawał podoba. Jak dociskam więcej na pedały to zwiększam zoom na nieco więcej niż szerokość pasa i przez to mogę też strumień światła skierować dalej.

Napisano

Muszę wam powiedzieć tak. Nie wiem czy wykorzystam potencjał RS3, a co dopiero RX5. Dlatego zastanawiam się nad czymś tanszym. Jedyne co mnie niepokoi w mactronicu to zasilanie. Czy z 2 AAA można dobrze zasilić lampkę? Jak długo będzie pracować? I wreszcie lepszy ten cateye au230 czy mactronic?

Napisano

Tu nie chodzi o potencjał, ale o pole widzenia i jadących z przeciwka.

Wszelkie latarki Cree w mniejszym lub większym stopniu oślepiają jadących z przeciwka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...