Skocz do zawartości

[Suport] Problem z Suportem- trzaski

kitof26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam rower scott scale 70 2012 i korbę shimano slx 2012 dyna-sys. Problem jest taki że gdy podjeżdzam pod jakąś górkę albo jade na stojącao zaczyna trzeszczeć po lewej stronie. Na jeden obrót ramienia 2 razy coś ( słychać to tak jak by coś pękało ) prawa stroja jest ok . Korba jest nowa ma przejewchane dopiero około 200km a rower około 2000tyś km. Może i nic się nie dzieje ale ten dzwięk jest trochę irytujący i czsami doprowadza do szały :-/. Jeżeli potrzebujecie jakiś informacji do pomocy do proszę pytać opisze każcy element szczegółowo. Po umyciu roweru nie zayważyłem jakiś pęknięć a spaway są mocne i żaden nie puścił. Dziekuję za Pomoc

Skąd, no znam się trochę na rowerach i i sprawdziłem wszystko ramę kasete piastę łańcuch i na końcu odkręciłem wszystko i wsiadłem na trenażer z samą korbą i kołem przednim i tylnim i jak zaczołem pedałować w miejscu i zaczeło trzeszczeć dlatego podejrzewam suport

• Mod Team

Suporty HTII są teoretycznie nierozbieralne,ale przy odrobinie fantazji można się do łożysk dostać i dać nieco smaru.

Sprawdzałeś pedały? Psiknij na bloki odrobiną smaru ( np. silikonowy ) , rozbierz i nasmaruj łożyska w pedałach.

Skoro suport ma 200 km to mało prawdopodobne ,aby skrzypiał.

• Mod Team

A sztyce rozbierałeś i czyściłeś? 80% takich trzeszczeń wydają sztyce, a często wydaje się że trzeszczy korba, czy to jarzmie czy to w miejscu gdzie siedzą w ramie. Podobnie pedały ale to już zostało wymienione wyżej, brudny łańcuch też potrafi tak psocić.

Właściwie suporty HTII trzeszczą raczej mało i rzadko, musi być coś naprawdę nie tak, najprawdopodobniej starczy jak zdejmiesz ramiona i pokręcisz wkładem, jak czuć piasek to najczęściej za wiele już nie nawojujesz. Można to reanimować ale najlepiej po prostu wstawić nowe łożyska, tylko czy po 200km jest szansa na taki przypadek? raczej nie... skup się raczej na tym czy wszystko jest dobrze skręcone i niema luzów.

• Mod Team

Faktycznie czyszczenie sztycy jest bardziej skomplikowane od rozebrania korby i suportu, gratuluje pomysłu na zabłyśnięcie. Nie napisałeś nic więcej ponad to co ja sam ale nie omieszkasz wyrazić swojego niezadowolenia z tytułu tego że podałem więcej możliwych przyczyn niż akurat tobie przychodzi do głowy. Ja nie wiem co się na tym forum dzieje, człowiek próbuje coś podpowiedzieć a tu Cie wszyscy prostują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...