kitof26 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam Posiadam rower scott scale 70 2012 i korbę shimano slx 2012 dyna-sys. Problem jest taki że gdy podjeżdzam pod jakąś górkę albo jade na stojącao zaczyna trzeszczeć po lewej stronie. Na jeden obrót ramienia 2 razy coś ( słychać to tak jak by coś pękało ) prawa stroja jest ok . Korba jest nowa ma przejewchane dopiero około 200km a rower około 2000tyś km. Może i nic się nie dzieje ale ten dzwięk jest trochę irytujący i czsami doprowadza do szały :-/. Jeżeli potrzebujecie jakiś informacji do pomocy do proszę pytać opisze każcy element szczegółowo. Po umyciu roweru nie zayważyłem jakiś pęknięć a spaway są mocne i żaden nie puścił. Dziekuję za Pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 rozebrać, wyczyścić nasmarować, dobrze dokręcić pewnie, luz , lub ziarnko piasku na gwincie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitof26 Napisano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Dzięki Wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 ja dodam, że przy suportach z zewnętrznymi łożyskami to normalne-częste więc się przyzwyczaj(oczywiście dot. błota/piach-woda/itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 3 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 A żeby dobrze wyczyścić to stara szczoteczkia do zębów i benzyna ekstrakcyjna. Kiedyś wyczyściłem suport i mufę na gwintach zwykła szmatką i skrzypienie nie przeszło. Potem właśnie szczoteczką i ekstrakcyjną i pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 3 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Skąd przypuszczenie ,że to suport? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitof26 Napisano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Skąd, no znam się trochę na rowerach i i sprawdziłem wszystko ramę kasete piastę łańcuch i na końcu odkręciłem wszystko i wsiadłem na trenażer z samą korbą i kołem przednim i tylnim i jak zaczołem pedałować w miejscu i zaczeło trzeszczeć dlatego podejrzewam suport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Po 1 co to za suport , po drugie jeżeli na kwadrat to polecam VP na maszynach ok 30zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Jak na kwadrat skoro to SLX Rety masz problemy z czytaniem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Po 1 co to za suport , po drugie jeżeli na kwadrat to polecam VP na maszynach ok 30zł jak ty odpowiadasz na temat jak nawet go nie przeczytałeś !? nikt nie pyta jaki suport ma kupić . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitof26 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Koledzy nie kłóćcie się suport to shimano hollotwech II ( SLX, XT ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 4 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Suporty HTII są teoretycznie nierozbieralne,ale przy odrobinie fantazji można się do łożysk dostać i dać nieco smaru. Sprawdzałeś pedały? Psiknij na bloki odrobiną smaru ( np. silikonowy ) , rozbierz i nasmaruj łożyska w pedałach. Skoro suport ma 200 km to mało prawdopodobne ,aby skrzypiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 4 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 A sztyce rozbierałeś i czyściłeś? 80% takich trzeszczeń wydają sztyce, a często wydaje się że trzeszczy korba, czy to jarzmie czy to w miejscu gdzie siedzą w ramie. Podobnie pedały ale to już zostało wymienione wyżej, brudny łańcuch też potrafi tak psocić. Właściwie suporty HTII trzeszczą raczej mało i rzadko, musi być coś naprawdę nie tak, najprawdopodobniej starczy jak zdejmiesz ramiona i pokręcisz wkładem, jak czuć piasek to najczęściej za wiele już nie nawojujesz. Można to reanimować ale najlepiej po prostu wstawić nowe łożyska, tylko czy po 200km jest szansa na taki przypadek? raczej nie... skup się raczej na tym czy wszystko jest dobrze skręcone i niema luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sowa56 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 2i regulaminu Niektórzy mechanicy rozbierają niedziałający samochód na części by dowiedzieć się, że w baku nie było paliwa, spróbuj najpierw dokręcić suport, oczywiście usuń wszelkie zewnętrzne zanieczyszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 4 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Faktycznie czyszczenie sztycy jest bardziej skomplikowane od rozebrania korby i suportu, gratuluje pomysłu na zabłyśnięcie. Nie napisałeś nic więcej ponad to co ja sam ale nie omieszkasz wyrazić swojego niezadowolenia z tytułu tego że podałem więcej możliwych przyczyn niż akurat tobie przychodzi do głowy. Ja nie wiem co się na tym forum dzieje, człowiek próbuje coś podpowiedzieć a tu Cie wszyscy prostują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kropak Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Bo każdy chce zabłysnąć co to nie on jaki fachura i ma wszystko w najmniejszym palcu U mnie coś też tak trzeszczało, dokręciłem zacisk sztycy i spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 W pierwszej kolejności sprawdź pedały, ja też czasem miewam takie trzeszczenia i wydają je moje m520-tki . Daj jakiś smar na gwinty powinno pomóc jeśli w tym rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 @up nie wiem skąd ale moje m520 też ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Bo każdy chce zabłysnąć co to nie on jaki fachura i ma wszystko w najmniejszym palcu U mnie coś też tak trzeszczało, dokręciłem zacisk sztycy i spokój bo my wszyscy mamy doświadczenie , a doświadczenie to suma naszych porażek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kroczu Napisano 7 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Wątpię, abyś do nowej korby zakładał stary łańcuch, ale jeśli tak to właśnie to niedopasowanie by trzeszczało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.