Skocz do zawartości
  • 0

[10582g]Cannondale Scalpel (2004) Dworniok

Dworniok

Pytanie

Nazwa: Cannondale Scalpel (2004)

Data dodania: 03 listopad 2012 - 14:15

Nie podano

Zobacz rower

Witam!

Obecny sezon objechałem na takim Cannon'ku :P Od ostatniego temat, troche został odchudzony. I z tego powodu bardzo się cieszę. Nawet przeżył jedne zawody na których załapał się na 6msc. Więcej nie startował z powodów zdrowotnych, a dokładnie złamany nadgarstek na przygotowaniu do kolejnych zawodów. Myślę, że wam się spodoba. Czekam na jakieś obiektywne opinie, czy wam się podoba czy nie. I najważniejsze co byście jeszcze w nim zmienili. Troszke budżetu jeszcze zostało, więc na kilka drobnych zmian starczy. Chciałbym z nim zejść do 10kg. Jakby mi się to udało, to bardzo bym był zadowolony.

Bar: Easton CT2 Monkey Lite Riser Bar 150g

Bottle cage: Author 50g

Brakes: Shimano XTR BR-M966-F + ST-M965 380g

Rotors:

Cables: 60g

Cassette: Shimano Deore LX 314g

Chain: Shimano HG-73 280g

Crankset: Shimano XTR FC-M960 785g

Derailleur front: Shimano XTR FD-M952 115g

Derailleur rear: Shimano XTR RD-M952-GS 205g

Fork: HeadShock Lefty Carbon ELO 1450g

Frame: Cannondale Scalpel 2000 + Fox Float RL 2360g

Gear shifters: Shimano XTR SL-M952 224g

Grips: Bontrager XXX Lite 21g

Headset: Cannondale Si 120g

Pedals: Crank Brothers EGG BEATER 1 256g

Rim tapes: 2x Mavic 32g

Seat: Fizik Gobi 249g

Seatpost clamp: incl in frame 0g

Seatpost: Cannondale Competition 207g

Skewers: 1x no-name 60g

Stem: Cannondale 110mm - 167g

Tire front: Nobby Nic 1,8? 410g

Tire rear: Nobby Nic 2,1? 495g

Tubes: 2x Maxxis Ultralight 245g

Wheels: Mavic XM 819 Disc 1947g

Całość 10582g

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Na kołach możesz urwać jakieś 500-600 gram i już będzie poniżej 10kg.Wszystko zależy jaki masz budżet i ile ważysz.

Z takich pierdół to kaseta na XT (-74g) lub XTR i zamiast opasek taśma izo.(-20g) lub przy zmianie kół zestaw no tubeless.

Aha i dodaj jakieś zdjęcie.

Miałem dodawać , ale serwer wysiadł i na razie nie mogę. Ale jak tylko będzie naprawiony od razu je wstawiam. A tak w ogóle, zamiast jakich opasek taśma izolacyjna.

Nareszcie znalazłem, jakiś działający server i przesyłam wam kilka fotek zrobionych ostatnimi czasy. Sorry za jakość zdjęć, ale telefonem się je cięzko robi. Ale i tak mogę powiedzieć, że bardzo się starałem. Można powiedzieć, że rower bardzo fajnie się prezentuje na tym tle. I jest to rzadko spotykany rowerek.

7fd319e48ec1f538med.jpg

2d429e0e47f8862bmed.jpg

421bba4d89d8309amed.jpg

a9e0f129dd7b095emed.jpg

Jakbyś nie zauważył kierownica zajmuje, pierwszą pozycje. Waży 150g. Tarczy nie policzyłem. Ale to dużo nie waży. A, za niedługo będzie jeszcze lżejszy o 100gram. Bo już idzie nowe siodełko carbon'owe. A zdjęcia troche małe, już daje nowe

dsc00503oz.jpg

dsc00502b.jpg

dsc00501vo.jpg

dsc00500t.jpg

No jak dla mnie lefty to najfajniejszy element tego roweru - bez niego byłby taki trochę nijaki bo to malowanie i ogólnie rama mi nie podchodzą (nowszy model zdecydowanie na +). Do zmiany to właśnie ten koszyk na jakiś lekki. Zacisk na np. dartmoor to też z 30g. Opony może na jakieś lżejsze - RoRo? I załóż szerszą na przód, a nie tak jak w rozpisce. Większy wydatek to koła ale z pół kilo można by urwać. No i kaseta + łańcuch na coś lżejszego.

Zmianą kasety można by trochę urwać, tym bardziej jeśli nie śmigasz po górach, wtedy można by wstawić 11-28 czy coś w ten deseń.

Ogólnie rower sympatyczny :thumbsup: Malowanie jedynie takie "se"

No i obręczy masz chyba pod bez dętki, więc tez możesz pomyśleć o tym i urwać parę gram

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...